Maç Analizi | Beşiktaş 1-0 Alanyaspor

Süper Lig’in 27. haftasında farklı hedefleri olan iki takım Vodafone Park’ta karşı karşıya geldi. Şampiyonluk mücadelesi veren Beşiktaş, kümede kalmak isteyen Alanyaspor’u Talisca’nın tek golüyle geçti. Bu galibiyetle birlikte Siyah Beyazlılar zirve takibini sürdürdü, Alanyaspor’sa 28 puanla 14. sırada kaldı.

Maçı iş ortağımız InStat’ın verileriyle inceleyeceğiz.

Ortalama Pozisyonlar

Ev sahibi ekip maça alışılmışın dışında bir dizilişle başladı. Muhafazakar 4-2-3-1’inden vazgeçen Şenol Güneş, 4-1-2-1-2 dizilişiyle maça başladı ve kanatları da tamamen beklere emanet etti. İlk 20 dakikadan sonra ise dizilişini değiştiren Beşiktaş, alıştığımız 4-2-3-1’ine geri döndü ve bu da Beşiktaş’ı oyun anlamında daha da geriye götürdü. Açıkçası ilk 20 dakikadaki oyunun da yeterli olduğunu söylemek güç tabi ancak şu da bir gerçek ki, Beşiktaş’ın 4-1-2-1-2’yle oynadığı oyun 4-2-3-1’le oynadığından daha iyiydi. Golün 4-2-3-1’e dönülmesinden sonra gelmesiyse biraz da futbolun cilvesi oldu.

Bu bölümü bitirmeden önce Beşiktaş’ın 4-1-2-1-2’sine kısa bir parantez daha açmak istiyorum. Siyah Beyazlıların uzun vadede bu dizilişe daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ligin bitmesine artık 7 hafta kaldı ve bu saatten sonra dizilişi ya da taktiği değiştirmek şüphesiz çok büyük bir risk taşıyor ancak önümüzdeki sezona hazırlanırken 4-1-2-1-2’e daha çok eğilmek hem Beşiktaş’ın hücum repertuarını genişletir, hem de Oğuzhan ve Tolgay gibi ligimizin üstündeki iki orta saha oyuncusundan da aynı anda verim almanızı sağlar. Dolayısıyla 4-1-2-1-2’nin önümüzdeki senelerde Siyah Beyazlılara fayda sağlayacağı görüşündeyim.

Dizilişlerden çıkıp genel bir değerlendirme yapmak gerekirse ilk 45 dakikada Alanyaspor’un da rakibini derinde karşılamasıyla birlikte 3. bölgeye rahat giren bir Beşiktaş vardı. Ancak buna rağmen ceza sahası içine girmekte zorlandı ev sahibi ekip ve hücumda Oğuzhan ve Talisca’nın bireysel performanslarına tutundu. İkinci yarıdaysa alışık olduğumuz hücum futbolundan çok farklı bir görüntü sergileyen ve 1-0’ı tutmak isteyen Beşiktaş, 3 puanı almayı başardı. Klişe tabirle siyahla beyaz kadar iki farklı devre oynadığını söyleyebiliriz ev sahibinin.

Beşiktaş’ın bu durumu rakamlara da yansıdı. Maç boyunca %65’le topa hakim olan ve 45 kere üçüncü bölgeye giren Siyah Beyazlılar, buna rağmen sadece 11 defa rakip ceza sahasına girebildi. Alanyaspor’sa rakibine oranla çok daha az topla oynamasına rağmen 7 kez rakip ceza sahası içine girebilmiş.

Alanyaspor’sa klasik 4-2-3-1’iyle maça başladı ve ilk yarıda savunma güvenliğini 1. plana aldı. Bu bölümde fena da bir iş çıkartmayan konuk ekip, Beşiktaş’ın da etkisiz oyunuyla birlikte rakibine fazla pozisyon vermese de Talisca’nın golüne engel olamadı. İkinci yarıdaysa rakibinin de anlamsız şekilde skoru koruma içgüdüsüyle hareket etmesiyle birlikte hücumda daha fazla varlık gösterdiler ancak pozisyona girmekte zorlandılar.

Kaybedilen/Geri Kazanılan Toplar

Beşiktaş’ın bu durumu rakamlara da yansıdı. Maç boyunca %65’le topa hakim olan ve 45 kere üçüncü bölgeye giren Siyah Beyazlılar, buna rağmen sadece 11 defa rakip ceza sahasına girebildi. Alanyaspor’sa rakibine oranla çok daha az topla oynamasına rağmen 7 kez rakip ceza sahası içine girebilmiş.

Alanyaspor cephesine geçecek olursak, klasik 4-2-3-1’leriyle maça başladılar ve ilk yarıda savunma güvenliğini 1. plana aldılar. Bu bölümde fena da bir iş çıkartmayan konuk ekip, Beşiktaş’ın da etkisiz oyunuyla birlikte rakibine fazla pozisyon vermese de Talisca’nın golüne engel olamadı. İkinci yarıdaysa rakibinin de anlamsız şekilde skoru koruma içgüdüsüyle hareket etmesiyle birlikte hücumda daha fazla varlık gösterdiler ancak pozisyona girmekte zorlandılar.

