Football Manager 3015

ozvuchena-data-reliza-igry-football-manager-2017_1

Sahip olunan bilgiler ışığında gelecek zamanda vuku bukacak şeyleri düşünmek günlük hayatımızın bir parçası. Futbolseverler için de, bahis oyunlarından tutun da takımının o sezonki performansını önceden tahmin edip kombine almak da buna dahil. Peki ya herşeyi sayılar üzerine kuran bir sistem olsaydı? Aslına bakarsanız var da. Spor üzerine video oyun üreten birçok firma ürün tanıtımı yapmak için önemli maçlardan önce maçı sanal ortamda oynatıp ilgi çekmeyi deniyorlar. Hatta futbol menajerlik oyunu serisi olan Football Manager’da da genç yeteneklerin zamanla nasıl aşama kaydettiklerini görebiliyorsunuz. Peki ya Football Manager’da oyuna işsiz olarak başlayıp, hiçbir takımın başına geçmeyip yani tam anlamıyla olan biteni dışardan izleyen bir karakter olsanız, sürekli tatile gitseniz nasıl olurdu? Kulağa pek ilgi çekici gelmedi mi? O zaman bir detay daha ekleyelim. Peki bunu oyun süresi olarak 1000 sene boyunca yapsanız?!

İngiliz bir FM meraklısı bunu Premier League için yapmıştı. Türkiye Ligi’nin 1000 sene sonraki halini düşündüğüm anda da artık bir menajer oluşturup 1000 sezon boyunca tatilde bırakmam kaçınılmazdı. Toplam olarak oyun 576 saat boyunca açık kaldı. İçinde bir çok garip noktalar barındıran veritabanının oyun durumu şöyle gözüküyor:

1

Veritabanının boyutunu merak edecek olursanız o da 780 MB. Kulağa çılgınca geldiğinin farkındayım.

2

Dünya’ya genel bi bakış attığımızda ortaya çıkan durum üstte gördüğünüz gibi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafınca, 2083’e gelindiğinde nüfusun 10 milyarı bulmuş olacağı iddia ediliyor. FM’ye göre nüfus 7 Milyon civarında olacak. Ülkelere baktığımızda da 3015’te halen Kosova yok. Sports Interactive’in bu konuda suya sabuna dokunmayacağı kesin ancak FM kariyerinizde ilerleyen yıllarda Türkiye’nin nüfusu ne olacak gibi sorular düşünüyorsanız, hiç zahmete girmeyin derim.

Muhtemelen bu veritabanıyla ilgili en çok merak uyandıran şey tuttuğunuz takımın 1000 yıl içerisindeki ulaştığı şampiyonluk sayılsı. Aralara yorum sıkıştırmadan en çok şampiyon olandan itibaren sıralamaya başlıyoruz. Hazır olun sürprizler var…

Kayserispor (251 Şampiyonluk)

3

Galatasaray (215 Şampiyonluk)

4

Beşiktaş (210 Şampiyonluk)

5

Başakşehir (143 Şampiyonluk)

6

Fenerbahçe (72 Şampiyonluk)

7

Balıkesirspor (66 Şampiyonluk)

8

Trabzonspor (32 Şampiyonluk)

9

Manisaspor (14 Şampiyonluk)

10

Rizespor (9 Şampiyonluk)

11

Adanaspor (8 Şampiyonluk)

12

Elazığspor (7 Şampiyonluk)

13

Konyaspor (4 Şampiyonluk)

13

Büyükçekmece Tepecikspor (3 Şampiyonluk)

14

Eskişehirspor (3 Şampiyonluk)

15

Kayseri Erciyesspor (3 Şampiyonluk)

16

Sakaryaspor (3 Şampiyonluk)

17

Şanlıurfaspor (3 Şampiyonluk)

18

Amed Sportif Faaliyetler (1 Şampiyonluk)

19

Ayvalıkgücü Belediyespor (1 Şampiyonluk)

20

Gaziantep Büyükşehir Belediyespor (1 Şampiyonluk)

21

Gençlerbirliği (1 Şampiyonluk)

22

İnegölspor (1 Şampiyonluk)

23

Kasımpaşa (1 Şampiyonluk)

24

Kayseri Şekerspor (1 Şampiyonluk)

25

Keçiörengücü (1 Şampiyonluk)

26

Sivasspor (1 Şampiyonluk)

27

Tokatspor (1 Şampiyonluk)

28

Görünüşe göre büyük liglerde şampiyonluk yaşamış Blackburn Rovers, Deportivo La Coruna, Stuttgart, Saint-Etienne ve Napoli gibi takımların gördüğü alt lig tecrübesini, FM’ye göre 1000 yıl içinde ligimizin büyük takımları da yaşayacak. İlginç olansa İngiltere’de yaşanan Manchester ve Londra takımları arasındaki rekabetinin benzerinin ülkemizde İstanbul ve Kayseri takımları arasında yaşanıyor olması. Oyunun başlangıç tarihinden tam 1000 yıl sonra, liglerimizdeki puan durumu ise şu şekilde:

