Fenerbahçe kornerleri neden 2 kişi kullandı?

Süper Lig 2017/18 sezonu sona erdi. Şampiyon Galatasaray olurken, Fenerbahçe 2., Başakşehir ise 3. sırada yer aldı. Bu üç takımdan özellikle Fenerbahçe gerek oynadığı oyun, gerekse de bireysel olarak oyuncular üzerinden çokça eleştirildi. Takım adına gelen eleştirilerden biri de kornerleri iki kişi kullanmak oldu. Özellikle oynadıklarında Valbuena ve Mehmet Ekici kullandıkları kornerlerin büyük çoğunluğunu direkt ceza sahası bölgesine atarken , bu iki oyuncunun oynamadığı bölümlerde çoğunlukla Aatıf-Hasan Ali ikilisinin köşe atışını yapmaya gittiğini gördük.

Detaylara inmeden önce şunu belirtmek isterim ki, bu ne birini övme, kurtarma ne de birini yerme, karalama yazısı olacak. Lig bitiminin, bu tarz bakış açıları için doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Mümkün olduğunca tespit yapmaya gayret edeceğim.

Liglerin sona ermesi ile birlikte geriye dönüp bakacak vakti bularak Fenerbahçe’nin 2017-18 sezonu içinde kullandığı tüm kornerleri izledim. Özellikle Valbuena’nın kornerleri direkt olarak kullanırken ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Aşağıda da kullanılan kornerlerin detaylarına baktığımızda Valbuena’nın 114 korner’de %53 isabetini görüyoruz. Doğrusu Hasan Ali’nin %52’lik isabet oranı ilgi çekici, keza Aatıf’ın da %60’lık isabeti önemli. Ancak Valbuena, yaptığı ortalarda 9 golün atılmasını sağlarken Hasan Ali, Giuliano, Aatıf ve İsmail’in kornerden gole toplam katkıları ise ancak 7.

Yapılan ortalarda topla en çok buluşan isim Josef oldu. Josef toplam 2 gol bulurken,  Skrtel topla 24 kere buluşmasına rağmen 3 gol buldu.

Özellikle Aykut Kocaman’ın Valbuena’yı  çeşitli gerekçeler ile sonradan oyuna alarak kullanma stratejisi, kornerler için farklı bir formül arayışına itmiş olabilir. Bu durumlarda çoğunlukjla Hasan Ali ve Aatıf’ın topun başına geçtiğini gördük.

Peki bunun bir amacı var mıydı, varsa neydi?

Eğer elinizde Valbuena gibi korner atışlarını direkt olarak kullanıp etkinlik sağlayan oyuncularınız yoksa, farklı yollar denenmesini son derece mantıklı buluyorum.  Köşeye iki kişi gitmenin;

1 – Topu oyuna kendi aralarında sokarak 2V1 veya 3V2 pozisyonlar yaratıp kornerden tamamen bağımsız bir gol pozisyonu üretebilmek.

2 – Rakipten de minimum 2 kişiyi ceza sahası dışına çekiyorsunuz. Köşe atışlarında zaten içerisi fazlasıyla kalabalık. Çok küçük detay gibi gözükebilir ancak iş bazen bu kadar küçük detaylarla çözülebiliyor.

3 – Hem sağ hem de sol ayaklı iki oyuncu ile direkt kullanma ihtimali yaratarak ceza sahası içinde bulunan savunma oyuncularının pozisyonları ile ilgili problem yaratabilme ihtimali.

Bu noktadan sonra görüntülerle tüm iki kişi kullanılan korner atışlarını fikstür sıralamasından bağımsız olarak yer vereceğim. Fenerbahçe-Galatasaray maçı ile başlayalım;

Galatasaray’ın korner noktasına ayakın sadece tek adama bulundurmasını fırsat olarak düşünen Fenerbahçeli oyuncular oyunu kendi aralarında başlatarak rakibi 2V1 yakalıyorlar. Ceza sahası dışından destek gelse de bu sefer 3V2 durumu söz konusu oluyor.

Bir başka korner, bu sefer sol köşeden. Yine tek kişi karşılıyor iki Fenerbahçeli oyuncuyu. Bir sonraki karede ise Fenerbahçe ceza sahası içine kadar giriyor, burada da 3V2 kalınıyor.

İki örnek Trabzonspor maçından;

1.

2.

Bir başka örnek te Karabükspor maçından;

Yine aynı maçtan başka bir köşe vuruşu kullanımı;

Fenerbahçe’nin tüm ikili köşe vuruşlarını paylaşacağım. Ancak öncesinde bu stratejiyi dünyada yapan var mı? Aykut Kocaman’ın “buluşu” mu diye bakacak olursak… Tabiki değil. Bu çalışmalar zaten belli sürelerdir farklı takımlar tarafından çeşitli varyasyonlarla uygulanmaya çalışılıyor. Amaç, sadece ceza sahasına havadan bir top atıp, topun takım arkadaşı ile buluşmasını “şansa” bırakmamak. Topu oyuna sokup, 3. bölgeye gelmekte zorlanıldığı noktada bir seçenek yaratabilmek.

