Juventus, belkide tüm futbolseverleri şaşırtan bir hareket yaparak yepyeni bir “amblem” ile devam edeceğini açıkladı. Futbol çevreleri bu amblem konusunda ciddi görüş ayrılığı içerisinde. Kimi, geleneksel bir bakış açısı ile yeni amblemin daha çok bir logoya benzediğini savunurken kimi kesim de yenilikçi olmanın, farklı olmanın avantaj olacağı görüşünde.
Yorumlara geçmeden önce kulübün geçmiş dönem amblemlerinin evrimine de bir göz atalım;
Futbol Akademi ailesi olarak bizler de yorumlarımızı yaptık;
“Modern logoların sadelik furyasına katılan yeni logoda ilk kez Torino Atı’nın terk edilmesi Rus ya da Arap sermayesi tarafından satın alınmış ve yeni patronun kendi kafasına yönetmeye çalıştığı bir kulüp imajı oluşturmuş. Juventus gibi gelenekçi bir kulübe yakışmayan fazla basit bir tasarım. ”
“Juventus’un yeni amblemini çok beğendim. Zaman içinde çok tutulacağından eminim.”
“Yeni tasarım, futbolun dinamik ruhunu sınırlamış olsa da günümüzdeki minimal tasarım modasıyla estetik bir görünüm kazanmış.”
“Çok beğenmedim. Kulüp logo formatından çok ürün bazlı bir logoya dönmüş. Yıldız konumlamaları yanlış olmuş, 4. yıldızda daralmaya sebep verecek ve yeni bir dizayna ihtiyaç duyacaklar.”
“Juventus’un muhteşem dirilişinin ardından bunun gibi bir değişikliğe kesinlikle ihtiyacı vardı. Gelişen dünyada ve marka tanımında bunun gibi tasarımlar şart ve hantallığa yer yok. Avrupa da ses getirecek ve bir domino etkisi yaratacak amblem değişikliğidir.”
“Son dönemde İngilizler ve İtalyanlar arasındaki logo değiştirme modasında İngilizler logo konusunda değişiklikleri ile tepki alırken (başta M.City ve QPR), İtalyanlar sadece rötuş yapıyordu (İnter, Roma). Juve ise iki algıyı birden yıkarak güzel iş yapmış.”
“Gelenekten uzak olduğu için alışması zaman alacak ama modern ve klas bir tasarım olmuş. Başarılı.”
“Manchester City’yi de beğenmiştim, bunu da beğendim. Bu kulüplerin müşterilerinin büyük bir kısmı artık Manchester’da, Torino’da yaşayan fanatikler değil. Asıl kitle uluslararası marketler ve minimalist dizaynlar daha efektif olabilir.”
“Juventus logosu daha önce de bir çok kez değişikliğe uğradı. Ancak logo, ilk defa bu kadar orijinalinden uzaklaştı. Böyle kulüpleri büyük yapan özelliklerinden biri de bazı simgelerdir ve yeni logo öncekilerle hayli alakasız. Dolayısıyla ben beğenmedim.”
“Kabul edelim ki artık futbolun endüstriyel çağındayız ve bu logo da çağın gerekliliklerini “profesyonelce” karşılıyor. Ayrıca Agnelli Ailesi’nin atmış olduğu bu adımın futbol tarihinde bir milat olacağını ve bu şekilde tasarlanacak yeni amblemlerin de prototipi sayılacağını söyleyebiliriz.”
“İlk tepkim ‘bu da ne böyle’ olmuş olsa da gözüm alıştı. Yenilikler önce çok tepki çeker ancak sonradan kitleleri peşinden sürükleyebilir. Radikal bir değişim denebilir. Bu kararda pazarlama boyutunu da ihmal etmemek gerekiyor.”
“Juventus’un yeni logo seçimi herşeyden önce cesur ve yenilikçi bir hamle. Logoyu beğendiğimi söyleyemem ama ilgi çektiğini de kabul etmek gerek.”
“Juventus ürünlerini pazarlayabilmek, marka değerini dünyaya tanıtmak ve kabul ettirebilmek adına şık bir logo hazırlamış ancak kişisel fikrim kulüple özdeşleşmiş armaların tamamen silinmesi yerine bu tarz logoların sadece ürünlerde kullanılması, efsane armaların forma ve resmi işlerde kullanılmaya devam etmesi yönünde.”
“İtalya’nın klasik tarzını yansıtan sade bir logo çalışması olmuş. #cool”
“Juventus’un logo değişikliğini çok beğendim ve diğer takımların bu tip modern stile geçmesini tercih ederim. Futbolun spor olarak bulunduğu günden beri takımların neredeyse 90%’ı ”kalkan” stilinde logo kullandı. Artık bunu geride bırakıp daha modern, futbola uygun marka stillerine geçiş yapılmalı.”
“Yüz yılı aşkın tarihe sahip kulüp logolarının orijinalinden aşırı derecede koparılarak yepyeni bir yüze kavuşturulması fikri pek hoşuma gitmese de Juventus’un bu çalışmasının altında marketing ve pazarlama gibi çağımızın futbol dünyasında çok önemli konuma sahip nedenler yatıyor olabilir. Juventusu bambaşka bir marka haline getirme fikrini göz önünde bulundurarak bu yeni logo tasarımını güzel bir çalışma olarak değerlendiriyorum.”
“Ben beğenmedim. İtalyanlar klasik sever. Gucci, Versace nasıl bir logosunu değiştirmemişse bence İtalyan futbolunun en büyük markası da değiştirmemeliydi.”
“PSG, Manchester City gibi Juventus da bir futbol kulubu olmaktan çıkıp global ve ikonik bir marka olmayı hedefliyor, ancak diğerlerinin aksine arma tasarımından ve 120 yıllık tarihinden tamamen vazgeçiyor. Yenilikçi ve cesur bir logo ile dijital pazarlama çalışmalarına yönelecekleri anlaşılabiliyor.”