Futbol özellikle endüstriyelleşmenin de etkisi ile son yıllarda çok daha fazla kitlelere ulaştırılan ve izlenilen bir oyun haline geldi.
Bu güzel oyunda farklı parametrelerle, teknoloji kullanılarak istatistiklere ulaşmamız mümkün ve bu istatistikler de doğru harmanlandığında bazı sonuçlara ulaşabilmemizi sağlıyor.
Bu güzel oyunda farklı parametrelerle, teknoloji kullanılarak istatistiklere ulaşmamız mümkün ve bu istatistikler de doğru harmanlandığında bazı sonuçlara ulaşabilmemizi sağlıyor.
Futbol günümüzde daha çok alan markajı ve parselizasyon esasına dayanıyor ve bu yazı bir “takım” olmak adına neler yapılabileceğine dair bazı maddeler içeriyor.
Detaylara girmeden önce yazımda daha çok saha içi organizasyonu üzerinde duracağım için şimdilik sistemlere çok değinmeyeceğim. Görseller konusunda tamamen gelişi güzel olarak 4-4-2 sistemini baz aldım.
Bana göre futbol sahasında bir takımın verimli bir oyun ortaya koyup sonuç alması için aşağıdakileri uygulaması önemli;
1- Dikine takım boyu
2- Takım boyunun saha içindeki konumu
3- Oyuncuların takım boyu içerisindeki alan parselizasyonu
4 – Enine takım boyu1 – Takım boyu > takımın stoper ve santrafor arasındaki mesafedir.
Bu mesafe ne kadar az olursa (30-40 metre üst düzeyi simgeler diyebiliriz) takım için o kadar kompakt diyebiliriz. Bu sayede oyuncular birbirlerine daha bağlı kalabilir, enerjilerini daha efektif harcayabilir ve bunun sonunda daha diri kalabilir.
2 – Takımın boyunun kısa olması önemli dedik. Ancak bu noktada konu biraz daha karmaşık hale geliyor. Sadece kısa boylu bir takım olmak yeterli değil, bu takım boyunun futbol sahasının hangi bölümünde olduğu da bir o kadar önem kazanıyor.Stoper çizgisinin önde, yani orta sahaya yakın olması o takımın oyunu rakip yarı sahaya yıkmayı amaçlayan bir oyun yapısı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.Tam tersini düşünerek stoper çizgisini ceza alanı ön çizgisine çeken bir takım için de rakibini kendi yarı sahasına davet etme prensibi ile kontra atak oyununu uygulayacağı düşünülebilir.Stoper çizgisi önde veya geride konumlandırılsa da takım boyunu kısa tutmak, avantajdır. Oyunu geride kabul ederken takım boyunu kısa tutmak rakip oyuncuların kolay alan bulamamalarını sağlayabilir. Oyunu rakip yarı alanda kabul edip gol arama noktasında takım boyunun kısa olması ise daha dinamik bir takım olma yolunda bir avantaj olarak görülebilir.
3 – Takımın stratejisi ister stoper çizgisi geride veya ileride konumlandırılsın, kısa olan takım boyunda oyuncuların doğru alanı parsellemeleri önem kazanır.
Kısa takım boyu ekonomiktir, oyuncuların birbirine daha bağlı, yakın kalmasını sağladığı için oyuncuların etki alanları daha küçüktür.
Hücum >
Savunma >
4 – Enine takım boyu, takımın sağ, sol bek ve açık oyuncuları arasındaki mesafedir.
Özellikle hücum yapılırken enine takım boyunun fazla olması (bek ve açık oyuncularının taç çizgilerine yaklaşması) rakip oyuncuların birbirleri ile olan bağlarını zayıflatabilir, rakip oyuncular arasında boş alanlar yaratılmasına yardımcı olabilir. Tabiki taktiksel olarak sağ ve sol ön oyuncuların içeri kat edeceği senaryolar da olabilir, bunlara daha sonra ayrıca değinebiliriz.Oyunun özellikle kanatlara aktarılıp rakip kale çizgisine maksimum yaklaşılması, rakip takım savunma anlayışı için sıkıntılar doğurabilir. Tüm rakip takımın kaleye yan dönmesini sağlayarak savunma yapan oyuncunun pozisyon hatası yapmasına sebep olabilir.
Bu bahsedilen 4 kıstasın temel prensip olarak yerine getirilmesinin ardından takımın oyun stratejisini belirlemek daha kolay olacaktır.
Ayrıca güncel olarak önem kazanan koşu mesafelerini (kat edilen mesafeler) de bu kriterlere göre değerlendirmek daha doğru olabilir.
Ayrıca güncel olarak önem kazanan koşu mesafelerini (kat edilen mesafeler) de bu kriterlere göre değerlendirmek daha doğru olabilir.
Bir örnek vermek gerekirse;
Takım boyunun 40 metre olduğu x takımının maçta yaptığı 90 km lik koşu mesafesi ile y takımının 60 metrede oynadığı maçta yaptığı 100 km sonuç olarak farklılıklar gösterebilir. X takımının daha az görünen toplam koşu mesafesi, takım boyunun kısa olmasından dolayı daha efektif olabilir.Pas sayısının da az veya çok olması bu 4 kritere bağlı olarak farklı anlamlar doğurabilir. Daha az pas yapan x takım, daha kısa takım boyu ile(1), takım olarak daha önde(2), , takım boyunun içinde alan olarak homojen dağılımla(3) ve takım boyunu enine genişleterek (4) atacağı ters kanat topları ile sonuca gidebilirken y takımı uzun takım boyu ile çok daha fazla pas yapsa dahi sonuca gitmekte zorlanabilir.
Bu tez, bir kurallar serisi değil. Futbol bir kurallar serisi hiç değil ve onun için de bu kadar heyecan verici bir oyun.
Bu tez, futbolu biraz da olsa rasyonelleştirmek için. İlerleyen dönemde bu kurgular üzerinde daha fazla konuşabiliriz.