2017 Mayıs ayında Arsenal, Manchester United’ın 25 maçlık yenilmezlik serisine son vermişti. Şimdi de Manchester United, Arsenal’ın Premier Lig’te kendi sahasında 14 maçtır yenilmezlik serisini bitirdi. Mourinho intikamını aldı ve Wenger, maç sonunda Mourinho’yu samimi olmayan bir “Low Five” yaparak tebrik etti. Manchester United’ın kaleyi bulan 3 şutunun da gol olduğu, Arsenal’ın 13 isabetli şuttan 1 tane gol çıkartabildiği maçı, InStat verileriyle incelemeye başlayalım.
Bu bölümü biraz uzun tutmak istiyorum çünkü Arsenal’ın bu kadar baskıya rağmen bir türlü skor üstünlüğünü yakalayamamasının nedenlerinden bir tanesini anlatmaya çalışacağım. Arsenal oyunu rakip sahada oynadı desem haksız sayılmam. ‘Gunners’ lakabını bu maç özelinde hakkettiklerini düşünüyorum ancak hesapta olmayan tek faktör, De Gea’ydı.
Sakatlanarak oyundan çıkan Mustafi’yi saymazsak, Arsenal’ın -sonradan oyuna giren isimler dahil- on ismini de rakip sahada görüyoruz. Oyunu rakip sahada oynadılar, kaleye isabetli şut çektiler, anahtar pas isabet oranları iyiydi ancak Premier Lig’in alamet-i farikası olan kanat organizasyonlarını yani ortaları hiç denemediler. Manchester United savunmada bu kadar kalabalık kalmasına ve oyuncuların esnek pozisyon almalarına rağmen çok fazla şut imkanı verdi. Bu şanslarda Arsenal’ın çektiği şutlar ya isabetsizdi ya da De Gea kurtardı. Mesela A.Young maç boyunca 5 top kaybı yaptı. Bu kayıpların 4’ü kendi yarı sahasında ve kendi kanadındaydı. Bu pozisyonların hepsinde Arsenal kanattan hücuma devam etmek yerine merkeze yöneldi. Manchester United savunmasının hava toplarındaki ve akan oyun esnasında pozisyon alma zafiyetinlerini düşününce, Arsenal’ın neden inatla merkezden hücumlar denediğinin cevabını bulamadım.
Örnek 1
Savunma dengesinin dağıldığı bir anda, Kolasinac savunma arkasına koşu yapıyor. A.Sanchez pas vermek için uygun bir pozisyonda ancak pas vermeyip oyunu merkeze doğru yönlendiriyor. Savunmada Pogba’nın durduğu yere dikkat edin. Zaten bir önceki hücum denemesi sayesinde savunma dengesi bozulmuş. Oraya doğru yüklenmek daha doğru bir hareket olabilirdi.
Örnek 2
Yine benzer bir pozisyonda Bellerin sağ kanattan savunma arkasına koşu yapıyor. Lacazette ani bir dönüşle oyunu yine merkeze yönlendiriyor. Oyunun devamında Mesut Özil isabetli bir şut çıkartıyor ama Bellerin’in önüne oynanacak bir top, hem yine Mesut Özil için hem de arkadan destek veren Kolasinac için daha net bir şut imkanı yaratabilirdi.
Örnek 3
Son örneğim ise söylemek istediğimi anlatır türden. Kolasinac kendi başlattığı pozisyonda kanat hücum aksiyonuna devam ediyor ve Mesut Özil half space bölgesine isabetli bir pas atıyor. Devamında Kolasinac orta yapıyor ve Lacazette ciddi bir tehlike yaratıyor. Bunun gibi 4-5 pozisyon daha kanat organizasyonu yerine merkezden saldırmaya çalıştılar.
Arsenal %71 oranda topla oynayarak Manchester United’ın üzerine fazla fazla geldi. Mourinho, savunmada hatasız oynayarak hızlı hücumlarda gol arayan taktiğini tekrar sahaya yansıttı ama savunmada görmek istediği hatasız oyunu göremedi. Arsenal rakip sahaya 93, 3. bölgeye 76, ceza sahasına 41 defa girdi. Topla 10 saniye ve aşağısında oynama sayılarını bakarsak, Manchester United’ın topla daha az oynayarak, en kısa sürede kaleye gitme isteğini görebiliyoruz. Arsenal ise kazandığı toplarda set hücumuna geçerek, yerleşmiş savunmaya karşı hücum yapmak zorunda kaldı.
