Artık liglerin sona ermesiyle bir çoklarının gelmesini dört gözle beklediği transfer dönemi yakında başlıyor. Yine her dönem olduğu gibi duyumcuların, yerli-yabancı menajerlerin, qtm’in, yabancı oyuncuların kafalarını photoshopla takımlarımızın formalarına yerleştiren görsel editörlerin, oyunculara twitter’dan “yak gel bildiğin ne varsa” mention’ı atılması klişelerinin, oyuncuların instagram aktivitelerinin ve İstanbul’a gelmesi için ikna edilecek “yenge”lerin damga vuracağı bir yaz olmasını bekliyoruz. Ancak biz bu dönemde “işte X takımın transfer listesi” diye belki Kocaelispor – Edgar Davids olayında olduğu gibi oyuncuların haberinin dahi olmadığı listelerin foto galerileri paylaşmak yerine geçtiğimiz yaz medyada bolca yazılan çizilen ve kafaların formalara shoplandığı oyuncuların nasıl istatistikler ortaya koyduğunu ve piyasa değerlerinin nasıl değişimler gösterdiğini inceleyeceğiz. Kimseyi kayırmamak adına da oyuncuları alfabetik olarak sıralıyoruz. Buyrun hafızalarımızı tazeleyelim ve en büyük “ah keşke”leri ve “verilmiş sadakamız varmış”ları sizden duyalım.
Andre-Pierre Gignac (Galatasaray)
Henüz 31 yaşındaki oyuncu 2015 senesinde şaşırtıcı şekilde Meksika yolunu tutmuştu. Onu Avrupa’ya döndürmek için Galatasaray’ın büyük uğraşlar verdiği yazılmış fakat bu uğraşlar sonuçsuz kalmıştı. Meksika’daki ilk sezonunda çıktığı 46 maçta 32 kez fileleri havalandıran Gignac, Euro 2016 macerasından sonra geçtiğimiz seneyi 40 maç 22 gol ile tamamladı. Bunun yanısıra piyasa değeri artan yaşına rağmen çok değer kaybetmedi ve 8 Milyon Euro’dan 7 Milyon Euro’ya düştü. Gignac’ın şimdi de Fenerbahçe’nin gündeminde olduğu konuşuluyor.
Cristián Zapata (Beşiktaş)
Milan bu sezon Serie A puan durumuna göre Avrupa’ya gitmeyi başaramadı ve bu unutulmak istenen sezonda Zapata sadece 15 maçta kendine yer bulabildi. Sezon başladığında sakat olan Zapata’nın piyasa değeri 2.8 Milyon Euro’dan 2.5 Milyon Euro’ya geriledi.
David Ospina (Fenerbahçe)
Yazın gelişinin habercisi olan Ospina Fenerbahçe’de haberleri bu yıl olduğumuz gibi geçtiğimiz yıl da gündemdeydi. Cech’in yedeği olan kaleci, bu sezon şampiyonlar ligi ve FA Cup maçlarında kaleyi korudu. Hatta Chelsea’ye karşı kazanılan FA Cup zaferinde de kaledeydi. Arsenal kalecisi olarak 14 maçta 22 gol yedi ancak Bayern Münih eşleşmesini bir kenara koyarsak 12 maçta yenen 12 golü konuşabiliriz. Ospina’nın piyasa değeri dönem içerisinde 8 Milyon Euro’dan 7 Milyon Euro’ya düştü.
Domagoj Vida (Beşiktaş)
Bu sene de geçen sene ve geçen ocak ayı olduğu gibi (her ne kadar Mitrovic alınmış olsa da) Vida yine gündemde. Ukrayna Ligi’ni 2. sırada bitirmesi kesinleşen Dinamo Kiev’de bu sezon 39 maça çıkıp 4 de gol katkısı veren Vida’nın piyasa değeri de 7.5 Milyon Euro’dan 9 Milyon Euro’ya çıktı.
Hakim Ziyech (Fenerbahçe)
Belki de en çok heyecanı yaratan Ziyech, Ajax’a attığı imzayla belki de en büyük üzüntüyü yaratmıştı. Gittiği Ajax ile UEFA Avrupa Ligi’nde final tecrübesi yaşayan Ziyech sezon içerisinde çıktığı 46 maçta 12 gol ve 20 asistlik katkı verdi. Tabii ki bunu yaptığı esnada da 11 Milyon Euro’dan 13 Milyon Euro’ya çıktı.
