Maç Analizi | Bayer Leverkusen – Bayern Münih

 

Bundesliga’nın ikinci yarı açılışında Leverkusen, lideri ağırladı. Ligde 4.sırada bulunan ev sahibi ekip, Münih’e diş geçiremedi. Bundesliga’nın lideri, kadrosundaki eksiklere rağmen 3-1’lik galibiyetle evine döndü.

Saha parselasyonu

Münih, Lewandowski’nin yokluğunda Müller’le sahadaydı. Münih’in sahaya ortalama yayılımı 4-3-3’ten ziyade sahte 9’lu bir 4-6-0’a benziyor. Leverkusen ise maç başında olduğu gibi maç boyunca da Münih’e tüm sahada baskı uyguladı ve oyun kurmasını engellemek istedi. Evinde ağırladığı rakibine karşı kendi sahasına çekilmedi. Sahaya dağılımları da oldukça dengeli. Ancak bu baskılı tam alan müdafaası ve doğru pozisyon alarak önde basma dahi Münich’i durduramadı. Hatta oyun kontrolünü eline aldıktan sonra hücuma çıkardığı toplarla Leverkusen savunmasını oldukça zorladı. Gollerin ilki ve skoru belirleyeni duran toptan da gelse Münih gerek baskıyı kıran pas organizasyonu gerek rakip sahada köşe vuruşlarıyla oluşturduğu boğucu varlığıyla Leverkusen’i hataya zorladı. Ve istediğini aldı.

 

Ceza sahası

Münih maç boyunca ceza sahası dışından uzak şutları tercih etmedi. Leverkusen’in ön alan baskısını ve daralttığı alandaki oyunu açtıktan sonra paslarla ceza sahasına aktı. Özellikle “fark koridoru” ve kale cephesinden gol aradı. Leverkusen’in kendi sahasına kapanıp çekilmeyen oyun anlayışının da bu sonuçta etkisi olduğu açık. Ancak bu bize bir done veriyor; Bayern Münih’e karşı bu anlayışla oynadığınızda Münih bir kez o baskıyı kırabilirse kalenize kadar oldukça rahat inebiliyor ve cezayı kesiyor.

Münih’in 13 şutunun 10 tanesinin ceza sahası içinden olması, bu alanda rahat pozisyon ve şut imkanı bulabildikleri gibi şut için ceza sahasını tercih ettiklerinin de göstergesi. Not etmek gerekir ki bu durum, Leverkusen’in oyun anlayışından da kaynaklı.

Denkliği ne bozar?

Leverkusen’in maç boyunca tam sahada baskı uyguladığı Münih, bir süre sonra pas kanalları yaratıp hücum bölgesine geçmeyi başardı. Maçın kontrolünün henüz bir takımda olmadığı ilk 15 dakika da Münih dar alandan isabetli paslarla çıktı ve riske edilen açık bölgelerden hızlı oynayarak, Leverkusen’in kale cephesine gitmeyi başardı. Topla oynama yüzdeleri maçın son bölümü hariç başa baş giderken lider, ev sahibinin ceza sahasına 23 kez topla giriş yaptı. Ki az önce gördüğümüz gibi bu girişlerinin 10’unda kaleyi gördü.

İki takımın rakip sahaya ve üçüncü bölgeye giriş sayıları aynı iken farkı yaratıp dengeyi bozan Münih’in ceza sahasına girişleri oldu.

“Topla oynama”

Leverkusen maçtan düşmemesine rağmen Münih, maçın ilk 15 dakikasından sonra ağırlığını hissetirmeye başladı. Topla oynama ve ikili mücadele istatistiklerinde denklik göze çarparken Münihli oyuncular, sahip oldukları toplarla daha efektif neticeler üretmeyi başardı. Münih rakibinin teşebbüs ettiği kadar anahtar pası adrese ulaştırmayı başardı. Üstelik aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere bu pasların 15’i rakip ceza sahasına gidiyordu.

Küçük pas takımları

Leverkusen rakibini sağ kanadından vurmayı hedeflerken Münih ise hücum için tüm sahayı kullandı. Bu da Ribery-Robben kanatları ve Müller-James merkezinin atak çeşitliliği konusunda bize bir fikir veriyor.

