22 ülkeyi gezerek, dünyada futbol üzerine yazılmış kitapların en iyilerinden olan ‘’Futbol Asla Sadece Futbol Değildir’’ kitabının yazarı Simon KUPER’ in de dediği gibi “Bir oyun milyarlarca insan için önemli olduğu takdirde sadece bir oyun olmaktan çıkar.” Ve büyük şirketlerin reklam delisi pazarlama departmanlarının odağı haline gelir. Bizim formanın önü, şortun paçası, stadın ismi reklam dolar. Böylelikle izlemeye can attığımız futbolcular yürüyen bilborda döner. Aslında bu söylediğim aşama futbolda yaklaşık 20yıl önce yaşandı. Şimdilerde yeni bir trend var; yaz kamp döneminde düzenlenen deniz aşırı turnuvalar.
Deniz aşırı turnuvaların en popüleri olan Uluslararası Şampiyonlar Kupası, ilk kez 2009 yılında ABD’de Dünya Futbol Mücadelesi adıyla düzenlendi. Başta yalnızca Inter, Milan, Chelsea ve Meksika Birinci Ligi takımı America’nın katılımıyla 6 şehirde düzenlenen turnuva hem organizatörleri hem de katılan kulüpleri hasılat açısından mutlu etti. Geçen yıllarda katılan takım ve stadyumların sayısı da arttı. 2013 yılında Uluslararası Şampiyonlar Kupası olarak ismi değişti. Bu yıl ise turnuva farklı bir aşamaya geçerek dört farklı kıta, yedi ülke ve on sekiz stadyumda düzenleniyor.168 farklı ülkede yayınlanan maçların yayıncı kuruluşları arasında Lig Tv’yi satın alan Beln Medya ve Fox gibi büyük medya kuruluşları da yer alıyor. Son yıllarda astronomik rakamlı transferlerle gündeme gelen Amerika ve Çin’i merkez alan turnuvada son Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Barcelona başta olmak üzere birçok Avrupa takımının katılımıyla düzenlenen turnuvaya gösterilen ilgi had safhada. Turnuvada Avrupa’nın en büyük 5 liginden biri olan Bundesliga’dan takım bulunmuyor.
Futbolun can bulduğu kıta olan Avrupa’nın önde gelen takımlarını ve futbolcularını izlemek için stadyumları dolduran taraftarlar, son yıllarda kulüplerin önemli gelir kapıları haline geldi. Her maçını ortalama 40 binden fazla kişinin stadyumlarda takip ettiği maçaların bilet fiyatları ise oldukça fahiş. Takımların ve stadyumların kapasiteleri baz alınarak belirlenen bilet fiyatları 9 dolar (bu biletlerin sayısı oldukça kısıtlı) ila 1000 dolar arasında değişiyor. Maçlardan önce kurulan kulüp mağazalarında satılan kulüp ürünleri ve bilet kesilen antrenmanlar ile birlikte oldukça cazip hale turnuva gelirlerine bir de sponsor katkıları ekleniyor. Finansal Fair Play’le gelirlerini artırmak zorunda kalan kulüplerin bu pazardan uzak kalmaları önümüzdeki yıllarda olası görünmüyor.