Oyuncu İnceleme | Cheick Toure

Sözleşme Bitiş Tarihi: 30 Haziran 2020

Transfermarkt Piyasa Değeri:  € 500,000

Oyuncu performansı

Feyenoord U21    6 Maç    0 Gol   0 Asist   (2017/18, 2018/19)

Feyenoord U19   33 Maç   4 Gol   4 Asist   (2017/18, 2018/19)

Feyenoord U17   14 Maç  12 Gol  1 Asist   (2016/17)

Oynadığı pozisyon

Feyenoord’un U17 takımında as santrfor olan Toure, üst takımlara geçince ileri üçlünün neresinde ihtiyaç olursa o bölgede oynamaya başladı. Bu sebeple geçtiğimiz sezon ve bu sezonun başında kendisini santrfor pozisyonuyla beraber sağ veya sol kanat olarak da görebildik. İstatistiklere detaylı bir şekilde göz atıldığı zaman ise U19 takımında Toure’ye hem kanatta hem de santrfor pozisyonunda görev verildiği, U21 ve tek maça çıktığı A takımda ise sadece sağ kanatta rol aldığı görülebilir. Oyuncunun ısı haritasında da sol kanat ve santrfor pozisyonları ağırlıkta olmak üzere hücum bölgesindeki her pozisyonda rol almış olduğu görülüyor.

Toure’nin en aşina olduğu diziliş ise Feyenoord’un tüm altyapı takımlarında en çok kullanılan 4-3-3 dizilişi. Üç hücum oyuncusundan oluşan bu sistemin genç Hollandalı’nın 3.bölgede olan etkinliğini her anlamda artırmasında payı büyük. İleri ucun her bölgesinde (sağ/sol kanat ve santrfor) oynayabliyor oluşu da oyuncunun hücum aksiyonlarının çeşitlenmesi açısından olumlu bir durum. Bununla beraber, özellikle U21 takımının kullandığı 3-4-3, 4-4-2 ve 4-2-4 dizilişlerinde de kanat oyuncusu veya santrfor olarak da görev aldığı maçlar oldu. Santrfor olarak hem bir partnerle oynamış olması hem de yanında 2 kanatla oynamış olması Toure’yi farklı pozisyonlara adapte etme konusunda şimdiden pek çok yaşıtının önüne atmış durumda. Genç Hollandalı aynı zamanda maç oynanırken de pozisyon değiştirebilme becerisine sahip. Bazı maçlarda santrfor olarak başlayıp sağ veya sol kanatta maçı bitirebiliyor. Feyenoord A takımı başta olmak üzere, nadiren de olsa, gereken durumlarda Toure sağ/sol orta saha olarak da oynayabiliyor.

Ek olarak, hem U19 hem de U21 takımındaki takım arkadaşlarının da Toure gibi gelişimleri devam ettiği göz önünde bulundurulursa oyuncunun tam olarak belirlenmiş bir pozisyonunun olmaması anlaşılabilir bir durum oluyor. Bu noktada, kendisinden yaşça büyük oyuncularla antrenman yapması ve forma yarışına girmesi de Hollandalı’nın daha güçlü olduğu yönlerini parlatmasına ve kendisine hangi pozisyonun daha uygun olduğunu bulmasına yardımcı olacaktır.

Futbol Akademi Scouting (FAS) olarak oyuncuyu FA Four Corner modeli ile inceleyelim. Grafik ve data konusunda da iş ortağımız Global Soccer Network (GSN)’e teşekkür ederiz.

