5. maçlar sonunda gruptan lider çıkmayı garantileyen Beşiktaş, gruptaki son maçına rotasyonlu kadrosuyla çıkmasına rağmen Bundesliga ikincisi RB Leipzig’i Negredo ve Talisca’nın golleriyle 2-1 geçerek Şampiyonlar Ligi grup aşamasını namağlup tamamladı.
Maçı iş ortağımız InStat’ın verileri ışığında inceleyeceğiz.
Ortalama Pozisyonlar
Beşiktaş bu maça Oğuzhan, Tosic ve Talisca dışında fazla forma şansı bulamayan oyuncularıyla başladı. Şampiyonlar Ligi’nde rotasyona gidecek lüksü önceki 5 maçta yaptıklarıyla kazanmıştı Beşiktaş.
Ortalama pozisyonlara baktığımızda Beşiktaş’ın alıştığımız şablondan uzakta olduğunu görüyoruz. Savunma oyuncuları ve orta saha bloğu oldukça geride. Bunu görmemizin en önemli sebebi de atılan erken gol olsa gerek. Beşiktaş, Lens’in yoktan var ettiği pozisyonla kazandığı penaltıyı Negredo’yla gole çevirdikten sonra hücumda daha kontrollü bir profil çizdi. Gruptan çıkma şansı için kazanmak zorunda olan Leipzig de yenilen golün etkisiyle hücuma daha agresif çıktı.
Beşiktaş’ın rotasyon lüksünü kendi elleriyle yarattığından söz etmiştim. Bu rotasyonda açıkçası içime sindiremediğim tek tercih Mustafa Pektemek tercihi oldu. Sezon başı takıma katılan ve oldukça istekli görünen 21 yaşındaki Orkan Çınar yerine Beşiktaş’a artık bir şey vermesi beklenmeyen Mustafa Pektemek tercihini doğru bulmadım. Nitekim Orkan da oyuna girdikten sonra daha fazla süre alması gerektiğini ispatlayacak aksiyonlarda bulundu. Beşiktaş açısından oynamayan oyuncuların hazır olup olmadığını görmek için çok faydalı bir mücadele oldu Leipzig maçı.
Beşiktaş’ta Tolga, Mitrovic ve Orkan ön plana çıkarken Leipzig’de Naby Keïta, Bruma ve Ilsanker ön plana çıkan isimler oldu.
Topla Oynama
İlk yarıda maçın temposuna hükmeden ve topla daha fazla oynayan taraf Beşiktaş’tı. Erken golden sonra kontrolü elden bırakmadı Siyah-Beyazlılar. İkinci yarıda ise 10 kişi kalana kadar Leipzig’in üstünlüğü söz konusuydu. Alman ekibi bolca pozisyona da girdi.
Genç ve dinamik Leipzig sürekli golü düşündü. Bunu da üçüncü bölgeye ve ceza sahasına giriş verileriyle ispatladı. Topla oynama verileri maçın sonunda %50-%50 eşit dağılsa da Leipzig oyunu daha çok Beşiktaş yarı alanına yıkmayı başarmıştı. Ceza sahasına girişlerde de 37-20 gibi neredeyse yarı yarıya bir fark yarattı Almanya temsilcisi.
Beşiktaş’ın üçüncü bölgeye girişlerinden daha çok Beşiktaş ceza sahasına girdi Leipzig. Maçı özetleyen bir istatistik oldu bu.
Leipzig adına maç boyunca önemli sorunlardan biri düşülen ofsaytlar oldu. Leipzig 7 kez ofsayta düşerken Beşiktaş ise yalnızca 1 kere ofsayt bayrağına takıldı. Beşiktaş savunmasında Tolga ve Mitrovic kadar ofsayt bayrağının da payı vardı dün gece. İyi bir hakem performansı izledik.
Paslar
Leipzig’in hücumda etkili oyunu anahtar pas sayılarında da kendini belli etti ancak burada Beşiktaş savunmasında özellikle Mitrovic’ten söz etmek gerek. Hırvat stoper forma şansını iyi değerlendirdi ve özellikle ceza sahasında ciddi tehlike yaratacak pozisyonları bizzat önledi.
Leipzig 41 anahtar pas attı ancak 15 tanesi isabetli oldu. Beşiktaş ise 22 anahtar pasta 13 isabet yakaladı. Buradaki verimlilik farkını doğrudan Beşiktaş savunmasına yazsak haksız sayılmayız herhalde. Sahadaki en büyük soru işareti olan Tolga – Mitrovic – Tosic üçlüsü çok iyi bir maç çıkardı.
Ceza sahasına atılan paslarda da net bir Leipzig üstünlüğü var ancak burada da benzer verimsizlik yani isabetsizlik söz konusu. Ceza sahasına atılan paslarda %46 gibi bir isabet oranı yakalayan Leipzig’e karşı Beşiktaş sayı olarak daha az olmasına rağmen %60 isabet oranı yakaladı.
Açılan ortalara baktığımızda Leipzig’in 15 ortasında yalnızca 1 tanesi isabetli olmuş. Leipzig gibi bir kısa pas takımı için şaşırtıcı olmayan bir veri olsa gerek. Elbette Beşiktaş savunması da Pepe’nin yokluğuna rağmen iyi bir hava hakimiyeti sağladı.