29

30

31

32

Gelelim başka bir noktaya. Malumunuz yakın geçmiş zamanda Ali Sami Yen Stadı Türk Telekom Arena, İnönü Stadyumu da Vodafone Arena oldu. Peki 1000 yıl sonra stad isimleri ve kapasitelerinin ne durumda olduğuna birkaç örnekle göz atalım:

33(Başakşehir)

34(Beşiktaş)

35(Bursaspor)

36(Fenerbahçe)

37(Galatasaray)

38(Kayserispor)

39(Konyaspor)

40(Trabzonspor)

Yani görünen o ki, stadlar zamanla sürekli büyümeye devam etmemiş (muhtemelen ekonomik durumlar yüzünden) ve kulüpler daha küçük stadlara geçiş yapmışlar. Yeni stadlarda da kimileri kulüp efsanelerinin isimlerini stadlara verirken (ki bu efsane 2600lü yıllarda oynamış bir regen de olabilir), kimileri ise pek yaratıcı davranmamış.

Üç büyüklerimizin rekorlarına baktığımızda ise karşımıza kırılmış-kırılmamış ve anlam ifade eden-etmeyen rekorlar olarak şunlar çıkıyor:

4142

43

Ligimizdeki rekorlara oyuncu ve kulüp bazında baktığımızda ise şunları görüyoruz:

44

45

Ülkemizdeki takımların itibar durumları ise şu şekilde:

46

Şimdi ise çok daha ilginç bir noktaya geliyoruz. Ülkemizdeki takımların maddi durumlarına! Veritabanında sadece Türkiye liglerinin açık olduğundan mıdır bilinmez burada karşımıza garip hatta gülünç detaylar çıkıyor.47

Mesela Türkiye içinde Başakşehir’in en yakın rakibine 1 Milyar Euro fark attığını görüyoruz. Mantıken Süper Lig takımlarının en zengin ilk 18 arasında olmasını beklerken de 4 tane 3. lig takımının ilk 18de olduğunu görüyoruz.

48

Küresel olarak baktığımızda da Zonguldak Kömürspor’un Manchester City kadar zengin olduğunu görüyoruz. Ama Türkiye içerisindeki listede Zonguldak Kömürspor yok. Oyunda an itibariyle Bölgesel Amatör Lig 7. Grupta bulunan Zonguldak Kömürspor’un o noktada oluşu neyle açıklanabilir bilemiyoruz. “Petrol bitince olan Şeyh Mansur Bin Zayed El Nahyan’ın torunlarına olmuş, kömür de dünyada temel enerji kaynağı olup Zonguldak Kömürspor almış yürümüş” gibi bir senaryo yazılabilir ancak FM yaratıcılarının bu kadar komplike düşünmesi pek muhtemel değil. Paradan bahsetmişken de oyun içerisinde yapılmış en pahalı transferlere bakalım:

49

Tarihin en pahalı transferini Real Madrid’in yapmış olması şaşırtıcı değil ancak tarihin en pahalı oyuncusunu Kayserispor’un satmış olması da kulağa garip geliyor açıkcası. Türk takımlarını yabancı takımlarla karşılaştırmaya başlamışken, Avrupa futbolunda yerimiz ne ona bakalım. Öncelikle Avrupa’da en çok puan toplamış takımlar da şu şekilde:

50

51

Takımların Avrupa’da kazandığı puanlar da onların ülkelerinin katsayılarına da şöyle yansımış:

52

Peki ya milli takımlar düzeyi? Görünüşe göre büyük turnuvalarda üçüncülükten öteye birkaç kez geçebildik. Birkaç kez derken:

53

Bunları yaparken de rekorlarımızın son hali şu şekilde olmuş:

54

Katsayılara göre, Avrupa’daki ve Dünya’daki sıralamalarda da şu şekilde duruyor:

55

56

Tabii ki bunlar olurken de hem Dünya Kupası’nın hem de Avrupa Futbol Şampiyonaları’nın rekorlarında da değişimlerin yaşanması doğal:

57

58

Ve en son olarak da tarihin en iyi hocası sorusunun sorulması gerekiyor. Oyun başladığında Sir Alex Ferguson tarihin en başarılı hocası olarak görünüyor. Ancak oyun içinde Mourinho ve Guardiola bir aksilik olmadığı sürece Ferguson’u geçiyorlardı. 3015’teki onur tablosu için FM’nin beklentisi şu yönde:

59

Tabii ki oyunun 2015 yılında oluşturduğum karakter 0 puan toplamış durumda. 1000 yaşının üzerinde olması gereken karakterin yaşı, FM’nin sınırlamasından dolayı bir süre sonra 100de sabit kalıyor.

Son olarak da şu ana kadar gerçekle bağdaşıp bağdaşmadığını düşünecek olursak, şu ana kadar bağdaşmamış olduğunu görürüz. Çünkü, Beşiktaş’ın şampiyonlukla tamamladığı 2015-2016 sezonunda FM’nin beklentisi, şampiyonluk kupasını Galatasaray’ın kaldırmasıydı. Geri kalan sezonların tamamında FM’nin tahminleri ne kadar tutar bilemiyoruz ve aramızdan hiç kimsenin ne yazık ki ömrü bunu görmeye yetmeyecek.