Fiziksel Özellikler

Toure fiziksel açıdan kısa sayılabilecek bir boya (1.67m) sahip olmasına karşın son derece dengeli ve kuvvetli bir vücut yapısı barındırıyor. Bu fiziği ona hava toplarında doğal bir dezavantaj sağlasa da toplu/topsuz ikili mücadelerde rakibi karşısında daha sağlam kalabilmesine ve kolay kolay ayağındaki topu kaptırmamasına olanak sağlıyor. Bununla birlikte, kuvvetli olması da Hollandalı’ya top çalma/müdahelelerde bulunma konusunda yardımcı oluyor; uzun boylu ve çok sağlam fizikli stoperler haricindeki diğer rakipleriyle girdiği fiziksel mücadelelerde Toure karşısındaki oyuncuyla arasına fiziğini koyarak rakibinin pozisyonunu bozabiliyor veya pas açılarını daraltarak atacağı pasa veya oynayacağı uzun topa müdahalede bulunabiliyor. İstatistiklere baktığımız zaman ise Hollandalı’nın 90 dakika başına ofansif mücadele kazanma oranının %42.8, yine 90 dakika başına hava topu kazanma oranının da %38.3 olduğunu görebiliyoruz. Bu oranlar ortalama altı olsa da Toure, ilerleyen yıllarda boyundan bağımsız şekilde fiziğini geliştirmeye devam ederse en azından ikili mücadele/ofansif mücadele oranlarını standart seviyeye kolayca çekebilir. Başarılı müdahale sayısı ise 7.1 ile gayet iyi seviyede denilebilir. Son olarak 2.2 olan top çalma oranı da Hollanda Süper Ligi olan Eredivisie’deki diğer kanat ve forvet oyuncularıyla karşılaştırıldığında hiç de fena sayılmaz. (2017/18 Eredivisie’de kanat oyuncuları arasında 90 dakika başına en çok top çalma oranı ise 4.27)

Toure’nin fiziğini atletik kapasite bakımından incelersek oyuncunun çok iyi bir patlayıcı hıza, ivmelenmeye ve dinamizme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda atik bir hücumcu olan Toure, takımı ileride pres yaptığı zaman rakip takımın pozisyon almasını ve geriden oyun kurmasını engelliyor. Bu noktada en sık kullandığı aksiyonlardan biri yukarıdaki paragrafta kısaca değindiğimiz gibi rakip 1.bölgede devamlı baskı yaparak karşısındaki savunmacıların oynayacağı topa müdahalede bulunmaya çalışmak veya onları topu uzun oynamaya zorlamak. Sahip olduğu yüksek enerjiyle Toure ayrıca gerektiği yerde takımını seri bir şekilde hızlı hücuma çıkarabiliyor. Rakip yarı sahada hızla çoğalabilen bir takım olan Feyenoord U19 için bu geçtiğimiz sezon çok önemli bir silahtı.

Özetle Cheick Toure, fizyolojik kapasitesindeki eksiklikleri atletik kapasitesiyle kapatmaya çalışan bir oyuncu. Gelişimi devam ederken sahip olduğu enerjiyi bir nebze daha efektif kullanabilir ve fizyolojik olarak dezavantajlı olduğu pozisyonlardan ziyade kuvvetinin ve dengesinin daha etkili olacağı aksiyonları gerçekleştirmeye yönelebilirse fiziksel açıdan çok daha sağlam bir oyuncu olacaktır.

Fiziksel Özellikler: 6.5/10

Teknik Özellikler

Cheick Toure’nin teknik özellikleri ele alındığında en çok göze çarpan özelliği oyuncunun sırtı dönük oynama becerisi olur. Oyun akışını takip ederek gerektiğinde orta sahanın yakınlarına gelip oyun kurucunun attığı pası kenarlara dağıtabilen Toure’nin bu becerisi ona hem yerden gelen topları dağıtan bir pivot santrfor olma özelliğini kazandırıyor hem de bu aksiyon takımı set hücumundayken kapalı savunmaları açmaya yardımcı oluyor.

Topu ayağında tutup tutmaması gerektiğine kendisine yapılan baskıya göre karar veren oyuncu eğer müsait alan bulabiliyorsa hemen dribling yapmaya başlıyor. Bu noktada dengeli vücudunu da devreye sokan Toure, sağlam driblinglerle rakibin savunma çizgisinin dengesini bozabiliyor ve hem kendisi için hem de takım arkadaşları için uygun şut veya orta pozisyonu yaratabiliyor. Fırsat bulduğunda kaleyi yoklamaya çekinmeyen Toure, sert ve düzgün şutlar çekiyor.