Hatem Ben Arfa (Fenerbahçe)
Sezon başında Fenerbahçe’nin PSG’ye kaptırdığı ve devre arasında da Fenerbahçe’ye hayırlı olsun noktasına gelinen Ben Arfa bir türlü Fenerbahçe’ye gelemedi. Devre arasında kadro dışı bırakılacağı konuşulan Ben Arfa, hastalık geçirene kadar oynamaya devam etti ve sezonu 32 maçta 4 gol 7 asist ile kapattı. İmzayı attığında piyasa değeri 14 Milyon Euro olan Ben Arfa’nın piyasa değeri halen aynı.
Jason Denayer (Galatasaray)
Galatasaray’ın iki yıl önce Manchester City’den kiraladığı Denayer göz doldurmuştu. Galatasaray kira sözleşmesini uzatmak istemiş ancak Denayer, Sunderland’e kiralanmıştı. Takımının küme düşmesinin önüne geçemeyen Denayer’in piyasa değeri o zamandan bu zamana 4 Milyon Euro’da sabit.
Joel Campbell (Galatasaray)
2011’de imza attığı Arsenal’de toplam 40 maça çıkmış oyuncunun kiralık veya satılık şekilde Galatasaray’a geleceği konuşuluyordu ancak yine olmadı. Geçtiğimiz sezonu Sporting’de kiralık geçiren oyuncu 28 maçta 3 gol 4 asistlik pek de parlak olmayan bir istatistikle tamamladı sezonu. O da piyasa değeri 8 Milyon Euro’dan 7 Milyon Euro’ya düşenlerden.
Kevin Prince Boateng (Galatasaray)
Futbol dünyasının nev-i şahsına münhasır isimlerinden olan Boateng, piyasa değeri 23 Milyon Euro’yu bulduktan sonra geçtiğimiz sezon Las Palmas’ta buldu kendisini. Burada çıktığı 29 maçta 10 gol atan Boateng’in piyasa değeri geçtiğimiz yıl 2 Milyon Euro’dan 3 Milyon Euro’ya çıktı.
Klaas-Jan Huntelaar (Galatasaray)
Çin’e, Türkiye’ye çöle falan gitmem çıkışıyla basınımızı hüsrana uğratan Huntelaar, geçtiğimiz sezonu 24 maçta 5 golle tamamladı. Geçen yaz 4.5 Milyon Euro değerinde olan oyuncunun şu an bonservisi elinde.
Loic Remy (Galatasaray)
Kalp problemi yaşayan oyunculardan olan Remy, bu yetmezmiş gibi geçtiğimiz sezon baldır çekmesinden 10 uyluk yaralanmasından 9 maç kaçırdı. Kadroda olmadığı maçları da hesaba katarsak Remy, kiralandığı Crystal Palace’ta toplam 8 maça çıkabildi ve 2016-17 sezonunda sahada kaldığı 283 dakikada istatistiki bir katkı yapamadı.
Samuel Eto’o (Beşiktaş)
Belki de geçen yaz transferi en çok konuşulanlar arasından performansına en iyi şahit olduğumuz oydu. Belki yaşı dolayısıyla piyasa değeri 2 Milyon Euro’dan 1.7 Milyon Euro’ya düştü ama ligde 29 maçta 17 gol 5 asistlik katkı verdi Antalyaspor’a. Adam bitmemiş.
Sofiane Feghouli (Fenerbahçe)
Her ne kadar Vitor Pereira istemiyor dense de Fenerbahçe’nin bonservisi elindeki Feghouli’ye yoğun ilgisi vardı. Sezon başında piyasa değeri 18 Milyon Euro olsa da West Ham’de 28 maç 4 gol 3 asistlik katkı verince bu değer 12 Milyon Euro’ya düştü.
Yaroslav Rakitsky (Beşiktaş)
Rakitsky’nin durumu da Vida’dan çok farklı değil. Shakhtar’da şampiyonluk sevinci yaşayan Rakitsky’nin bonservis bedeli 10 Milyon Euro’da sabit kalırken oyuncu bu sezon toplam 30 maçta görev aldı.