Manchester United’ın savunmadayken iyi yaptığı şeylerin başında ikili mücadeleler geliyor. Hava toplarını da yüksek oranda kazandılar. Arsenal’ın baskısını gösteren bir diğer istatistik ise, serbest topları toplama sayıları. 92 tane serbest top toplamışlar ve bunların 58 tanesini rakip yarı sahada yapmışlar.
Top Kayıpları
Arsenal rakip sahada ve ceza sahası içerisinde çok fazla top kaybı yaptı. Kendi sahasında kaybettiği toplarda kalesinde goller gördü. Hücumda kaybettiği toplar da zaten zengin olan hücum aksiyonlarının biraz daha azalmasına neden oldu. Manchester United, Arsenal ataklarını 77 defa durdurabildi ve bunların 6 tanesi hariç hepsi kendi sahasında yapılan hamlelerdi.
Arsenal sadece rakip sahada top kaybı yapmadı! Tüm maç boyunca 61 top kaybı yaptılar ve bunların 7 tanesi kendi yarı sahasında gerçekleşti. Maçın daha 4. ve 11. dakikalarında 2 tane çok kritik top kaybı yaptılar. İki top kaybı da kendi ceza sahalarına yakın bölgelerdeydi ve ikisi de golle sonuçlandı.
Pogba Etkisi
Arsenal’ın savunmada kaptırdığı toplar skorun böyle olmasında birinci nedendi. İlk golden önce Pogba, yakaladığı şut imkanında dört savunmacıyı üzerine çekebildi. Daha maçın başında böyle bir hatayı kimse beklemiyordu. Pogba beklenmeyen bir anda tehlikeli bölgeye pas vererek, Valencia’nın attığı golün asistini yaptı. Arsenal savunmasındaki boşluk, golün gelmesini sağlayan ikinci nedendi.
Arsenal daha çok pas oyununu deneyen taraftı. Arsenal’ın bu kadar çok pas yapmasının nedenlerinden bir tanesi de Manchester United’ın, savunmanın merkezinde kalabalık kalarak, Arsenal’ı kaleden uzak tutma isteğiydi. Arsenal pas yaparak savunmada boşluklar aramaya çalıştı. Bu pasların daha yüksek oranda, orta mesafeli paslar olduğunu görüyoruz. Çok fazla bir birlerine yakınlaşmadan, oyunu geniş alanda oynamak istediler. Bu oyun şablonunda belki de eksik olan tek şey, ortalardı.
Arsenal bütün maç boyunca yaptığı 716 pasın 531 tanesini hücum pası olarak kullandı ve %84’lük bir isabet oranı yakaladı. 716 pasın 223 tanesi de rakibin 3. bölgesinde yapılmış.
Arsenal ısrarla merkezden hücumlar denedi. 40 merkez hücum denemesinde, 10 tane tehlike yaratabildiler. Yazının başında söylediğim gibi, Manchester United merkez savunmasını, Arsenal ise merkez hücumlarını öncelik yapınca, oyun bu bölgede düğüm oldu.
Arsenal’da kaleci Chech ve 15. Dakikada oyundan çıkan Mustafi dışında –Wellbeck ve Giroud’yu saymıyorum- herkes anahtar pas denemeleri yaptı. Rakip için tehlikeli sayılan bütün bölgelerden anahtar paslar attılar. Bu pasların, tehlikeli denebilecek olanlarında Lacazette topla buluştu. Ceza sahası içerisinde kendisine atılan 8 anahtar pastan 1 tane gol çıkartabildi.
Arsenal’ın pas haritasında en çok bir biriyle paslaşan oyuncularda ilk sırada Mesut Özil ve Ramsey var. İkinci sırada ise, yine Mesut Özil ve A.Sanchez geliyor. Bu paslaşmaların kaleye yaklaştıkça isabet oranı da yüksek ancak son vuruşların De Gea’da kalması ya da isabetsiz olması gollerin gelmesini engelledi.
Machester United’ın pas haritasında ise dikkat çeken nokta, De Gea ve Lukaku paslaşmaları! Machester United maç boyunca o kadar az pas yaptı ki, De Gea’nın Lukaku’ya doğru attığı uzun toplar, pas haritası isatistiğinde ikinci sırada yer aldı.
Arsenal, Manchester United kalesini şut yağmuruna tuttu. 29 şutta 13 isabet var ama bunlardan sadece 1 tanesi gol oldu. Ceza sahası içerisinde 17 tane şut imkanı buldular ve bu şutların 8 tanesi kaleyi buldu. De Gea skorun böyle olmasında baş rol oyuncusuydu. A.Sanchez, M.Özil, Lacazette ve Iwobi’nin tehlikeli şutlarında, De Gea harika reaksiyonlar gösterdi. 55. Dakikada yaptığı üst üste iki kurtarış, maçın kırılma anlarından en önemlisi ve en net olanıydı. Manchester United savunmasının sadece 2 şutu engeleyebilmesi de, savunma düşkünü Mourinho’nun düşünmesi gereken bir konu. Hamle zamanlamalarına biraz daha zaman ayırmaları gerekiyor.
Manchester United’ın en iyi savunmacısıydı. Kaleye gelen tehlikeli şutların hepsinde doğru yerdeydi. Yediği golde bile doğru yerdeydi ve hamlesini de yaptı. Önünde oynayan Rojo-Smalling-Lindelof 3’lüsünün hatalarını çok iyi kapattı. Lukaku’ya attığı isabetli paslarla, takımının pas haritasında yer alması da ayrı bir güzellik oldu. Skorun 1-3’de kalmasına en büyük katkıyı yapan isimdi.
De Gea, kaleye atılan 13 isabetli şutun 12 tanesini kurtarabildi.
Manchester United savunma konumlanması ve hataları
Manchester United, Pogba kırmızı kart görene kadar savunmada bu görüntüyü sürekli verdi. 5-3-2 ile karşılama yaparken, 3’lü orta blokta bir kişi boşta kalacak şekilde savundular. Topun gittiği yöne göre, o bölgeye yakın olan oyuncu toplu olan oyuncuya baskıya çıkarken, arkasında 2 oyuncu kademede bekledi. Böylelikle pas alma ihtimali olan oyuncuları kapatmaya çalıştılar. Zaman zaman başarılı oldular ancak verdikleri pozisyonları düşünürsek görüntüdeki kadar başarılı değillerdi. Bu şekilde savundukları 6 pozisyonda daha Arsenal şut çekebildi. Bu hataların nedeninin, doğru pozisyon alamamaları ve hamle eksiklikleri olduğuna inanıyorum.
Ceza sahası içerisinde yaptıkları kritik hatalar yüzünden kalelerinde çok fazla pozisyon gördüler. Manchester United savunmacılarında De Gea’nın kalede olmasının rahatlığı mı var bilmiyorum ama bu hatalar sezon içerisinde daha fazla baş ağrıtabilir.
Örnek 1
A.Sanchez’in ortası, Smalling’in ayağına çarpıyor ve Lacazette’in önüne gidiyor. Pozisyonda Smalling’in daha önceden orada olması ve topu uzaklaştırabiliyor olması gerekirdi.
Örnek 2
Seken topta da, M.Rojo yine topu Lacazette ‘in önüne bırakıyor. Hazır beklemediği için uzaklaştırmayı yapamıyor.
Örnek 3
Aynı pozisyonun içerisinde 3. hata geliyor. Lacazette topla dribbling yapabiliyor ve Manchester United savunmacıları müdahale etmek yerine kale içerisine koşuyorlar. Lacazette’in çektiği şutu yine engelleyen De Gea oluyor. Direkten seken topta Xhaka 2. şut imkanını da buluyor. Manchester United savunması yine müdahale edemiyor.
De Gea’dan sonra Manchester United’ın en iyisiydi. 3 gole de katkısı var. Hücumda yaptığı ısrarlı baskılarda Arsenal savunmacılarını hataya zorladı. İlk golde Koscielny’yi kovalayarak hataya zorladı ve kaptırılan topta ilk gol geldi. İkinci golde Mustafi’ye yaptığı baskı ve sonrasında oyuna devam ederek, Martial’in asistini gole çevirmesi harikaydı. Son golde de yaptığı dribbling, sonrasında ceza sahası içerisinde etkili bölgeye yaptığı koşunun sonundaki gol vuruşuyla, 3 puanı getiren isimlerden oldu.
Hızlı Hücum silahı
Manchester United hızlı hücumlarda kaleye gitmeyi kendine düstur edindi. Oyun içerisinde de set hücumundan gelen bir sadece bir tane tehlikeleri bulunuyor. Bu hızlı hücumlardan 3 tane gol çıkartabildiler.
Son Söz
Manchester United savunmaya otobüsü çektiği bir maçtan daha 3 puanla ayrıldı. Bu sefer otobüs bir hayli zarar gördü ama istediklerini aldılar. Yakaladıkları hızlı hücumlarda skor üretebildiler. Üst üste 4. maçtan da 3 puanla ayrılarak, haftaya oynanacak Manchester derbisi öncesinde puan kaybı yapmadılar. Arsenal 3 haftalık galibiyet serisini devam ettiremedi. Üst sıralardan iyice uzaklaştı. Hücumda hem üretken hem de etkin oldukları bir maçta, De Gea yı geçemediler.