Değerlendirmeye yukarıdaki infografikten devam edersek, defansif ağırlıklı mücadele dışında Toure’nin en çok kullandığı özelliklerinin dribling, şut ve orta olan ofansif aksiyonlar olduğunu görebiliyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi açık alan bulunca patlayıcı hızını kullanarak driblinge çıkan Toure, 90 dakika başına 5.5 dribling ortalaması tutturmuş durumda. Yine 90 dakikaya vurulduğunda 3.5 orta ve 2.1 şut istatistiği tutturduğunu görüyoruz. Bu veriler hücumda sürekli hareket halinde olan Toure’nin maç boyunca sadece tek bir aksiyona bağlı kalmadığını ve pozisyon durumuna göre hücum aksiyonlarını şekillendirdiğini belirtmekte. Öte yandan, hücum bölgesinde takımına pek çok yönden katkı sağlayan Toure’nin ise en büyük eksikliklerinden biri bitiricilik. Genç Hollandalı’nın gol ve gol beklentisi (xG) oranları, aşağıda da görülebileceği üzere, çok düşük. Bu noktada U17 takımında santrfor olarak başlayıp sonraki takımlarında kanat oynamasının ve ceza sahasında sağlam fizikli stoperlerle henüz baş edemiyor oluşunun etkisi olmakla beraber kale ağzında dönen topların oluşturduğu ikinci şanslarda biraz pasif kaldığını ve ceza sahası içerisindeki inatçılığının düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Toure’nin pas becerilerine bakarsak en çok yanlara ve geriye doğru pas verdiğini görebiliriz. Geriye verdiği pas sayısı olan 8.86 ve pas başarı oranı olan %84.62 ağırlıklı olarak orta sahaya yardıma geldiğinde yaptığı tek toplara veya yan paslara bağlı. Dribling haricinde ileriye doğru oynarken pas opsiyonunu çok fazla kullanmayan Toure, attığı bu pasların da yalnızca %40’ını başarı ile ulaştırabiliyor. İleri uçta golle takım arkadaşlarına göre nispeten daha az buluşmasının sebeplerinden bir diğerinin de pas oyununda çok etkili olmaması, bu nedenle de takımını hücumda iken kanatlardan orta veya içeriye kat etme gibi pas etkisinin daha az olduğu aksiyonlara sınırlaması olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon UEFA Gençler Ligi’nde oynanan ve Feyenoord’un 3-2 kazandığı Nitra maçında takımının attığı 2.golde yaptığı gibi ceza sahasının önünde takım arkadaşlarıyla üçgen kurup pas sayesinde araya adam kaçırma veya adam eksiltme gibi aksiyonları oyununa daha çok katarsa hem gol hem asist olarak skor kağıdına daha çok direkt katkıda bulunacaktır. Yine pas oyununu geliştirdiği taktirde “Golden Zone” olarak bilinen ceza sahasının tam önünde topla buluştuğu zaman elindeki tek opsiyon yana veya geriye oynamak olmayacaktır ve bu sayede asist rakamlarını da geliştirebilecektir. Hali hazırda top tekniği ve oyun bilgisi zaten gayet iyi olan bir oyuncu için düzenli pas çalışmak bu konuda yeterli olacaktır. Aşağıdaki grafik de Toure’nin pas konusunda kendini geliştirmesi gereken noktayı bir kere daha özetliyor.

(Not: Kırmızı oklar başarılı kilit pasları, beyaz oklar başarısız kilit pas denemelerini göstermektedir.)

Son olarak Cheick Toure’nin topsuz oyundaki aksiyonlarını incelersek oyuncunun rakip defans üzerine etkili şekilde topsuz koşular yaptığını ve 3.bölgede savunmacıların markajından “blindspotting” denilen yöntemle kurtulmaya çalıştığını görebiliyoruz. (Blindspotting = rakip savunma oyuncusu tarafından marke edilirken sürekli hareket halinde olup oyuncunun arkasındaki kör noktalara kaçmak.) Bu hareketlerden genç oyuncunun pozisyon bilgisinin de iyi seviyede olduğunu söylememiz mümkün olabiliyor.