Azami pas bağlantıları incelendiğinde ise Javi Martinez’in pas dağıtımında bir nokta dikkat çekiyor. Martinez topu önündeki James, Müller ve Ribery’e oynarken Robben’e bir pas dahi vermemiş. James’le Robben arasındaki 16 pas alışverişi de Robben’in oyun kurulumundan ziyade ileride pozisyona göre izole olarak sağ kanattan hücumunun tercih edildiğini gösteriyor. Yukarıdaki atak dağılımıyla birlikte azami pas bağlantıları değerlendirildiğinde Münih’in takım içindeki küçük takımlar olarak kurduğu pas ağlarıyla merkezden, sağ ve sol iç koridorlardan hücum ettiği görülüyor.

Müller ise en çok pası kaleci Ulreich’ten alırken topu James ve Robben’e oynamış.


Javi Martinez’in pas bağlantıları

Arjen Robben’in pas bağlantıları, yukarıda anlattığım disiplinli küçük takımlardan oluşan Münih’in bir göstergesi. Javi Martinez topu çıkardıktan sonra Vidal de topu Robben’e oynamıyor. Robben’İn pas kaynakları tamamen beki ve ona yakın oynayan merkez oyuncular. Bu veriler de Münih’in pas oyunu ve hücum kurma tercihleri hakkında bize fikir veriyor.

Yanı sıra, Leverkusen’in baskısı karşısında kaleci Ulreich, Sule’den çok Müller’e oynamış. Müller’in en çok pas aldığı isim kaleci Ulreich olduğu gibi Ulreich’in de en çok pas verdiği isim, Müller.

İyinin kötüsü

Münih’in Leverkusen karşısında sol kanadındaki top kayıpları dikkat çekici. Sahada birçok yerde bulunan Müller ile birlikte takımın en çok top kaybı yapılan oyuncuları sol bek Alaba(9) ve Ribery (11). Yukarıdaki atak yönü grafiğinde Leverkusen’in Münih’in solundan ataklarını gerçekleştirdiğini hatırladığımızda, Münih’in bu kanadının hataya sürüklenmeye daha müsait olduğu gibi bir yargıya ulaşılabilir.

Javi Martinez maçtaki tüm stoperlerden bile fazla kazandığı 17 topla müthiş bir başarı sağlamış. Kaldı ki bunların yarısından fazlasının rakip sahada olması dikkat çekici. Sezon ortalaması 7/1.8 olan Martinez’in Leverkusen karşısındaki bu istatistikleri olağan dışı olsa da Bayern’e tam sahada baskıyla oynamak isteyen bir takıma karşı bu sayılar, korkutucu.

Ceza sahası yeniden

 

Münih’in ceza sahası içi ve çevresinden şut aradığını görmüştük. Aynı şekilde belirgin bir alandan yüklenmek yerine merkezden de kanatlardan da hücum etmeyi denediğini grafikler göstermişti. Ceza sahasında pozisyona girmek için denenen anahtar pasların da gerek bu maç özelinde gerek ortalama sezon verilerinde ilerideki oyuncular tarafından denk biçimde gerçekleştiği göze çarpıyor. Bu da riske atılacak futbolcu ve alan olamayacağının ve disiplinli, savunmaya odaklanmış bir takım savunmasının gerekliliğini gözler önüne seriyor.

Farkı anlamak için Leverkusen’in grafiğine bakılabilir:

 

Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi Münih, tüm şutlarını cepheden çıkarmış. Bavyera ekibi ceza sahası içine girmeden yahut yaklaşmadan kaleyi düşünmüyor. Leverkusen maç boyunca kendi sahasında beklemeden ve Münih’in daha savunmasında rahat pas yapmasına imkan vermeyecek şekilde baskılı oynadı. Ancak Münih baskıyı aştığında boş alanlar yakaladı ve oyunun kontrolünü de efektifliği ile ele geçirdiğinde ceza sahasına hızlıca inerek gol şansı aradı.

Son söz

Bayern böylece 44 puan ile liderliğini perçinlerken Leverkusen 28 puanla, şu anki puan durumuna göre, 4.sırada kaldı. Bundesliga’da ligin ikinci yarısında Münih şampiyonluk turu atarken rakipleri kalan sıralar için mücadeleye devam edecek gibi gözüküyor.