Avrupa’da Yerli Oyuncu Olmak

Avrupa’da Yerli Oyuncu Olmak

Ülkemizde de her zaman tartışma konusu olmuştur. Yerli oyunculara verilen veya verilmeyen değer. Hatta yabancı sınırlamaları için çok çeşitli formüller geliştirilir, bir türlü kimseye yaranılamaz. Kaldı ki doğru olanın ne olduğunu da kimse bilmez bir hal var ortalıkta. Durum böyle iken acaba Avrupa’nın en önemli 5 liginde durum nasıl? Gelin aşağıdaki grafik doğrultusunda ilerleyelim.

Tabloya genel hatlarıyla bakacak olursak;

İspanya La Liga, %61.49 oranında (281 ispanyol ) oyuncu ile Avrupa’da en fazla yerli oyuncu barındıran ülke. Buna karşılık İngiltere Premier Lig %31.45 oran ile (161 İngiliz) en az yerli oyuncu barındıran ülke.

Bu iki önemli veri doğrultusunda aşağıdaki gibi bir sonuca varılabilir mi?

1- İspanya milli takımı özellikle son seneleri domine ediyor.
2- İngiltere milli takımı uzun süredir belli bir başarı elde edemiyor.

Sadece bu verileri değerlendirerek yukarıdaki yargılara varmak yanıltıcı olabilir. Ancak en azından parametrelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Yabancı sınırına da karşı olduğum gibi bir sonuç çıkmasını kesinlikle istemem. Ancak bu tablo bir şeyler ifade ediyor olabilir…

Gelelim ülke ülke detaylara;

Almanya Bundesliga:
Yerli oyuncu oranı yarıdan biraz fazla, %51.94 (228 Alman oyuncu). Bu oran da çok düşük bir oran değil. Yerli oyunculardan en fazla orta saha için faydalanılmış, 107 orta saha oyuncusu bulunuyor.Forvet ve kaleci bölgelerinde ise Alman oyuncuları çok fazla tercih etmediklerini görüyoruz.
Yaş oranlarına baktığımızda Bundesliga’da genç Almanlara yer verildiğini söyleyebiliriz; 21 yaş altı 57 oyuncu bulunurken (Avrupa’nın bu konuda ikinci ülkesi), 22-25 yaş arasında Avrupada  en çok yerli oyuncu bulunduran ülke konumunda (93 Alman). Yaşlı yerli oyuncuya prim verilmiyor, 30 yaş üstü en az yerli oyuncu oynatan ülke Almanya, Bundesliga.

İspanya La Liga:

En fazla yerli oyuncu barındıran lig olduğunu belirtmiştim. Yerli İspanyol oyuncular en fazla orta saha bölgesindeyken (119), en az da kaleci bölgesinde yer verilmiş.
Yerli oyuncuları genelde olgun yaşlarda tercih ettiklerini söyleyebiliriz. 22-25 yaş arası 84, 26-30 yaş arası ise 88 oyuncu ile 22-30 yaş arası toplam 172 oyuncu oynuyor. Bu rakam tüm diğer ülkelerin üstünde.

Fransa Ligue 1:

İspanya La Liga’dan sonra yerli oyuncuları en fazla olan ülke Fransa. %58.01 oran ile toplam 286 oyuncu var Ligue 1’de. Ligue 1, aynı zamanda 21 yaş altı yerli oyunculara en fazla şans tanıyan lig (84 fransız oyuncu). Diğer yaş aralıklarında dengeli bir dağılım var. Ligue 1, forvet bölgesinde en çok yerli oyuncu barındıran lig durumunda (51 Fransız Forvet)

İngiltere Premier League:

Premier Lig, en az yerli oyuncu barındıran lig demiştik. Bu az sayıdaki yerli oyuncu içinde de yaş olarak dengeli bir dağılım görünüyor. Kaleci bölgesinde en az yerli oyuncu (12 İngiliz kaleci) barındıran lig olurken, forvet bölgesinde de çok fazla yerli oyuncu kullandıklarını söyleyemeyiz (30 İngiliz forvet). Bundesliga’dan sonra en az yerli forveti olan lig.

İtalya Serie A:

Yarıdan az yerli oyuncuya sahip ikinci lig, Serie A. Yerli oyunculardan yaşlandıkça faydalandıklarını görüyoruz. Serie A, 21 yaş altı en az yerli oyuncu barındıran lig olurken, 30 yaş üstü tam 100 yerli oyuncu ile bu dalda da birinci durumda. Yaş grupları ilerledikçe yerli oyunculardan daha fazla faydalanmışlar. Tecrübeye önem verdiklerini düşünebilir miyiz?

Sizlere bu  faydalı grafiği analiz etmeye çalıştım. Son olarak birkaç cümle daha eklemem gerekir ise;

Ülke ligleri yerli oyuncularını en az kale ve forvet bölgelerinde oynatıyorlar. İtalya Serie A dışında en fazla orta sahalarını yerli oyunculardan kurduklarını görüyoruz. Serie A’da tahmin edebileceğiniz gibi İtalyan oyunculara en fazla savunmada yer veriliyor. Bunu bir İtalyan ekolü olarak algılayabiliriz.

Türkiye Süper Lig için de bu tip bir çalışma yapılması durumunda çıkacak sonuçları merak ile bekliyorum.

Grafik: FourFourTwo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *