Derbide Galatasaray | Trabzonspor 2-2 Galatasaray

Lige verilen milli aranın ardından 4. hafta mücadelesinde Galatasaray, Trabzonspor deplasmanına çıktı. Maça presle başlayan ve üstün oyununu skora da yansıtan Sarı Kırmızılılar, tıpkı bir önceki hafta Kasımpaşa karşısında olduğu gibi 2 farklı üstünlüğünü koruyamadı ve sahadan 2-2’lik beraberlikle ayrıldı.

Galatasaray’ın bu beraberliğini global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

Kadrolar

Milli arada Boey, Feghouli ve Barış Alper gibi 3 önemli ismin sakatlık haberleriyle sarsılan Galatasaray’da Fatih Terim önceki maçların aksine takımını farklı bir kurguyla sahaya sürdü. Savunma hattında Boey’den açılan boşluğu Yedlin kapatırken merkez Berkan-Cicaldau-Morutan ile oluşturuldu. İleri hatta Kerem yerini kaybetmezken sağ kanatta Emre tercih edildi ve sezona iyi başlayan Diagne de formasını yeni transfer Halil’e kaptırdı.

Terim’in ezber bozan maç başı planı

Bu sezon oynadığı hemen hemen tüm maçlarda topa hükmederek geriden kısa paslarla oyun kurma eğiliminde olan Fatih Terim, bu karşılaşmada farklı bir oyuna döndü. Kadrodaki değişiklikleri de bu bağlamda yapan tecrübeli teknik adam rakibini orta sahada karşılayarak topa sahip olma ısrarından vazgeçti. Öyle ki sene başındaki 5-1’lik PSV mücadelesinden bu yana Galatasaray ilk kez %50’nin altında bir topa sahip olma oranıyla(%38) maçı tamamladı.

Ayrıca rakibin yetenekli merkez oyuncuları Hamsik ve Bakasetas’ı da boş bırakmama niyetinde olan Sarı Kırmızılılar, top rakipteyken zaman zaman sahada 4-2-3-1 şeklinde dizilerek orta sahada eşleşmeleri yakaladı. Örneğin yukarıdaki pozisyonda Cicaldau, Morutan’a öne çıkarak Berat’ı karşılamasını işaret ediyor. Kendisi sağ içte Hamsik’i savunurken sol içte Berkan da Bakasetas’la eşleşiyor.

Galatasaray’ın bu sezon önceki maçlarında da (kadro elverdiğince) kısım kısım uyguladığı karşı pres oyunu bu maçla birlikte zirve yaptı. Hücum hattındaki isimlerinin gençliği ve dinamikliğinden faydalanmak isteyen Sarı Kırmızılılar, topun rakip yarı sahada kaybedildiği anlarda presle geri kazanıp akın sürekliliği sağlamayı amaçladı. Yukarıda da maçın farklı kısımlarında Galatasaray’ın rakibine çok adamla uyguladığı presi ve bunların sonucu olarak da rakibe hata yaptırıp kaydettiği golü görebiliyoruz.

Savunma zaafiyetleri

Ön bölgede pres oyunuyla istediği oyunu oynayıp 2 farklı öne geçmeyi de başaran Galatasaray, bu bölümlerde savunmasındaysa iyi bir oyun sergileyemedi. Özellikle Yedlin’in savunduğu sağ kanattan fazlaca açık veren Sarı Kırmızılılar, Nwakaeme-Hamsik ikilisini durdurmakta zorlandı. Yukarıdaki pozisyonda da Nwakaeme’nin zayıf karnı olan savunmasından faydalanıp hücuma destek veren Yedlin, yanlış tercihleri sonucunda kaş yapmak isterken göz çıkardı. Amerikalı oyuncunun bindirmeleri ve kötü ortalarının ardından hızla gelişen Trabzon hücumlarında bu kez önünde boş alan bulan isim Nwakaeme oldu.

Yedlin’in yaşadığı bu savunma sıkıntılarının üstüne Hamsik’in de o kanadı zorlaması Trabzonspor’a pozisyonlar kazandırdı. Sloven yıldızın savunmasında problemler yaşayan ve görseldeki gibi zaman zaman bomboş kalmasına neden olan Sarı Kırmızılı merkez oyuncuları takımlarının kalesinde etkili pozisyonlar görmesine neden oldu. Yukarıda da Berkan ve Cicaldau’nun paylaşmakta sorunlar yaşadığı Hamsik’in yarattığı tehlikeleri görüyoruz.

Galatasaray’ın devreye 2 farklı üstünlükle girememesine neden olan golün gelişiminde ise Cicaldau’nun büyük hatası mevcuttu. Trabzonspor takımında Bakasetas’ın sürpriz ceza sahası koşuları biliniyorken savunucusu olan Cicaldau gol de dahil olmak üzere tam 3 kez Yunan yıldızı takip edemedi. Yukarıda da top sol kenardayken birbirine çok benzer koşular yapan Bakasetas’ın her seferinde boş kaldığı görülüyor.

Değişikliklerle geçilen tedbirli oyun

Fatih hoca savunmadaki bu gibi hataları devrede iki oyuncu değişikliğiyle örtmek istedi. Emre Kılınç’ın sakatlanmasıyla oyuna Babel dahil olurken, orta sahadaki savunma eksikliklerinin faturası Morutan’a kesildi. Aytaç’ın oyuna dahil olmasıyla savunma önü Aytaç-Berkan ikilisiyle oluşturuldu, Cicaldau ise forvet arkasına çekildi.

Bu değişikliklerin ardından ilk devrede başarıyla uyguladığı karşı pres anlayışından vazgeçen Sarı Kırmızılılar, kaybedilen topların ardından rakibe basmak yerine karşılamayı tercih etti. Örneğin yukarıdaki pozisyonda iki merkez oyuncusu Aytaç ve Berkan, ilk devrenin aksine rakibe basmak yerine karşılamayı tercih ediyor.

Hocanın maç sonu açıklamasında Nwakaeme kanadını savunmak için oyuna sürdüğünü söylediği Aytaç Kara, takımının 2. golü yemesinde yaptığı büyük hatayla ön plana çıktı. Uğurcan’dan gelen kaleci vuruşu sırasında Nwakaeme içeride konumlanmış ve oluşturduğu boşluğa Hamsik koşu yapmışken Aytaç Sloven oyuncuyu takip etmedi ve yıldız ismin asist yapmasına engel olamadı.

Savunma tarafındaki eksikleri kapatmak adına yapılan hamleler tutmazken, bu hamleler hücum hattının oyununa da taş koydu. İlk devrede dinamik yapısıyla ön plana çıkan ve etkili geçişler sağlayan Galatasaray’ın ön hattına eklenen Babel, ikinci devre takıma ayak uyduramadı. Yukarıdaki pozisyonda da Yedlin topu kapıp hızla 3. bölgeye taşırken ters kanatta stoper-bek arasının açıklığına koşu atmayan Hollandalı ağır hareketlerle kaleye doğru yürüdü.

Fatih Terim’in ikinci yarıda takımını bozmasıyla sahaya konulan kötü futbol Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğini de yansıdı. Grafikte ilk devrede Galatasaray’ın yakaladığı fırsatların fazlalığı ön plana çıkarken ikinci devre Trabzonspor’un hakimiyeti ön plana çıkmış durumda.

Son olarak Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğini incelediğimizdeyse bu sezon ilk kez takımla sahaya çıkan Halil Dervişoğlu’nun etkili performansını görüyoruz. Genç yıldız hücumdaki baskısı ve kurduğu bağlantılar ile skor üretmemiş olmasına rağmen metriklerde zirvede yer aldı.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.