İngiltere Premier Lig’in yeni sorunu: Kulüpten yetişmiş futbolcu oranı

new-premier-league-logo-2016-17-9

Son yıllarda İngiliz futbolu Avrupa kupaları bazında çöküşe geçti. Son olarak Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final düzeyinde sadece geçen yılın şampiyonu Leicester City tarafından temsil edilmesi bu gerçeği de yüzümüze vuruyor.

Tüm bunlar gerçekleşirken İngiltere Premier Lig yeni sorunlar ile karşı karşıya.

CIES Observatory’nin 2009/10 sezonundan bu yana yaptığı, 5 büyük ligin demografik evrimini gözlediği araştırmaya göre İngiltere Premier Lig’de en düşük kulüpten yetişmiş futbolcu oynatılan sezon yaşanıyor.

1--harry-kane

Ağustos 2011’de %13,6 ile en yüksek seviyesini görülen kulüpten yetişmiş futbolcuların oynatılma oranı günümüze dek düzenli olarak düşüş yaşadı ve son olarak %6,1 oldu. Takımların başarısının ise bu oranın düşüşü ile doğru orantılı olduğu dikkat çekiyor. Avrupa kupalarındaki başarısız sezonlar bir yana, İngiltere Premie Lig’de bir takımın kulüpten yetişmiş futbolcu sayısı azaldıkça küme düşme oranı da artıyor. 2010/11 sezonunda Blackpool, maçlarının yalnız %0,1 dakikasında bu grup futbolculara şans vermiş ve ligi 19. sırada tamamlayarak küme düşmüştü. Benzer şekilde ertesi sezon Bolton Wanderers maçlarının yalnız %1,4 dakikasında kulüpten yetişmiş futbolculara yer vermiş ve sezonu küme düşerek tamamlamıştı.

Bir diğer yandan İspanya La Liga’da yer alan Real Sociedad 2012/13 sezonunda ligi 4. sırada tamamlayıp, bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yer alma hakkı kazanırken lig maçlarında kulüpten yetişmiş futbolcular %71,5 oranında mücadelelerde yer aldılar. Bir sonraki sezon Barcelona İspanya La Liga’da şampiyonluğa ulaşırken ise bu oran %63,3 idi.

(2)grxabi

Araştırma 5 büyük ligde oynamakta olan “gurbetçi” (yabancı) futbolcuların aldığı dakikaların yükselmesine de dikkat çekiyor. 2009’dan 2017’ye kadar geçen yıllarda oynayan gurbetçi futbolcu oranı %44,4’ten %48,2’ye yükselmişti. Ocak 2017 itibari ile %48,7 olan bu oran en üst seviyesine ulaştı. İngiltere Premier Lig’de ve İtalya Serie A’da dakikaların büyük çoğunluğunda gurbetçi futbolcular oynuyor.

Türk spor medyasında Almanya’nın altyapı yatırımları ve genç futbolculara önemi konuşuladursun, Fransa Ligue 1, Almanya Bundesliga’nın en çok 21 yaş altı futbolcu oynatılan lig olma özelliğini ele geçirdi.

Fransa Ligue 1’de yetişen, tecrübelenen ve önemli takımlarda boy göstermeye başlayan futbolcular genç yaşta önemli başarılar elde ediyor. Son olarak Fransa milli takımının kadro derinliği spor medyasında oldukça konuşuldu.

Diğer yandan İngiltere Premier Lig ise en az 21 yaş altı futbolcuya dakika verme özelliği İtalya Serie A’dan devraldı.

İngiltere Premier Lig’in genç futbolculara şans verme oranı Ağustos 2013’te ölçülen en düşük orana yaklaştığı ayrıca belirtiliyor.

UEFA’ya bağlı 31 ligde ve 5 büyük ligde yer alan takımların 21 yaş altı futbolcu oynatma oranlarını inceleyebilirsiniz.

(3)u21-arastirmasi