Trabzonspor Analizi | Beşiktaş 2-2 Trabzonspor

Süper Lig’in 23. haftasında Beşiktaş sahasında Trabzonspor’u konuk etti. Mücadele 2-2 eşitlikle sona erdi. Trabzonspor’un gollerini 5. ve 90+1. dakikalarda Sörloth atarken, Beşiktaş’ın gollerini ise 57. dakikada Boateng ve 64. dakikada Vida kaydetti. Bu sonucun ardından Trabzonspor 45 puana, Beşiktaş ise 37 puana yükseldi.

Derbinin Trabzonspor kısmını iş ortağımız Instat’ın verileriyle inceleyeceğiz.

Beşiktaş analizi için buraya tıklayabilirsiniz.

Ortalama pozisyonlar

Hüseyin Çimşir, Sivasspor mücadelesinde ilk 11’de görev verdiği ancak cezası bulunan John Obi Mikel ile sakatlığı olan Anthony Nwakaeme’yi Beşiktaş’a karşı oynatamadı. Çimşir, Mikel’in yerine orta sahada Doğan Erdoğan’a, Nwakaeme’nin yerine ise kanatta Sturridge’e görev verdi. Ortalama pozisyonlarda Trabzonsporlu oyuncuların kendilerini sağ tarafa doğru yakın tutması dikkat çekiyor. Bunun sebebinin Caner’in ileri çıkışlarıyla oluşan savunmadaki zafiyet olduğunu söyleyebiliriz.

Genel pozisyon değerlendirmeleri

Trabzonspor geriye çekilerek rakibini derinde karşılarken Sörloth ileride tek kaldı. Rakibini derinde karşılayan Trabzonspor’da Sosa, Doğan ve Ndiaye’yi sürekli savunmanın arasına girerken gördük, bunun sebebi ise savunmayı kalabalık tutmaktı. Bununla beraber Guilherme ve Sturridge derinde bekleri karşıladı ve onlara yakın oynadı.

Kademeye giremeyen Sturridge ve Guilherme savunmada problemler yaşattı. Bunlara örnek verecek olursak, yukarıdaki görsele baktığımızda Gökhan’ın ileri çıktığını ve boş bir alan bulduğunu görebiliriz, Sturridge’nin buraya kademeye girmesi gerekirken merkeze gelerek boşluklar bıraktı. Buna benzer durumlardan ötürü Guilherme ve Sturridge olumsuz görüntü sergiledi.

Obi Mikel’in en iyi yaptığı şeylerden biri savunma ve orta saha bloklarının arasına giren oyunculara yakın oynamak ve bu oyuncuların pas kanallarını kapatmak. Doğan ise bunu tam olarak karşılayamadı, zaman zaman göbekte boşluklar verdi ve bloklar arasına giren oyuncular boşluklar bulabildi.

Rakibini derinde karşılayan Trabzonspor arkadan oyun kurarken ise topu sürekli uzun oynamayı tercih etti. Uğurcan oyun kurarken sürekli Sörloth’a doğru uzun top gönderdi. Uğurcan, Manuel Da Costa, Pereira ve Campi’ye toplam 6 kere top gönderirken Sörloth’a 7 kere uzun top gönderdi. Bolca hava topu mücadelesine giren Sörloth’sa bu mücadelelerin %50’sini kazandı.

Trabzonspor oyun kurmaya çalıştığında sürekli 2.bölgeden 3.bölgeye geçişlerde problem yaşadı ve bu problemleri aşmanın en iyi yolu uzun toplar yollamaktı. Trabzonspor, uzun topları kullanırken genelde Caner ve Gökhan’ın ileri çıkışlarından dolayı arkada boş bırakılan kısımlara gönderdi.

Oyun kurmada problem yaşayan Trabzonspor’un arkadan oyun kurarken yaptığı pas hataları ve top kayıpları dikkat çekti. Trabzonspor ilk yarıda kendi sahasında 9 top kaybetti. Kaybettiği topların haritasına baktığımızda da top kayıpları kendi sahasında tehlike yaratacak noktalardı ve bundan dolayıda uzun top tercih edildi.