Teknik Özellikler: 7.5/10

Mental özellikler

17 yaşındaki Hollandalı, zihinsel açıdan maç içerisinde sakin kalmayı başarabilen ve kolay kolay odağını kaybetmeyen bir oyuncu. Bu sakinliği başta rakip savunmacılar tarafından markaj altındayken topu aldığında doğru kararları vermesinde büyük rol oynuyor. Bununla beraber, yaşının da etkisiyle “tez canlı” diye de tabir edebileceğimiz Toure, çalımlar başta olmak üzere kendini gösterecek hareketlere de özellikle önündeki alan müsaitse başvuruyor. Zaman zaman oynadığı bireysel oyun yeteneklerinin de etkisiyle alt yaş kategorilerinde (U17, U19) takımına pozisyon hazırlamaya yardımcı olsa da, daha üst takımlarda bireysel yeteneğinin etkisi bu kadar belirleyici olmayacaktır. Maç konsantrasyonu yüksek olan bir oyuncu olan Toure, maç içindeki azmini ve mücadele isteğini ise aynı seviyede tutamıyor ve bu etmenler özellikle oyuncunun ileri uçta yüzde yüz verimle oynayamamasına sebep oluyor. Bu noktada gelişimi devam ederken Toure, tabiri caizse kendisini biraz daha “ateşleyecek” bir teknik direktörle çalışırsa ileri uçta tam kapasitesini çok daha kolayca gösterebilir.

Zihinsel Özellikler: 7/10

Sosyal özellikler

Sakin bir yapıya sahip olmasının da etkisiyle Cheick Toure’nin adı henüz herhangi bir olaya karışmış değil. Takım içerisinde çok fazla ön planda durmayı tercih etmeyen oyuncu adını daha çok saha içerisindeki oyunuyla göstermeyi tercih ediyor. Altyapı yükselişini geçen sezon çıktığı A takım maçlarıyla taçlandıran Toure, en üst seviyede kalıcı olabilmek için çabalıyor. Duygularını çok fazla yansıtmayan oyuncuya kısa süreli başarısızlıklar ise moral bozukluğu olarak geri dönebiliyor ve bu moral bozukluğu oyununu da etkileyebiliyor. Bunun en büyük örneği ise geçen sene üç takım birden yükselmeyi başardıktan sonra (U17 den A takıma) bu sene henüz sadece U19 ve U21 de oynuyor olması ve bunun moral olarak kendisinin bu seneki formsuz başlangıcını etkilemesi. Ancak çabasını devam ettirdiği sürece geçen sene geldiği noktayı geçmemesi için de hiçbir sebep bulunmamakta. Feyenoord taraftarı ise yorumlarında genç Hollandalı’nın potansiyelinin yüksek olduğundan ve dikkatle takip edilmesi gerektiğinden söz ediyor.

Sosyal Özellikler: 7/10

Genel değerlendirme

Feyenoord Akademisi’nin basamaklarını teker teker çıkan Cheick Toure, 17 yaşında olmasına rağmen son durağa şimdiden ulaşmayı başardı. Kendi yaş grubunun içindeki en yetenekli oyunculardan biri olan Toure için artık yeni hedef, fazla zaman kaybetmeden A takımın daimi bir parçası olmak ve erkenden en üst düzeyde maç tecrübesi kazanmak. Artılarıyla ve eksileriyle incelemeye çalıştığımız genç Hollandalı, bugün bulunduğu noktaya iyi yaptığı şeyleri tanımlayıp üstüne koyarak, eksik olduğu yönleri ise oyununa dahil etmemeye çalışarak geldi. Gayet yetenekli, dahası bu yeteneğinin oyunun hangi kısımlarında işine yarayacağını da bilen oyuncu, konsantre olduğu ve kendini tam anlamda oyununa verdiği zaman bütün alt yaş kategorilerinde dikkat çekmeyi başarıyor. Önümüzdeki 2 sezon kendisinin hem Feyenoord akıbetı hem de genel kariyeri için en önemli zaman dilimi. Bu noktada Toure’nin takip edilmeye devam edilmesi en doğru hareket olacaktır.

Fiziksel: 6.5/10

Teknik: 7.5/10

Mental: 7/10

Sosyal: 7/10

Futbol Akademi Puanı: 7/10