Brexit ve Premier Lig

Brexit’in, Premier Lig’in yarışmacı kimliğine ve global düzeydeki popülaritesine zarar vereceğinden korkulduğu için Premier Lig yöneticileri hükumete yabancı oyuncu transfer etme hususundaki kısıtlamaları kaldırması yönünde baskı yapıyor.

Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına 6 aydan az bir süre kala Premier Lig, kulüplerin Avrupa Birliği vatandaşı olan oyuncuları transferiyle ilgili dramatik kısıtlamaların gelip gelmeyeceği,  kadroda daha fazla yerli oyuncu bulundurma zorunluluğu ihtimali gibi pek çok önemli noktada hala net bir durum olmamasından ötürü oldukça endişeli. Premier Lig yönetimi, Futbol Federasyonu ve hükumetle yapılan görüşmelerde kulüplerin 18 yaş üstü dilediği futbolcuyu transfer edebilme hususunda ayrıcalık talep ediyor. Fakat yöneticiler, Futbol Federasyonu ve hükumetin Brexit’i yerli oyuncuların daha fazla şans bulması için bir şans olarak değerlendirerek bu planı desteklememesinden korkuyor. Geçtiğimiz günlerde de İngiltere Milli Takım teknik direktörü Gareth Southgate, oyuncu havuzunun gittikçe daraldığından dert yanmıştı.

Premier Lig, Brexit gerçekleştikten sonra Arsenal’ın Fabregas’ta  ve Manchester United’ın Gerard Pique’de yaptığı gibi 18 yaş altı Avrupa vatandaşı oyuncuların İngiltere’ye transferinin hayli zor olacağının farkında. Ancak en azıdan 18 yaş üstü oyuncular için olan kuralların, Premier Lig’in hazineye doğrudan 3 milyar poundluk katkısının ve yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlamasının yanında global düzeydeki profilinin ve popülaritesinin negatif anlamda etkileneceğini öne sürerek minimum seviyede değişmesini talep ediyorlar.

Futbol Federasyonu, hükumet ve Premier Lig şu günlerde Brexit’in ülke futbolunu nasıl etkileyeceği konusunda istişarelerde bulunmaya devam ediyor fakat bunun ne zaman son bulacağına dair bir fikir yok. Devam etmekte olan konular şunları içeriyor:

Kulüplerin Avrupalı oyuncuları transfer hakkı

Premier Lig, Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki oyuncular için şu anda uygulanan çalışma izni kısıtlamalarının Brexit ile birlikte AEA dışında kalan tüm oyunculara uygulanacağı konusunda oldukça endişeli. Yeni kurallarla birlikte bu oyuncuların Birleşik Krallık’ta futbol oynamak üzere çalışma izni almak için yüksek kalibreli milli takımlarda düzenli olarak forma giymeleri veya yüksek ücretlerle transfer edilmeleri gerekebilir. Bu da kulüpler için Avrupalı oyuncuları, özellikle kariyerinin başında olanları, transfer edebilmeleri hususunda oldukça yıkıcı olacak.

Harvard Üniversitesi’nde veri bilimcisi olarak görev yapan Laurie Shaw’un raporuna göre, Brexit kuralları ile, 1992-2018 yılları arasında Premier Lig takımları tarafından transfer edilen AEA ülkeleri pasaportlarını taşıyan 1022 oyuncudan 591’i çalışma izni alamayacaktı. Bu oyuncuların arasında Fransız pasaportlu Riyad Mahrez, N’Golo Kante, ve Cesc Fabregas gibi isimler de olacaktı. Premier Lig’in yürüttüğü bir araştırmaya göre ise bu rakam daha da fazla olacaktı – oyuncuların yaklaşık üçte ikisi çalışma izni alamayacatktı.

Shaw’un araştırması aynı zamanda şunu gösteriyor ki bu durum Premier Lig takımlarından finansal olarak daha az güçlü olan takımları daha fazla etkileyecekti çünkü onların transfer ettiği oyuncuların ilk 60’ta bulunan milli takımlarda düzenli olarak oynamaları veya yüksek ücretlerle transfer olmaları ihtimali daha azdı. Sonuç olarak tüm bunlar da ligin rekabet dengesini etkilemiş olacaktı.

Yerli oyuncu kurallarının güçlendirilmesi ihtimali

Futbol Federasyonu, daha fazla İngiliz genç yetenek yetiştirmek için uzun zamandır ligde daha fazla yerli oyuncuya yer verilmesini istiyordu fakat henüz hükumete sunmak üzere ortak bir görüşte fikir birliği sağlanamadı. Eğer yine bir fikir birliği sağlanamazsa muhtemelen kendi aralarında bir tartışma olacaktır fakat ortak bir noktada buluşulabileceği konusunda oldukça umutlular.

Hangi oyuncular yerli sayılacak?

Şu anda 21 yaşından önce bir kulübün akademisinde 3 yıl geçiren yabancı oyuncular yerli statüsünde olabiliyor. Ancak 18 yaş altı genç yeteneklerin transfer edilmesine gelecek bir yasak bu durumu zorlaştırabilir ve Ada’da yerli oyuncu kavramının anlamını değişebilir. Böylelikle sadece Britanyalı oyuncular yerli statüsünde olabilir.

Belirsizlik

Premier Lig, tüm bu konuların tam olarak ne zaman uygulamaya konulacağıyla ilgili bir plan programa sahip değil fakat her şeyin anlayışlı bir şekilde ele alınacağı konusunda ümitliler. Premier Lig sözcülerinden biri ‘Yerli ve uluslararası yeteneğe dayanan diğer tüm organizasyonlar gibi biz de Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından oluşacak politik düzenlemeleri daha iyi anlamak için bekliyoruz.’ Şeklinde konuştu. ‘Avrupadaki yetenekler Premier Lig’in büyümesinde çok önemli bir rol oynadı. Kulüplerimizin Avrupalı oyuncuları şu anda olduğu gibi özgür bir şekilde transfer edebilmeye devam etmeleri çok önemli.’

Futbol Federasyonu’ndan bir sözcü ‘Bu müzakere süresince Premier Lig, İngiliz Futbol Ligi ve pek çok bakanlıkla çalışmaya devam ediyoruz.’ Şeklinde konuştu.

Hükumet halen opsiyonları değerlendirdiğini açıkladı.

Bir hükumet sözcüsü, ‘Futbol,ragbi,kriket gibi sporların Avrupa Birliği ülkelerinden ve dünyanın her yerinden yeteneklere ulaşma ihtiyacının farkındayız ve bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor.’ Dedi.  ‘Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra da Birleşik Krallık her zaman olduğu gibi açık bir ülke olmaya devam edecek. Birleşik Krallık’a gelenleri kontrol eden bir göç sistemimiz olacak fakat bu sistem buraya gelip çok çalışmak ve katkı sağlamak isteyen en parlak ve en iyileri hoş görüyle karşılayacak.’

Kaynak: Telegraph UK