Trabzonspor Analizi | Galatasaray 1-2 Trabzonspor

Ahmet Çalık Türkiye Süper Ligi’nde 23. hafta derbi mücadelesine sahne oldu. Uzun süredir kötü gidişi devam eden ve çıkış arayan Galatasaray, evinde lider Trabzonspor’u ağırladı. Maça kötü bir başlangıç yapan Trabzonspor ikinci devre oyunu dengeledi ve rakibin hatalarında da olsa üç puanı son dakikalarda koparmayı bildi.

Maçı  global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Rakip Galatasaray beklenen kadro ve diziliş ile sahaya çıkarken Abdullah Avcı stoper ikilisini Denswil ve Vitor Hugo ikilisinden oluşturdu. Beklerde beklenildiği gibi Bruno Peres ve yeni transfer Puchacz oynarken savunma önünde Hamsik’in yokluğunda Berat-Dorukhan ikilisi çift pivot oldu. On numara pozisyonu Bakasetas’a teslim edilirken hücumun kanatlarında Visca ve Nwakaeme forma şansı buldu. En uçta ise golcü Cornelius konuk ekibin en önemli gol silahı olarak sahada yer aldı.

Maç başı oyun planı ve yaşanan problemleri

Abdullah Avcı rakibini 4-2-2-2 şeklinde merkezi kapatan altıgen şeklinde karşılamayı tercih etti. İleri ikili de çoğunlukla Bakasetas ve Cornelius stoperleri karşılarken Visca ve Nwakaeme merkeze yaklaşıp alan daraltmaya çalıştı. Berat ve Dorukhan ise öne çıkıp merkez orta sahaları kontrol etmeye çalıştı. Ancak bu kurgu Terim dönemine göre bekleri daha çok kullanan yeni geriden oyun kurma planıyla bu baskıya karşı direnç gösterdi.

Yukarıdaki sekansta Galatasaray’ın çok rahat şekilde kenardan baskıyı kırıp topu üçüncü bölgeye getirdiğini görüyoruz. Bu anda Bakasetas, Taylan’ı marke ederken Visca da Marcao’yu karşılamaya çıkıyor ve bölgesini boş bırakıyor. Derine gelen Ömer topla buluşup demarke şekilde topla birlikte rahatça rakip yarı sahaya geçiyor. Devamında ilk devrenin Trabzonspor adına en büyük zaaflarından Berat’ın aceleci hamlesi ile yediği çalım ev sahibine ciddi bir atak şansı verdi.

İlk devrede topsuz oyunda liderin en büyük sıkıntıları alan paylaşımı, markaj takibi ve baskı agresifliğindeki noksanlıklardı. Yukarıda görülen ilk pozisyonda Boey’in geriden boş şekilde topla rahatça topla çıktığını görüyoruz. Devamında 7’ye 3 sayısal üstünlük olmasına rağmen Peres, Dorukhan ve Berat’ın topa daldığını ve doldurmaları gereken alanlara tepkisiz kaldıklarını görüyoruz. Bu anda basit bir pasla Boey takım arkadaşını ceza sahası içinde golle burun buruna getirdi. Diğer pozisyonda ise yine rakibin kanattan rahatça oyun kurduğunu görebiliyoruz. Kerem’in de derine gelmesi ile oluşan Ömer, Kerem ve Cicaldau pas kombinasyonundan ev sahibi boş alan yaratıyor ve rakip sahaya tempolu geçiyor. Burada Visca, Dorukhan ve Peres’in 3’e 3 sayısal dengeye rağmen hem agresif olmamaları ve topa dalıp sorumlu alan ve adamlarını kaçırmalarına neden oluyor. Diğer pozisyonda ise Kerem’in orta yapmak için çizgide topla buluştuğu anda merkezde 5’e 3 sayısal üstünlük olmasına rağmen Berat’ın fazla içeride konumlanması Nwakaeme’yi, Berkan-Emre Kılınç çatalında bıraktı. Kerem’in attığı tempolu ve isabetli pası Emre daha düzgün kontrol edebilseydi yine çok ciddi bir pozisyon oluşacaktı.

