Herkesin dolabında fanatiği olduğu takımın imzalı, imzasız, yedek, deplasman, ev sahibi ve yıllara göre değişen her türlü forması elbette vardır. Tutkunu olduğumuz bu renklerin her sene 100-150 lira arası değişen formalarını hiç düşünmeden alıyoruz ve gardırabun en değerli yerinde saklıyor, maç günleri ve ertesi günlerde üzerimizden çıkarmıyoruz. Hatta bazılarımız formanın imzası ve anısı için onları hiç yıkamıyoruz bile.
Üzerine Zimmetli Formasını Yıkayan Futbolcular
Futbolda elbette ki en önemli unsurlardan biride formalar. Son yıllarda tamamen ayrı bir moda ve ticaret sektörüne giden formalar şuan da bile ünlü dizaynırlar tarafından üretilmekte, farklılığı sağlayıcı gövde yapısı dikiş izi veya dikişsizlik, kayganlık, 3 boyutlu motiflerle takımların kasasını ve imajını yükseltmekte. Durum böyleyken 1960 larda üzerine zimmetli formasını kendi yıkayıp getiren futbolculardan, her sezon sadece bir forma giyebilen takımlardan bugünlere gelişimiz bizi gelecekte de neler olabileceği konusunda meraka sürüklemiyor değil.
Yüksek Teknolojili Formalar
Her ne kadar ütopik gelsede gelecekte formaların ileri teknoloji ile donatılma ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Günümüzde bile 3 boyutlu formalar, kayan tutulmayan, yırtılmayan formalar mevcutken gelecekte nanoteknoloji ile üretilecek olan formalara bir çok dijital özellik yüklenebilecek. Bu özellikler sayesinde futbolcunun maç içi istatistikleri, maç içindeki olası küfürleri, faul dedektörü ile yapılan faulleri gibi bir çok özelliği yüksek teknolojili bu formalar sayesinde yüzde yüz doğru olarak görebilecek, karar verebileceğiz.
Bwin menşekli bir araştırma ve yayınlanan görsele göre geleceğin formaları;
Yukarda da göründüğü üzere öncelikle maç içi istatistiklerin oyuncu formasına yansıması futbolun en önemli unsurlarından olan istatistiksel verinin teknik direktör tarafından da, futbolcunun kendisi tarafından da belirleyici ve eksiklerini maç içinde dahi o heyecana kapılmadan görebilmesi-giderilmesi açısından büyük katkı sağlaması düşünülebilir.
Oyuncu kamerasının formalarda olması ise çok nadiren başvurulması gerektiğini düşündüğüm, maçın skoruna etki eden anlarda hakemin işini kolaylaştırması yönünden faydalı olabilecek bir uygulama olabilir.
Yaşlanan ve yenilenebilir enerji üretmek de zorlandığımız dünya da, futbolcunun oluşturduğu kinetik enerjinin formasına katkı sağlaması ve hafifletmesi küçükde olsa katkı sağlayan bir durum.
Futbol Endüstrisinin artık milyon dolarlarla bile anlatmakta zorlandığımız bu çağın geleceğinde sponsorların daha fazla pay almak için başvuracağı yöntemlerden biride formalara Led ekran aracılığı ile vereceği ve maç içinde online olarak değiştirebileceği reklamlar olması muhtemel.
Ofsayt göstergeli formalar ise çok da uzak olmadığımız bir teknoloji ile aynı mantalitede çalışan bir fikir. Gol-Line teknolojisi dünya kupasında uygulanmış ve en az 5 pozisyonda hayati karar verilmesine fayda sağlamıştı. Ofsayt göstergeli formalar ise aynı mantıkla çalışarak ofsaytta kalan oyuncunun formasındaki ledleri yakarak hakemlere ve oyuna katkı sağlaması en muhtemel uygulama olarak görülüyor.
Kart göstergeli forma ise uygulaması belkide en kolay olabilecek forma türü. Bu forma ile hakemlerin az da olsa karışıklık yaşayarak kırmızı kart vermek yerine oyuncuyu 2 sarı kart ile oyunda tuttuğu anlarda imdatına yetişecek.
Düşük görüş mesafesi göstergeli formalar ise özellikle bize Galatasaray-Juventus maçını hatırlatan bir forma türü. Bu formalar ile hakemlerin çok fazla tereddüt ettiği ve bir kıstası bulunamayan maçı tatil edip-etmeme konusunda son derece faydalı bir özellik olacak. Böylelikle bir standart tutturulmuş olacak.
Omuzlarda bulunan mikrofon ve speaker aracılığı iletişim kurmaya yarayan bu formalar da bize formula 1’i ve en çok oynanan futbol oyunu FM ‘yi hatırlatmıyor değil. Bu sayede teknik adam kenardan gerekli müdahaleleri bağırarak değil, en uzak pozisyonda ki en uzak oyuncusuna dahi sesini duyurup gerekli taktiği vermesinde yardımcı olabiliecek bir forma türü olacak. Ayrıca oyuncunun motivasyonunu yükseltmek, pozisyonda ki gerginliği önlemek açısından da kuşkusuz ki katkı sağlayacaktır.
Son olarak darbelerin şiddetini gösteren bu forma türüde özellikle deşarj uygulayan oyuncuların faul olacak kadar deşarj uyguladığını veya şarj uyguladığını gösterecek.Bu teknoloji ile özellikle siyahi ve kuvvetli forvetlerin her mücadelesi faul olmaktan çıkabilir. Örnek vermek gerekirse Emenike gibi fiziği oldukça kuvvetli bir oyuncunun aslında kendi standartında uyguladığı hafif şarj her zaman faul olarak nitelendirilebilirken, bu forma sayesinde her oyuncu ağırlıklık merkezleri önceden hesaplanarak pozsiyondaki oyuncu ile temasında ağırlık merkezleri çarpıştırılarak çıkan orana göre faul olup olmadığı konusunda renk değiştirerek yardımcı olacak.
Futbolda bazı şeylerin doğal kalmasını isteyen taraflar olabileceği gibi hakem hatalarına tahammülsüz olan tarafların da olduğu bu kültürde, teknolojinin futbola ve formalara böyle yansımasının olumlu veya olumsuz olabiliceği tabi ki herkese göre farklılık gösterecektir.
Karar siz değerli okuyucuların…