Sörloth genelde aldığı topları Caner ve Gökhan’ın ileriye çıkmasından da yararlanarak kanatlara doğru sürdü. Sörloth’un buralara topları götürmesi ve bu alanlara koşuları Beşiktaş için çok büyük bir problem yarattı.

Trabzonspor’un uzun top oynamadan geldiği tek tehlikeli pozisyonlardan birinin yukarıdaki pozisyon olduğunu söyleyebilirim. Burada Doğan’ın açtığı ortayı Ndiaye harika bir yere gönderiyor ama Guilherme son vuruşta başarı sağlayamadığı için atak sonuçsuz kaldı.

İkinci yarı Doğan yerine oyuna Ekuban girdi. Ekuban oyuna girdikten sonra Guilherme merkezde oynamaya başladı. Guilherme’nin ortada olması Beşiktaş’ın orta alanı daha kolay kullanmasına neden oldu ve Beşiktaş orta alanda boşluklar yakaladı. Bu pozisyonda Guilherme, Boyd’a yakın oynaması gerekirken merkezde kalarak rakibine kolay bir şut imkanı veriyor.

Trabzonspor ikinci golde topu kaptıktan sonra Sörloth, Gökhan Gönül’ün boş bıraktığı yere doğru koşu yapıyor. Beşiktaş’ın yediği gollerinin ikisi de kanatlardan geldi. Gökhan’ın ve Caner’in ileri çıkmasından dolayı oluşan savunma zafiyetinin kullanıldığını görüyoruz.

Genel istatistikler

 

Trabzonspor uzun top oynadı ve ilerde sürekli hava topu mücadelesine girdi. Hava toplarında rakibine üstünlük sağladı.

Trabzonspor maç boyunca rakibine göre daha az topa sahip oldu bunun sebebi bahsettiğimiz gibi rakibini kendi sahasında karşılaması ve rakibine topu vermesiydi. Oyunun son 15 dakikası golü isteyen taraf Trabzonspor oldu. Trabzonspor son 15 dakika %52 topa sahip olmasıyla birlikte 2.golü attı.

Burada en çok dikkat çeken kontra ataklar diyebilirim. Rakibine karşı kontra atak fırsatları arayan Trabzonspor, 13 kontra atak denemesinde 2 kere başarılı oldu. Bu durum açıkçası beni şaşırttı. Bunun yanı sıra Trabzonspor, Caner’in savunduğu kanadı sık sık kullandı. Caner’in ileriye çok çıkması ve savunma zafiyetinden dolayı Trabzonspor bunu çok tercih etti.

Uğurcan Çakır, güzel kurtarışlar ile oyunu tuttu. Özellikle ilk yarıda çok önemli kurtarışlara imza attı ve takımını maçta tuttu. Trabzonspor’un oyunda kalmasında en büyük etken oydu. Kalesine gelen 9 şuttan 7’sini kurtardı.

Sörloth takımının 2 golünü attı. 14 hava topu mücadelesinin 7’sini kazandı. Topları indirdikten sonra koştuğu yerler ve son vuruşlarıyla da fark yarattı. Defansif ikili mücadeleye 1 kere girdi, bu mücadeleyi de kazandı ve kazandığı topun devamında golü attı. 2.golde de sağ kanattan sol kanata kadar gelerek kendisine pozisyon yaratması adeta golü getirdi.

Sonuç

Trabzonspor, savunmada iyi işler yapmayı başardı ama orta saha, kanatlardan yeterli desteği alamadığı için problemler yaşadı. Uğurcan ve Sörloth’un iyi performansları alınan 1 puanda büyük rol oynadı. Rakibini derinde karşılayan Trabzonspor ilk yarı başarılı işler yaptı ama ikinci yarı Beşiktaş’a karşı direnemedi. Sörloth’un yaptığı koşular ise çok zekiceydi.