11 Mayıs 2013’ten bu yana yuvasına hasret olan Beşiktaş yenilenen stadyumuna Bursaspor maçıyla dönüş yapacak. 3 yıl boyunca Olimpiyat, Başakşehir, Kasımpaşa hatta Konya ve Ankara derken Evliya Çelebi’ye dönercesine seyahat eden Beşiktaşlılar için artık derin bir nefes zamanı… Kartal’ın yenilenen yuvasının olası etkileriyle birlikte bu süreci konuşacağız.
Deplasman Bağışıklığı
Bu 3 yıllık sürede iç saha belirsizliği yaşayan ve farklı stadyumları deneyen Beşiktaş iç ve dış saha ayrımını kaybetti. Hiçbir kayıp bu kadar faydalı olmamıştı! Avrupa’daki en iyi dış saha performanslarından birine sahip Beşiktaş. Bu sezonda da 9 galibiyet aldı deplasmanda. Bunun tesadüf olduğu düşünülemez, düşünülmesi teklif dahi edilemez. Geçen sezona baktığımızda da ligimizde deplasman liderinin Beşiktaş olduğu görülüyor. Yeni stadyumun dolaylı olarak ilk etkisini burada görüyoruz. Bu tabloya bakarak da bu cümleyi rahatça kurabiliyoruz: Beşiktaş deplasman bağışıklığı kazandı. Saha ayrımı yapmayan mevcut oyuncu grubu bunun faydasını iliklerinde hissedecek.
Rakamlar
Ülke futbolunda çoğu ilkin yaşandığı İnönü Stadyumu’nun manevi değerlerine dil uzatılamaz lakin endüstriyel futbolun gerçekleri olayı diğer tarafa çekiyor: Rakamlar… Kapasite bir yana loca sayısı, restoranlar ve stadyum içerisindeki her türlü küçük işletmenin yenilenen stadyumla yarışması, karşılaştırılması bile yapılamaz. Beşiktaş eski stadyumda yıllık yaklaşık 10 milyon lira kazanırken yenilenen stadyumla sadece loca ve VIP Tribün gelirleriyle bu sayıyı 50 milyon liraya çekecek. Vodafone Arena, stadyum içi işletmele, restoranlar ve interaktif müzesiyle birlikte endüstriyel futbol gerçeklerine ayak uydurabilecek. Ayrıca 7/24 yaşanan bir stadyum olması planlanan Vodafone Arena’da nikah salonu bile var. Bütün bu özellikler Beşiktaş kasasını yeşertecek. Eşsiz lokasyonundan dolayı turistik faaliyetler yönünden de bir zenginlik yaşanacaktır. Kısacası Beşiktaş bu stadyumun etinden de sütünden de yararlanacak.
Standartların Üstüne Zemin
Vodafone Arena zeminini İngiliz merkezli SIS şirketi yaptı. Premier Lig’de rastladığımız hibrit çim teknolojisi de Vodafone Arena’da ekstra havalandırma özelliğiyle birlikte yer alacak. Beşiktaş bu sezon Anadolu’da kötü zeminlerde zorlu karşılaşmalara çıktı. Örneğin Mersin maçındaki rezalet zeminde kendi pas oyununu oynayamadı ve uzun toplara sıkça başvurdu. Beşiktaş’ı zorda bırakan bu durumun tam aksine Vodafone Arena’da Beşiktaş gibi hızlı ve pasa dayalı hücum takımlarının hoş bir şekilde karşılayacağı bir zemin olacak. Ayrıca hibrit teknolojisinin getirilerinden biri de zeminin çok güçlü olması ve hava şartlarına dayanabilmesi. Yani sıkışan fikstüre de ayak uydurabilecek yeni stadyum.
Evim Güzel Evim!
Bütün bu teknik detaylar dışında Beşiktaş rakiplere deplasman yaşatabilecek bir stadyum yaptı. Üstelik bunu temeli atılmayan stadyuma sponsor olan dünya devi bir teknoloji şirketinin katkılarıyla ve stadyumun inşa edilmeden getirdiği loca gelirleriyle başardı. 3 sene boyunca sadece takım değil taraftarı da zorlandı. Artık Beşiktaş yuvasına kavuşuyor. Hem de bunu şampiyonluğun önemli virajlarından birinde yapıyor. Vodafone Arena’nın Türkiye’de ilk akıllı stadyum olmasının futbol takımına bir getirisi olmaz ama 42 bin kişinin vereceği müthiş destekle futbol takımı sınıf atlayabilir. Buradan elde edilecek tribün gelirleriyle kulüp de derin bir nefes alabilir.