Londa’nın mavi ve kırmızı renkleri karşı karşıya geldi. Daha çok orta saha mücadelesi şeklinde geçen karşılaşmadan gol sesi çıkmadı. Chelsea’de sakatlığının izlerini atmaya çalışan Eden Hazard, Arsenal’de ise Alexis Sanchez ve sakat Mesut Özil as kadroda yer almadı.
İlk Yarı
İlk dakikalarda rakipler birbirini tarttı. 15. dakikadan sonra Arsenal oyunun kontrolünü eline aldı. Orta saha hakimiyetini eline geçirdi. Merkeze sıkışan oyunu genişletmeyi başardı. Beklerini başarıyla oyuna dahil etti. Sahada, Bellerin ile sağ kanadı etkili kullanan bir Arsenal vardı. Önemli pozisyonlar buldular. İki dakika içinde Bellerin’in getirdiği pozisyonlarda önce Welbeck’in kafa vuruşu az farkla dışarı gitti, ardından Lacazette’in şutu Courtois’da kaldı. Bu dakikalarda Chelsea’nin tek pozisyonunda Fabregas defansın arkasına Pedro’yu kaçırdı. Pedro’nun vuruşunda açıyı iyi kapatan Cech gole izin vermedi. Fabregas’ı, Chelsea adına sahanın en iyilerindendi. Ramsey’in sol çaprazdan çalımlarla getirdiği top direğe takıldı. Bournemouth maçında Arsenal’in ideal stoper üçlüsünün(Koscielny-Mustafi-Monreal) ilk defa birlikte oynadıklarından ve Xhaka’nın omuzlarındaki yükü nasıl hafiflettiklerinden bahsetmiştim. Arsenal bu üçlünün oynadığı ikinci maçı da gol yemeden tamamladı. Ramsey ilk yarıda sahanın her bölgesinde ağırlığını hissettirdi. Ceza alanına koşularıyla etkili oldu. 3 tane de kilit pas verdi. Willian’ın merkeze yakın oyunu orta sahadaki sayı üstünlüğünün Chelsea’de olmasını sağlasa da ilk yarıda oyuna hükmeden taraf Arsenal oldu.
İlk yarıdaki Arsenal hakimiyetini kırmak isteyen Conte, ikinci yarıya Pedro&Bakayoko değişikliğiyle başladı. Pedro, fiziksel olarak maça hazırmış gibi izlenim vermedi ve hiç ikili mücadele kazanamadan oyundan çıktı. Pedro yerine giren Bakayoko, Kante’nin yanına yerleşirken, Fabregas biraz daha ileride pozisyon aldı. İkinci yarının başında etkili de oldu. Topun kontrolünü ele geçirdi, rakibin hakimiyetini kırdı ve oyunu dengeledi. İkinci yarının ilk 15 dakikası orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Chelsea oyuncuları Morata’yı topla buluşturmakta çok zorlandı. Bunu Morata’nın en fazla pas aldığı ismin Courtois(9 pas) olmasından net bir şekilde anlıyoruz. İki takımda da hücum oyuncuları da çok etkisizdi. Girdiği 20 mücadelenin 16 tanesini kaybeden Lacazette yerini Alexis Sanchez’e bıraktı. Wenger’in Alexis hamlesine 4 dakika sonra Conte, Hazard ile karşılık verdi. Xhaka’nın ortasında Mustafi’nin kafayla attığı gol ofsayt bayrağına takıldı. Iwobi ceza sahası içinde topla buluşamadan yerini Elneny’ye bıraktı. Ramsey biraz daha sağ kanada yakın oynamaya başladı. Wenger, bu hamleyle sayı olarak orta sahada dengeyi sağladı. David Luiz 87. dakikada Kolasinac’a yaptığı sert müdahale sonrasında kırmızı kartla cezalandırıldı. Bu dakikadan sonra Arsenal, rakip kaleye yüklendi ama skoru bulamadı.
Takımların Baskı Sistemleri
Üstte görüldüğü gibi iki takımda rakip stoperlerin oyun kurmalarına müsaade etti. Takımlar, rakip oyun kurarken rakibi kendi sahalarında karşıladı. İki takım için de bu geride karşılama ceza alanı pozisyonlarını minimuma indirdi. Bu iki takım için de stoperlerin iyiniyetli olsa da gereksiz uzun top denemelerinin artmasına sebep oldu. İsabetsiz bu paslar takım oyuncularının oyun adaptasyonunu etkilerken aynı zamanda seyir zevkini de düşürdü. Yine bu sebeple maçta kalecilerin ayağına haddinden fazla top geldiğine şahit olduk.
Oyun Hızları
Arsenal’in kendi yarı sahasından çok hızlı çıktığını gördük. Ceza alanından aldıkları toplarla 4-6 pas ile rakip ceza alanında tehlike yarattılar. Hızlı oynayabilen takımlar karşısında, rakipleri her zaman tetikte olmak zorundadır. Böyle takımlar karşısında bir anlık konsantrasyon kaybı halinde bile kalenizde gol görebilirsiniz. Hızlı oyunu karakter haline getirmiş takımlar her an gol bulabilirler.
InStat’ın hazırlamış olduğu verilerde takımların pas ve atak hareketlerindeki hızları görebiliyoruz. Arsenal’in bu konuda Chelsea’ye karşı açık ara üstünlüğü göze çarpıyor.
Mücadeleler
Mücadeleler için ayrı bir parantez açmak istiyorum. İki takımda da sert, disiplinli savunmalar ve zayıf hücumcular gördük. İkili mücadelelere baktığımız zaman Chelsea defansı %71, Arsenal defansı ise %80 oranında ikili mücadele kazandı. Arsenal’de bu oran hava topu mücadelelerinde %85’e kadar çıktı. Hücumculara baktığımız zaman ise Pedro ikili mücadele kazanamadan oyundan alındı. Morata ise girdiği 37 mücadeleden sadece 6 tanesi kazandı. Yine Morata, Monreal ile girdiği 7 mücadelenin tamamını kaybetti. Koscieny ile girdiği 15 mücadeleden 2 tanesini kazanırken, Mustafi ile girdiği 10 ikili mücadeleden yine sadece 2 tanesini kazanabildi. Arsenal’de Lacazette 20 mücadeleden 16 tanesini kaybetti. Arsenalli oyuncu Luiz ile girdiği 10 mücadeleden sadece 1 tanesini kazanabildi. Ayrıca takımlar ceza sahasında rahat şut açısı bulmakta çok zorlandı. Arsenal ceza sahasında 14 kez topla buluştu. Iwobi ceza sahası içinde topla buluşamadan yerini Elneny’ye bıraktı. Chelsea ise 22 kez ceza sahasında topla buluştu.
Alexis Sanchez
Özil sakatlığı sebebiyle yoktu. Alexis Sanchez ise hazır olmadığı için Wenger tarafından tercih edilmedi. Bu sezon Liverpool ve Köln maçlarında 11 başlayan Alexis’in hazır olmadığı belli oluyor. Liverpool maçında takımla birlikte döküldü. Geçen hafta içi Köln maçında golünü atmış olsa da tam olarak hazır olmadığı bariz bir şekilde ortada. Yedek kulübesindeki sabırsız bekleyişi görülmeye değerdi. Girdikten sonra olumlu bir intiba bıraktı. Tahminim iç sahadaki West Bromwich ve Brighton & Hove maçlarıyla hazır hale gelecek ve formasını geri alacaktır.