Süper Lig 4. haftasında Trabzonspor önemli eksiklikler ile evinde Galatasaray’ı ağırladı. Son dönemde dalgalı performans sergileyen Bordo – Mavililer bu karşılaşmada da ne oyun olarak ne de skor olarak istediklerini sergileyemedi.
Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadrolar
Visca, Uğurcan, Abdulkadir, Bakasetas, Hamsik gibi kilit oyuncuların eksikliğinde bir 11 kurmak zorunda kalan Abdullah Avcı stoper ikilisini Vitor Hugo ve Marc Bartra’dan oluşturdu. Beklerde Larsen ve Eren Elmalı görev alırken savunma önünde Doğukan ve Siopis Avcının şans verdiği isimler oldu. On numara pozisyonu Bardhi’ye emanet edilirken hücumun kanatlarında Djaniny ve Trezeguet ile ev sahibi ekip rakip kalede etki yaratmaya çalıştı. En uçta ise Cornelius Avcı’nın en önemli gol silahı olarak sahada yerini aldı.
Saha yerleşimi
Abdullah Avcı’nın takımı kağıt üzerinde çift pivot gibi gözükse de geriden oyun kurarken Siopis’in tek pivot pozisyonunda konumlanması ile 2-3-2-3 şeklinde sahaya dizildi. Bekler Siopis ile aynı hatta çizgilerde pas açısı yaratırken Bardhi ve Dorukhan ise bu hattın biraz önünde iç koridorlarda konumlandı. Ancak takımdaki eksikler nedeniyle takımın pas kapasitesi düşük olunca ev sahibi geriden genelde uzun toplarla çıktı. Bu tercihindeki sebeplerin bir diğeri ise Cornelius’un rakip stoperlere karşı oluşturabileceği hava hakimiyet üstünlüğüydü. Aynı şekilde kanatta oynayan Djaniny’nin de Aanholt’a karşı kuracağı üstünlük olasıydı. Bu maç önü öngörü de yanlış çıkmadı. Trabzonspor hava toplarında %59’luk bir üstünlük kurdu. Bunda aynı zamanda uzun top kullanan rakibin Santraforunun Bartra ve Hugo arasında ezilmesiyle de alakası var. Bu plan geçen sene şampiyon olmuş bir takım için fazla basit görünse de sallantılı bir dönemde bir de üstüne gelen sakatlıklar sonrası daha garantici adım atılması çok yadırganacak bir durum değil. Ancak bu oyun planında sahada oluşan ana problem ikinci topların neredeyse tamamının rakipte kalması oldu.
Bu konuyu biraz açmamız gerekirse görselde görülen ve burada olmayan birçok pozisyonda rakibin orta sahası çok daha organize şekilde alanları paylaştı ve havuza düşen topları topladı. Rakibin uzun toplarında stoperler Seferovic’e üstünlük sağlasa da dönen toplar alınamayınca top sürekli ev sahibinin kalesine doğru atak olarak döndü. Yukarıda görüldüğü gibi iki takımında sıklıkla uzun top kullandığı maçta hem savunmada hem hücumda rakip ikinci toplara daha organize şekilde pozisyon alıp sahipsiz topları kazanmayı başardı.
Ön alanda Bordo – Mavililer adam adama eşleşip oyuncu odaklı bir baskı uyguladı. Bunda rakibin geçen seneden gelen geriden oyun kurma zafiyeti ana neden olabilir. Ancak rakibin geride üçlü kalması ve sürekli uzun topla çıkması geride sayısal avantajın yitirilmesine sebep oldu ve ikinci toplarda sorun oluşmaya başladı. Bu nedenden dolayı belli bir süre sonra bu adam odaklı baskıdan ev sahibi ekip vaz geçmek zorunda kaldı.
Bordo mavililer ön alanda daha çok adam adama karşılama yapsa da orta blokta daha çok 4-1-4-1 şeklinde sahada yayıldı. Cornelius rakip stoperleri orta blokta kontrol ederken geride çoğunlukla Dorukhan’ın ön hattı dörtledi. Siopis savunma dörtlüsü ile orta blok arasındaki alanda konumlanıp topa göre pozisyon aldı. Bu şekilde dar ve kısa kalarak rakibin pas kanallarını kapatılmaya çalışıldı. Ancak bunda ne kadar başarılı olundu birazdan daha net göreceğiz.
Bu maçta kaybedilen 2 puan çok büyük kayıp olarak görülmemeli. Zorlu bir ekibe karşı bu kadar eksikle alınan bir puan fena iş değil. Ancak savunma yerleşimindeki organizasyonsuzluk gelecek adına da kafalarda soru işareti bıraktı. Rakip birinci bölgede ve ikinci bölgede pas yaparken sürekli adam paylaşım hataları yapıldı ve rakip takıma sürekli pas opsiyonu şansı verildi. İlk pozisyonda Avcı’nın öğrencileri geride rakibi üç oyuncu ile bire bir karşılarken arkada Toreira bomboş pas alanı ve açısı buluyor. Siopis ve Trezeguet arasında adam paylaşımı hatası yapılınca Trabzonspor’un ön hattı tek pasla oyundan düşüyor. Diğer pozisyonlarda ise bloklar arasında dört kişinin olduğu bölgede sürekli rakip pas opsiyonu bulup topu bir ön bölgeye taşımayı başarıyor.
Gelecek adına bir başka endişe veren durum ise Visca’nın da yokluğunda kanatların savunmaya yarattıkları zaaf. Özellikle Trezeguet rakip bek ataklarına maç boyunca reaksiyon vermekte gecikti ve Eren zor anlar yaşadı. Bir diğer pozisyonda ise görüldüğü gibi Keren merkeze kayıp bu maçta ender gelişen Van Aanholt’un koşusunu görünce Trabzonspor kalesi bir tehlike atlattı. Bu anda oyuna dalan Djaniny arkasındaki koşuya cevap veremeyince Bartra açığa gidip rakibi karşılamak zorunda kaldı. Diğer pozisyonda ise rakip belki de maçın en önemli pozisyonunu yakaladı. Mertens görüntüde görüldüğü gibi Yunus’a pas attığında 5’e 2 bir üstünlük olmasına rağmen takımdaki genel konsantrasyon ve adam paylaşımı problemi Mertens’in önünde geniş bir alan bırakıyor. Bu pozisyonda genç kaleci Taha Tepe Mertens’e geçit vermeyerek belki de 1 puanı takımına getiren isim oldu.
Trabzonspor maç boyunca 27 uzun pas kullanıp bunda %52 başarı oranı sağladı. Değişikliklerden sonra ikinci yarı Avcı’nın öğrencileri sadece 0,08 gol beklentisi üretebildi. Bu veride yapılan değişikliklerinde oyuna etkisinin negatif olduğunu gösteriyor. Trabzonspor değişen kadrosu ve yaptığı hafta içi hafta sonu maçlar ile yıpranmış durumda olduğu aşikar. Bundan sonraki süreçte Avcı’nın nasıl hamleler yapacağını göreceğiz.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.