Trabzonspor adına bir başka problem ise rest defans, ikinci toplara karşı alınan yanlış pozisyonlar ve geçiş savunmasıydı. Rakibin bu sene ilk maçta dahil bir çok karşılaşmada gösterdiği en güçlü silah geçiş hücumlarına etkili çıkmalarıydı. Ancak bu konuda yapılan çalışmaların ve alınan önlemlerin yetersiz olduğu görüldü. Özellikle kullanılan duran toplardan sonra oluşan sahipsiz topları toplamakta Trabzonspor sorunlar yaşadı. Yukarıdaki ilk pozisyonda kornerden sonra dönen topu Emre Kılınç’ın aldığını görüyoruz. Devamında ani baskıya gelen Puschacz’ın daha agresif şekilde rakibini engellemesi en azından faulle durdurması gerekirdi. Bunda başarılı olamayınca sağ kanattan Emre süratle geçiş hücumunu başlattı. Bu anda merkezde bekleyen Bakasetas’ın reaksiyon vermeyip savunmaya gelmediğini görüyoruz. Rakip ise bir anda çok oyuncuyla organize şekilde atağa kalkmayı başardı. Diğer pozisyonda ise yine kullanılan bir duran top sonrasında Berat’ın çok geride pozisyon aldığını ve dönen toplar için havuzun korumasız kaldığını görüyoruz. Nitekim dönene topu Halil alıp hızlıca geçiş hücumunu başlattı ve devamında Peres sarı kart pahasına atağı faulle sonlandırmak zorunda kaldı.

İkinci devre Avcı’nın oyunu dengeleyen hamleleri

İkinci devrede Avcı takımının ön alan baskı şeklini daha agresif ve beklerin gölge markajı ile kapatılması yönünde revize etti. Bu sahada da karşılığını verdi. Trabzonspor düzenli olarak rakibine geriden oyun kurma konusunda problem çıkarmaya başladı. Babel ve Feghouli değişikliklerine kadar da rakibini sahada tamamen pasifize etti. Görseldeki gibi öndeki ikili arkalarındaki oyuncularla doğru açı ve mesafelerde kalıp baskı yaptı. Bakasetas ya da Visca’da, Taylan’a daha sıkı ve agresif baskı yaptı.

Baskı daha dinamik ve agresif yapıldığındaysa Galatasaray’ın oyun kurmasının sekteye uğradığını görebiliyoruz. Yapılan baskıların, Fatih’in sağlıklı pas atmasını zorlaştırdığını görüyoruz. İlk iki pozisyonda Fatih baskı altında pas şiddeti ve tercihini ayarlayamıyor ve Trabzonspor ön alanda topu kazanıyor. Üçüncü pozisyonda ise belki de yedikleri golün moral bozukluğuyla Taylan, Visca’nın baskısına karşı pas hatası yapıyor ve Bordo-Mavililerin galibiyet golü geliyor.

İkinci yarıda oyunu değiştiren hamlelerden en önemlisi ise Siopis’in oyuna girmesi oldu. Bu sayede süpürücü özelliği ile rakibin atak gelişimini ve geçiş hücumlarını engelledi. İlk devrede Dorukhan-Berat ikilisi baskı altında sürekli pas hatası yaptı. Karadeniz ekibi bu anlamda Hamsik’in yokluğunu net şekilde aradı. Yukarıda görüldüğü gibi Berat baskı altında kritik bölgelerde pas hataları yaptı. Avcı ikinci devrede en azından topla daha çabuk olması ve savunmada sahipsiz ve ikinci topları toplamaktaki başarısı nedeniyle Yunan orta sahayı tercih etti. Rakibin dinamik ve genç ön alanıyla yaptığı baskıya karşı da ikinci devre daha çok uzun pas tercih etti. Nwakaeme-Boey eşleşmesini kullanmak isteyen Avcı ön alan baskısına karşı sürekli bu bölgeye oyuncularından uzun pas atılmasını istedi. İlk devrede Ömer’in bölgesi daha çok kullanılmak istenirken devre arasından sonra Nwakaeme çizgide sürekli Boey ile birebir bırakılmak istendi. Üç pozisyonda şut şansı yakalayan Nwakaeme rakip kalede tehlikeler yarattı.

Trabzonspor’un ilk devredeki etkisiz oyunu FAS Aksiyon değeri grafiğinde de net şekilde göze çarpıyor. 45-65 arasında rakibine neredeyse hiş değerli aksiyon şansı vermeseler de değişikliklerden sonra iki tarafında daha çok aksiyon ürettiğini görebiliyoruz. Bordo-Mavililer yine 1,03 gibi düşük bir gol beklentisine rağmen Arena’dan 2 gol ve 3 puanla ayrılmayı başardı. Trabzonspor çok iyi bir karşılaşma çıkarmasa da dillere pelesenk olan “Şampiyon takım iyi oynamadığı zaman da kazanmayı bilecek.” söylemini bir kez daha gerçekleştirdi.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.