Global uygulamalar

Napoli’ye bir bakalım… Saatlerce video izledim, yapılan en güzel köşe vuruşu varyasyonuydu. iki oyuncu, top ayağında olan oyuncunun çevresinden çapraz koşular yaparak rakibin kafasını karıştırmaya çalıştı. Sonuç gol olmadı belki, ancak bir sonraki korner için bile rakibin kafasında yer etmiş olmalı.

Bir başka Napoli korneri; iki kişi köşede, ancak ayağa oynama tercihi yapılmadan ceza sahasına orta yapılıyor.

İki ayrı köşe vuruşunda iki oyncu köşede. Ayağa başlama tehditi baki, bir seçenek olarak her zaman duruyor. Bu iki örnekte de orta yapılıyor.

Manchester City’ye bakalım;

Juventus;

Barcelona’ya bakalım biraz da;

Bu örnekleri sayısız şekilde farklı takımlar için çoğaltabiliriz. Peki ligimizde durum ne diyecek olursak ta Galatasaray’ın birkaç ayağa denemesi dışında bu durum için bir çalışması yok görünüyor. Hava hakimiyeti fazla olan oyuncuları olduğunu düşünüp farklı bir deneme yapmak istememiş olabilirler. Beşiktaş’ın ayağa kullanımının da Fenerbahçe gibi çok sık yapıldığını bu sezonki tüm köşe vuruşlarını izleyerek söyleyebilirim.

Son olarak Fenerbahçe’nin bu sezon içindeki ikili köşe vuruşları ile noktalıyorum. Futbol sürekli gelişiyor, yeni driller, yeni çalışmalar yapılıyor. Amaç hep rakibi şaşırtmak, sahada farklı denemeler yapıp rakibin zayıf anını yakalayabilmek. Top bu kadar kıymetli iken ceza sahasına topu atıp gol beklemektense zaman zaman bu tarz farklı denemeler mutlak yapılmalı.

Fenerbahçe özelinde bu çalışmaların faydalı olduğunu, ancak bu sezon bazında çok ta sonuca ulaşamadıklarını gördüm. Hemen her ayağa oynanan top 3. bölgede bir pozisyona dönüşse de bana göre kalite problemi de bu çalışmaların meyvesinin alınamamasının önündeki engel oldu.

Galatasaray – Fenerbahçe

1.

2.

Fenerbahçe – Antalyaspor

Fenerbahçe – Alanyaspor

  1. Fenerbahçe’nin Valbuena-Hasan Ali ikilisi ile bulduğu köşe atışı golü. Hasan, tekte ceza alanı önündeki Giuliano’ya oynuyor. Alanyaspor’dan iki kişi karşılıyor,  biri Hasan’ın ceza sahasına koşusuna karşılık veriyor, diğeri Giuliano’u karşılamaya gidiyor. Valbuena, tehlikeli bir bölgede topla dripling yapabileceği, adam geçebileceği bir şans buluyor. Sol ayağı ile Janssen’e orta yapmayı tercih ediyor ve gol geliyor.

2.

2.

Bu korner kullanımı bana basketboldaki setleri hatırlattı. Ayağa kısa oynanıyor. Alper penaltı noktasından ceza sahası yan çizgisine kadar sprint ile gelip top alıyor. Dripling ile çizgiye inip yerden içeri kesiyor. Savunma bu çalışmaya hazırlıksız yakalanmış görünüyor, tehlike bölgesinde 4V4 kalıyorlar.


Alanyaspor – Fenerbahçe

1.

Adanademirspor – Fenerbahçe

Bursaspor – Fenerbahçe

1.

2.

Fenerbahçe – Adanademirspor

1.

2.

Fenerbahçe – Giresunspor

1.

2.

3.

Fenerbahçe – İstanbulspor

Fenerbahçe – Karabükspor

Fenerbahçe – Kasımpaşa

Fenerbahçe – Yeni Malatyaspor

1.

2.

Fenerbahçe – Sivasspor

1.

2.

Gençlerbirliği – Fenerbahçe

Giresunspor – Fenerbahçe

Akhisarspor – Fenerbahçe

Fenerbahçe – İstanbulspor

Karabükspor- Fenerbahçe

1.

2.

Kasımpaşa – Fenerbahçe

1.

Sivasspor – Fenerbahçe

1.


2.

Trabzonspor – Fenerbahçe

1.

Vardar – Fenerbahçe