Tüm hızıyla Çin istilası

football_china

Çin gibi dünya nüfusunun en kalabalık ülkesinde spor endüstrisinin, federasyonların, takımların ve liglerin gelişmesi ve popüler hale gelmesi beklenen ve sürpriz olmayan bir gerçeklikti. Teknolojinin gelişmesi, sosyal medyanın gücü ve spora olan yatırımlarla beraber Çin içinde ve dışında sporun fanlarının artışı da beklendik bir gelişmeydi.

Tüm bu beklentilerin gerçekleşmesi son birkaç yıldır yaşanıyor. Büyük transferler, sansasyonel hareketler, futbol kulüplerini satın almalar ve ortaklık anlaşmaları. Çin istilası devam ediyor…

Daha önce de Çin’in bu transferleri yapmakta asıl amacının bambaşka olduğunu Çin Transferlerinin Perde Arkası  adlı yazıda belirtmiştik. Bu yazı ile birlikte düşünüldüğünde Çin’in hiçte hafife alınamayacak işler yaptığını söylemek mümkün.

Çin’in demografik yapısından kullandığı teknolojiden yani istilanın aslında kökeninden bahsetmek gerekirse;
2015 CIA Factbook raporları temel alındığında dahi Çin’de tam 1 milyar 300 milyon telefon numarası sahibi olduğu anlaşılıyor. CIA Factbook Raporlarına göre ise teknoloji ve mobil dünyayı birleştiren kişilerin haritası şu şekilde;

1

Shanghai ve Beijing nüfus olarak başı çekerken ortalama ömür ve yaşın bu seviyelerde olması aslında dikkat çekici bir etki yaratıyor. Cep telefonu sayısının önemi bilgiye görüntüye ve bilginin takibine dikkat çekmek amacıyla hesaplanmıştır.

SPOR DALLARINA DUYULAN İLGİ

Çin aslında duyduğumuzun aksine sadece futbolda bir atağa kalkmış değil. Ama dünya çapında istilasına başladığı spor dalı tabi ki futbol. Futbol dışında yüzme dalında güçlü bir büyüme ve teşvik söz konusu. Herkesin duyduğu inandığı savunma sporlarına ilgi ve büyüme ise tahmin edilenin aksine bisiklet ve motor sporlarının ardından 5.sırada.

2

EN POPÜLER FUTBOL KULÜPLERİ

Çin pazarının öneminden daha önce de herkes bahsetmiş ve bu minvalde çoğu Türk kulübü ile birlikte bazı Avrupa kulüpleri de Çin halkı ile temaslarını artırmanın yollarını aramıştı. Özellikle Türk kulüplerinin bir ara önem verdiği ama daha sonra fazla kullanmadığı weibo hesapları (twitter’ın yasak olduğu ülkede twitter görevini gören site) mevcuttu.Ama pazarlamanın önemli ilkelerinden olan öngörü ile bunu yıllar önce sistematik şekilde geliştiren aynı zamanda dünya çapında da fazlaca tanınan kulüpler çoktan pazarda en popülerler arasında yerlerini aldılar bile. Bilinenin aksine Çin’de en popüler kulüp Manchester United değil Real Madrid. İkinci sırada ise tam anlamıyla bir sürpriz olarak nitelendirebileceğiniz bir takım var diyebiliriz; INTER.

3

ASLINDA SÜRPRİZ OLAN İNTER’İN 2.SIRADA OLMASI!

Evet aslında Inter’in ilk üçte yer alması sürpriz değil 1.sırada yer almaması sürpriz. Çünkü Çin istilasının başladığı noktalardan birisi İnter Nazionale.

Çok fazla dikkat çekmiyor olsa da Çin aslında sadece büyük ve sansasyonel transferler yapmakla kalmıyor, Avrupa’da çoğu kulübü de sessiz sedasız satın alıyor. Tüm alımların ve ortaklıkların listesi ise şu şekilde ;

4

Listeye de bakıldığı anda Çin İstilasının aslında ne boyutta olduğu açıkça anlaşılabiliyor. Daha nerelere ulaşacağı ise kesinlikle merak konusu.

PEKİ, ÇİN LİGİNDE YER ALAN TAKIMLARIN SAHİBİ KİMLER?

Avrupa’da durum buyken peki Çin’in yaptığı bu büyük transferlerin sahibi takımların sahipleri kimler? Bu sahiplerin Avrupa ile ticari ilişkileri ne düzeyde, hangi bilindik şirketler bu piyasasın içinde?

5

Herkesin en çok bildiği Alibaba alışveriş ve ticaret şirketi ilk göze çarpan olsa da, bu şirketlerin büyük çoğunluğunun iş hacmi Türkiye’nin iç ekonomisinden büyük.

EN SANSASYONEL TRANSFERLER

Çin’de yeni transfer sezonuna az bir süre kalmışken yine dedikodular ve milyonlar havada uçuşmaya başladı bile. Bu sene ne gibi rekorlar kırılır, hangi oyuncu hangi astronomik rakamlara Çin’de futbol hayatına adım atar hep beraber göreceğiz. Ama şuana kadar yapılmış en sansasyonel transferlerden bazılarına bakacak olursak;

6

Bu listeye bu kış döneminde Tevez, Oscar ve Quaresma gibi isimlerin dâhil olma ihtimali ise bir hayli yüksek.

Çin’in futbol endüstrisine bu inanılmaz girişi ve bu yazının ışığında durumun büyüklüğünü ve Çin’in asıl amacını daha iyi anlayabilmek için daha önce yazmış olduğumuz ilgili yazıyla birlikte okunması tavsiye niteliğindedir.

Kaynak: Nielsen Sport ve CIA Factbook