Maddenin temelini oluşturan atomların %99’unun boş olduğunu biliyor muydunuz?
Bu boşluğu doldurduğu varsayılan maddeye ise “Dark Matter” yani karanlık madde deniyor. Hayatımızın çok büyük bir bölümünde bulunan bu gizemli maddenin yararı hakkında bilinenler teorik seviyedeler.
Futbol müsabakasında onun sonucunu belirleyen temel madde gol ise ve goller arasındaki oyunu yani boşluğu dolduran ise pastır. Futbolun karanlık maddesi pasın, doğru kullanımı hakkında yakın tarihte Barcelona öncülüğünde tiki-taka modeli oluştu ama onlardan başka becerebilen de olmadı. Tiki-taka oynayabilmek için ise sadece pas değil, pozisyon bilgisi, taktik değişkenler gibi birçok varyantın doğru yapılması gerektiği belirdi. Futbol dünyasının karanlık maddesi olan pasın yararlı bir şekilde kullanılması için çeşitli yöntemler kullanılmaya çalışıldıkça ise konvansiyonel metotlarla, bu yenilikleri yorumlayınca sağlıklı raporlar oluşmadığı ortaya çıktı. Genç yaşta futbolu bırakan Bayer Leverkusen futbolcusu Stefan Rainertz ve Jans Hegeler ise basit düşünerek, pasın verimliğini ölçecek bir istatistiki kalem geliştirdi; Packing ve Impect.
Packing: Pasla veya top sürerek geçilen oyuncu sayısı.
Impect: Pasla veya top sürerek geçilen savunma oyuncu sayısı.
Packing ve Impect, topa sahip olma ve koşu mesafesi kavramlarını yararsız kılarak topu ne kadar yararlı kullanabildiğinize odaklanan bir istatistiki kalem. Sadece pas atmak değil, pas almak da önemli olduğu için onu da ayrı bir kategori de toplamak yararlı olacaktır. Bu sayede uzun pas, kısa pas oyunlarında hangi oyuncuların birbirlerini tamamladıklarını daha iyi görebileceğiz.