Şampiyonlar Ligi 3. Hafta maçlarında Benfica, İngiliz devi Manchester United’ı ağırladı. İlk iki maçta puanla tanışamayan ev sahibi ekip pozisyon kısırlığı içinde geçen maçta rakip kaleye isabetli şut gönderemedi ve 1-0 mağlup olarak 3. maçlar sonucunda gruptan çıkma umutlarını büyük ölçüde kaybetti.
Maçı, iş ortağımız Instat’ın verileri ışığında analiz edeceğiz.
Manchester United
Devler Ligi’nde ilk 2 haftayı kayıpsız atlatan ‘Kırmızı Şeytanlar’ zorlu Portekiz temsilcisine karşı savunmasını sağlama alarak oynamaya gayret etti. Maçın genelinde topa hakim taraf olan ve savunmada doğru yerleşim ile rakip atakları savuşturan deplasman ekibinin pozisyon istatistiklerine göz atalım.
Ortalama topa sahip olma süresi ve pozisyon yüzdelerinde rakibini neredeyse ikiye katlamış olan Ada ekibinde bu verilerin hücum istatistiklerine yansımış olduğunu söylenemez. Maçın genelinde kendi yarı sahasında çevirdiği paslarla topa hâkim olan Manchester United’ın pas dağılımını aşağıda görebiliriz.
Görüldüğü üzere Blind-Matic ve Valencia-Herrera bağlantısı ile oyunu geniş alana yayarak rakip savunmada boşluk arayan deplasman ekibinin en çok denediği yöntem ise Rashford ve Lukaku’yu defans arkasına kaçıran uzun toplar oldu. Rashford’un genç kaleci Svilar’ı avlayarak attığı serbest vuruş golüyle skoru lehine çeviren M.United’ın savunma anlamında tebrik edilesi performansını hücumda göremedik. Bunun en büyük sebebi olarak ev sahibi ekibin etkili savunma performansını gösterirsek haksızlık etmiş olmayız.
Benfica
Formda rakibine karşı 4-5-1 formatında sahaya çıkan ev sahibi ekibin bu maçtaki hücum planını tek bir terime indirgemek istesek ‘kanat akınları’ yeterli olacaktır.
Portekiz ekibinin yukarıdaki pas dağılımına baktığımızda ataklarının kurulumundan itibaren finaline kadar kanatları kullandığını görüyoruz.
Benfica’nın hücum varyasyonlarında pas tercihlerinin yanında kanattaki oyuncuların rakip sahada yaptığı driplinglerin de önemli bir yeri olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Kanat oyuncularının top sürme konusundaki başarı yüzdesi Portekiz ekibine hücum ederken ciddi katkı sağlıyor. Öyle ki bu top sürmelerin hücum hızlarına etkisi oldukça fark edilir düzeyde.
Ev sahibi ekibin kanat akınlarında ki yerleşimini göstermek için ilk yarıda gerçekleşen iki pozisyonu inceleyelim.
Görülen o ki Benfica’nın kanat organizasyonlarında yerleşmiş bir oyun ezberi var. İlk pozisyonda dışarı vurulan top, ikincisinde savunma oyuncusundan sekip De Gea’ya ulaşarak bitti. Maç boyunca ev sahibi ekip bu akınlardan sıkça denese de pozisyonlar her seferinde rakip savunmanın müdahaleleri ile son buldu. Benfica hücumda alternatif bir plan yaratamayınca maçı kaleye isabetli şutu olmadan tamamladı.
Son söz olarak, yazı boyunca savunma performanslarını övmemin sebebi maçın tempolu ve göze hoş gelen futbolla dolu geçmesiydi. İki takımda kendi planlarını uygulamaya çalışırken 3. bölgede birbirlerine epey bir zorluk çıkarttılar. Özellikle ceza sahasında ki şutların azlığına bakıldığında pozisyon anlamında kısır bir maç geçse de sahadaki mücadele tatmin ediciydi.