Yeni Bir Stadyum; Estadio La Peineta

AM_Stadıum

Değişen futbol dünyası, beraberinde yeni stadyum ihtiyaçlarını ortaya çıkarıyor. Ülkemizde olduğu gibi, Avrupa futbolunda da bir çok kulüp, yeni stadyumlarına kavuşmak için gün sayarken, eskiyen ve günün ticarileşen futbol koşullarına ayak uyduramayan mabedlerini ya yeniliyor ya da sil baştan yapıyorlar. Bu yapım aşamasında ise, ticari proje modellerini ülkemizden farklı olarak çizim aşamasından itibaren belirliyorlar.

Bu kulüplerden biri, İspanya’nın 3. büyüğü “Club Atletico de Madrid”;

1966 yılından beri, Madrid kentindeki 55.000 kişi kapasiteli Vicente Calderon’da maçlarını oynayan kulüp, yeni stadyum planını 2011 yazında açıkladı. 2016 yılındaaçılması planlanan ve 200 Milyon EUR bedelli stadyum, yapısı itibariylepazarlama modeline uygun farklı ticari özellikler içeriyor.

res1Günün futbol ticari modeline ayak uyduramayan Vicente Calderon

Öncelikle, Atletico Madrid’in, Madrid Belediyesi ile yaptığı antlaşma ileyeni stadyum70.000 kişilik yapılıyor.  Son 5 senelik periodda ortalama 49.500 kişiye oynayan kırmızı – beyazlı takım, stadyum atmosferinin birçok iç saha maçında tam doluluğu yakalaması ve taraftarlarının kapasite üzeri bilet ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 15.000 kişilik ek bir büyüme ile esasında taraftarlarına bu hacim içerisinde  yer almaları gerektiğini şimdiden ince bir mesaj ile veriyor.

Burada 13.07.2015 tarihli “Stadyumlar Kulüplerin Sürekli Gelir Kapısı Olabilir mi”başlıklı yazıma bir atıfta bulunup (http://www.buraklasporpazarlama.com/414076098 ) Türkiye’de stadyumlar yapılırken aşağıdaki noktaya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

“…stadyum kapasite rakamları ile ilgili de şu şekilde de bir yorum yapmak isterim. 2014-2015 futbol sezonunda, ülkemizde stadyumlarda yer alan toplam futbol seyirci sayısı 2.592.980 kişidir, bunu maç başı ortalamasına böldüğümüzde 8.474 taraftar rakamına ulaşmaktayız. Burada çıkan sonuç, yaptığımız kompleksleri gereğinden fazla büyük ve seyirci kapasiteli yapmakta, maliyetleri yükseltmekte buna bağlı olarak da tam randımanlı çalıştırma modelleri gerçekleştiremediğimiz için de zaman içerisinde statlar kulüplerimizi zarara uğratmaktadır.”

Yeni stadyumun tasarımı Sevilla OlimpiyatStadyumu tasarımcıları tarafından yapıldı.

r2Sevilla Olimpiyat Stadyumu

88.150 metrekarelik alan içerisinde, 94 loca ve 1.500 loca koltuğu ile  konumlanan kompleks içerisinde stadyum haricinde, otel – restoran – yeşil alan – fuar alanı ve spor okulu olması planlanırken, eski stadyumdan farklı olarak modern teknolojik ve şehrin doğu kısmında, merkezin 8 km. dışında yer almasına rağmen ulaşım altyapısı ile dünyanın en iyileri arasına girmeyi planlıyor.

r3

Yeni Stadyum model görüntü

Renovasyon olarak inşa edilen stadyumla ilgili olarak, tasarım yapılanması hakkında da fikir elde etme şansınız linkde bulunuyor.http://en.clubatleticodemadrid.com/atm/3-d-visit

Atletico Madrid yönetimi tarafından maç günü gelirleri haricinde, ticari model yapılanması ile işletilmesi planlanan stadyumla beraber yeni sponsor ve ekonomik gelirleri hedefleyen Madrid yönetiminin, bu stadyum ile beraber yıllık planlamada 100 Milyon EUR’ya yakın maç günü harici ekonomik girdi beklentisi bulunmaktadır. Şu an için kulübün maç günü gelirleri yıllık 67 Milyon EUR, maç günü  harici gelir ise 75 Milyon EUR ortalamasındadır.Bu veri bile Avrupalı kulüplerin özellikle mülkleri aracılığı ile  gelir katsayılarını profesyonel işletme mantığında arttırmak için yeni proje fikirlerini, proje başlangıç aşamalarında tasarladığını gösteriyor.

Atletico Madrid’in futbol maçları haricinde, konser – farklı spor organizasyonları – UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi Finali,Olimpiyat Oyunları ( şimdiden İspanya’nın 2020 ve 2024 adaylıkları için ev sahibi stadyum sıfatı ile planlamaya sokulmuştur ) gibi etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan stadyum, İspanyol futbol takımının sportif başarılarını büyüterek ilerletmesine yardımcı olacak gibi gözüküyor.

r4

Kaynak bilgiler; Club Atletico de Madrid – Forbes