Verimsiz Oyun

Açıkçası üstüne çok fazla yazıp çizebileceğimiz bir oyun yoktu sahada. Beşiktaş’ı uzun süre sonra iç sahada bu kadar verimsiz ve Şenol Güneş felsefesinden uzak bir oyun oynarken gördük. Skoru alana kadar hücum etmeyi deneyen ancak bir oyun planı olmadığı ya da sahada o planı uygulayamadıkları için bireysel çabalar dışında hücumda etkili olamayan Beşiktaş, ikinci yarıysa Vodafone Park’ta çok fazla görmediğimiz bir şekilde 1-0’ı korumayı tercih etti ve savunma yaptı. Dolayısıyla yorumdan ziyade rakamlar üzerinden ilerlemeye devam etmek daha doğru olacaktır sanırım.

Maç boyunca 10 şut çeken Beşiktaş’ın şutlarının sadece 2 tanesinin kaleyi tutması dikkat çekici. Ancak bundan daha da çok dikkat çeken şey ceza sahası içinden çekilen şut sayısı ve ortalama şut mesafesi. Beşiktaş rakip ceza sahası içinden sadece 3 şut çekebilmiş. Ayrıca Beşiktaş’ın ortalama şut mesafesi 21 metre, ki bu da hiç iç açıcı değil. Ceza sahasının boyunun 16.5 metre olduğu düşünülünce Beşiktaş’ın kaleye gitmekte ne kadar zorlandığı daha da iyi kavranıyor.

Üstteki şut grafiğini bu tabloyla birleştirince işler daha da vahim bir hal alıyor. Beşiktaş’ın çektiği 10 şuttan 4’ü duran toplardan gelmiş. Ayrıca pozisyon oyununda 77, kontra ataklarla ise 16 kez hücum eden ev sahibi, bu hücumlarının sadece 6’sını şutla tamamlayabilmiş.(%6,4)

Oğuzhan Özyakup

Maçla ilgili övgüye değer nadir şeylerden biri Oğuzhan’ın performansıydı. Daha önce yazılarımda naçizane Beşiktaş’ın şampiyonluk için Oğuzhan’a fazlasıyla ihtiyaç duyduğunu dile getirmeye çalışmıştım. Alanyaspor karşısındaki Oğuzhan performansı da bunu kanıtlar cinstendi. Beşiktaş’ın hücumda nadiren etkili olduğu anların hepsinde aktif olarak rol oynayan Oğuzhan, attığı 6 kilit pasla takımına bu alanda liderlik etti ve maç boyunca ceza sahası içine de 6 top gönderdi. Talisca’nın golünde asistin ona yazılmasıyla da performansının ödülünü almış oldu.

*Oğuzhan’ın Pas Haritası

Son olarak Oğuzhan’ın hazırladığı bir kaç pozisyona bakmakta fayda var.

Maçın henüz ilk dakikalarında savunmada kapılan topla kontraya çıkan Beşiktaş’ta Oğuzhan, sol kanattan kat eden Babel’e attığı pasla hücumu başlatıyor.

Bu kare aynı zamanda Oğuzhan’ın bir başka değerli yanını da ortaya çıkartıyor. Beşiktaş’ta bu tarz geçiş hücumlarını besleyebilecek Tolgay dışındaki tek isim Oğuzhan. Önceki maçlardaysa orta sahada sadece Tolgay oynuyordu ve top onla buluşturulamadığında ya da buluşsa bile Tolgay baskı yediğinde Beşiktaş bu tarz kontra fırsatlarından faydalanamıyordu. Dolayısıyla Siyah Beyazlıların Oğuzhan’a set hücumlarında olduğu kadar geçiş hücumlarında da ihtiyaçı var.

Pozisyonun devamında da yayda topla buluşan Oğuzhan, çok şık bir topuk pasıyla iki Alanyasporlu futbolcuyu oyundan düşürüyor ve koşu yapan Gökhan Gönül’ü topla buluşturuyor.

Beşiktaş’ın tehlike yarattığı bir diğer pozisyon da bu ve yine merkezde Oğuzhan var. Orta sahada topla buluşan Oğuzhan, kadrajda gözükmeyen ve sağ kanattan koşu yapan Gökhan Gönül’e enfes bir pas atıyor.

Pozisyonun devamında topla buluşan Gökhan Gönül, Negredo’ya doğru 6 pas içine bir top atıyor ancak araya giren Alanyaspor kalecisi mutlak bir golü engelliyor.

Son olarak artık Oğuzhan’ın imza pası haline gelen bu pozisyona da değinmek gerek. İlk yarının son dakikasında yayda topla buluşan Oğuzhan, şut feykiyle birlikte Tolgay’a enfes bir top atıyor ancak Tolgay bu pası beklemiyor olacaktı ki topu kontrol edemedi ve tehlike de oluşmadı.