Toplumun İçinde Yaşayan Premier Lig

 

Premier Lig, günümüz dünyasında sadece futbol anlamına gelmiyor. İngiliz halkı ve dünya üzerinde, oluşturduğu toplumsal bağlılık ve sosyal sorumluluk projeleri ile “Premier League Community” olarak adlandırdıkları kavram, hem oynanan oyunun yalnızca sahada kalmadığını gösteriyor hem de futbolun gelişimi için farklı noktalarda alan yaratıyor.

Yeni sezonun başlaması ile beraber, Premier Lig’in son bir yıl için hazırladığı Toplumsal Gelişim raporu, bir ligin marka değerinin ve sürekli olarak gelişiminin arka planında yatan, Türk futboluna bir hayli uzak olan kavramları karşımıza net bir şekilde sunuyor.

Premier League Community” dediğimiz kavramın 3 amacı bulunuyor;

  • Genç futbolcular için eğitim & yetenek destek programları oluşturmak
  • Futbol özelinde altyapı ve okullarda modern tesis yatırımlarını arttırmak
  • Futbol oyununa hem oyuncu, hem de seyirci olarak katılımı arttırmak

epl1

Bu amaçlar altında son bir yıllık dönemdeyapılan çalışmalar kapsamında, bazı önemli rakamsal veriler şu şekilde veriliyor.

epl2

Genç futbolcular için eğitim & yetenek destek programlaması kapsamında, 2014-2015 ve 2016 yıllarını kapsayan 3 yıl için 10,5 Milyon GBP bütçe ayrılmıştır. Desteklenen 4.158 okulun 67 tanesi Premier Lig tarafından ataması yapılan profesyonel teknik direktörler tarafından yönetilmektedir.

Altyapıya yönelik tesis yatırımlarının arttırılması ile 1. sınıf futbol oyun alanları oluşturuluyor ve bu alanların denetim ve işletilmesi PL, FA ve devlet tarafından yapılıyor.

2014-2015 futbol sezonunda, okul – spor merkezleri – kasabalarda dahil olmak üzere525 çim saha düzenlemesi yapılırken, bu alanların tümünde24,9milyon saatlik bir aktivite planlaması yapılmıştır.

epl3

Futbola hem oyuncu hem de seyirci olarak katılımın arttırılması amacı ile uygulanan program ise, İngiltere dışındaki ülkelerde British Council tarafından destekleniyor. “Lokalden- Globale” olarak adlandırılan projeler kapsamında, sosyal sorumluluk bilinci altında 6,300 koç, % 30 ‘u bayan kitle olan gençlere, Afganistan – Botswana –Brezilya – Çin – Mısır – Etiyopya – Endonezya – Hindistan – Malezya – Meksika – Senegal – G.Afrika – Tunus – Uganda – ABD gibi farklı ülkelerde hem futbol ile gençleri topluma kazandırma çalışmaları, hem de yetenek avcılığı yapıyorlar.

Bu çalışmalar kapsamında, 1 yıllık en önemli veriler ise;

  • Yapılan araştırmalar kapsamında futbol akademilerinde yer alan 167 erkek – 36 kız futbolcu, profesyonel kulüplerin akademelerine yerleştirildiler.
  • 54oyuncu profesyonel kulüplerin A Takım kadrolarında yer almaya başladı.
  • Premier Lig’in TV aracılığı ulaştığı ülke sayısı 185
  • Stadyumlarda % 95,6 doluluk oranı sağlandı.
  • Stadyumlardaki nüfusun %40’ını 16-24 yaş arası gençler oluşturdu.
  • Genel anlamda her 4 taraftardan 1’i çocuk veya bayan taraftar oldu.