Beşiktaş’ın maç boyunca 10 orta açması ve bunların 7’sinin isabetli olması ise alıştığımız bir durum değil çünkü Quaresma’nın oynadığı maçlarda bu maçtaki toplam orta sayısının 3-4 katına çıkıyordu Beşiktaş. Quaresma, dün izlediğimiz akıcı futbola yokluğuyla katkı sağladı.
Anahtar Pas Haritası > RB Leipzig
Leipzig anahtar paslarındaki isabetsizliği Beşiktaş savunmasının ceza sahasındaki aksiyonlarıyla açıklamıştık. Öne çıkan isim ise 14 anahtar pasla Naby Keïta.
Anahtar Pas Haritası > Beşiktaş JK
Beşiktaş’ta ise Leipzig’e oranla sayıca daha az ancak daha verimli anahtar paslardan söz etmek mümkün. 20 dakikalık performansıyla herkesi etkileyen Orkan özellikle sol kanattaki aksiyonlarıyla takdiri topladı. Lens, Talisca ve Negredo da sırasıyla 6, 5 ve 4 anahtar pasla öne çıktı.
Mücadeleler
Hücumda Leipzig baskın olmasına rağmen savunmada verilerin yakın olması Beşiktaş savunmasının özellikle ceza sahasındaki iyi performansıyla açıklanabilir. Hava topu mücadelelerine baktığımızda %57’yle Beşiktaş üstünlüğünü görüyoruz. Top yere indiğinde ise %59’la Leipzig öne çıkıyor. Bu da Leipzig’in yerden kısa pas oyunu oynayan bir takım olduğunu tekrar ispatlıyor. Takım boyunu da oldukça kısa tutan Leipzig için topun yerde kalması oldukça önemli.
Pas Bağlantıları > RB Leipzig
Haritada Leipzig’in çok güzel bir pas bağlantısı oluşturduğunu görüyoruz. Öne çıkan isim ise Demme. 31 numaralı futbolcu dün gece Leipzig’in en önemli pas istasyonuydu ve bütün takımı birbirine bağladı. 8 numaralı Keita’yla olan bağı da oldukça önemli çünkü Keita özellikle hücum aksiyonlarında ön plana çıkmayı başardı. Bekleri rakip yarı alana yollayan ve stoperleriyle orta saha oyuncuları arasında çok güzel bir köprü kuran Leipzig oyunun geçiş kısmını çok iyi oynayarak Beşiktaş savunmasına zor anlar yaşatsa da ceza sahasında bu pozisyonları gole çeviremedi.
Pas Bağlantıları > Beşiktaş JK
Beşiktaş’ta pas bağlantısının kilit ismi Oğuzhan oldu. Oğuzhan; Medel ve Talisca’yla bolca paslaştı. Daha önce Oğuzhan ve Talisca’nın daha çok paslaşması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu iki oyuncu bu maçta toplam 28 aksiyonla Beşiktaş adına en çok al-ver yapan oyuncusu oldu. Sonrasında ise Medel ve Oğuzhan arasında böyle bir ilişki söz konusu. Sol kanatta Caner ve Pektemek’in de dahil olduğu bu pas örgüsü Beşiktaş’ın sol kanadı daha aktif kullandığını da özetler nitelikteydi. 69. dakikada Orkan’ın girişiyle de Beşiktaş çoğunlukla sol kanadı işledi.
İlk yarı vs. İkinci Yarı
Beşiktaş’ın erken gol bulmasıyla kontrollü bir profile bürünmesinin ardından ilk yarıda iki takım da fazla etkili olamadı. Maç ortada geçti. İkinci yarıda ise daha pozisyonlu bir maç izledik. Bunları şut haritalarına bakarak da söyleyebiliriz.
Leipzig ilk yarıda ceza sahasında 2 isabetli şut çekebilirken ikinci yarıda 6 isabetli şut çekebilmiş. Özellikle toplamda 3/1 isabetle oynayan Augustin ve 6/3 isabetle oynayan Werner, Leipzig adına hücumda beklentileri karşılayamadı. Atılan tek gol ise Mitrovic’in bireysel hatasının sonunda Keita’nın ayağından geldi.
Beşiktaş’a baktığımızda da benzer durumu görüyoruz ancak dikkat edilmesi gereken nokta Beşiktaş’ın ikinci yarıda gole en çok yaklaştığı anların 80. dakikadan sonra olması, yani eksik Leipzig’e karşı olması.
Cenk’in 10 dakikalık kısa sürede ceza sahasında 3 şut çekmesi ve bunlardan 2 tanesinin isabetli olması göze çarpıyor. Öte yandan yine 20 dakikalık performansıyla Orkan’ın 2 net fırsat yakalaması ve arkadaşlarını pozisyonlara sokması da önemli.
Son Söz
Denk takımların mücadele ettiği, kimin birinci kimin sonuncu olacağını kestirmenin imkansız olduğu bu gruptan 14 puanla namağlup ayrıldı Beşiktaş. Geriye düştüğünde doğru reaksiyon verdi, öne geçtiğinde topu doğru kullandı. Kısacası nasıl oynaması gerekiyorsa öyle oynadı ve Şampiyonlar Ligi’ne imzasını atmayı başardı Siyah-Beyazlılar.