Analiz | Borussia Dortmund 3-3 Hoffenheim

Cumartesi günü Borussia Dortmund ile Hoffenheim karşı karşıya geldi. 3-0 geriye düşen Hoffenheim Dortmund karşısında 1 puanı almayı başardı. Ev sahibi takımın gollerini Sancho, Gotze ve Guerreiro atarken Hoffenheim’ın gollerini ise Belfodil(2) ve Kaderabek kaydetti. Yazıya geçmeden önce ilk yarı farklı ikinci yarı farklı bir maç izlediğimizi belirtmek istiyorum.

Ortalama pozisyonlar

 

Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Dortmund beklerinden Hakimi’nin Piszczek’e göre daha ileride konumlandığını görüyoruz. Bu durum Dortmund’un asimetrik hücum yapısının oluşmasındaki ilk nokta aslında. Hakime ileri çıktığı zaman Guerreiro iç koridora kayıyor. Böylelikle Hakimi – Witsel – Guerreiro arasında oluşturdukları üçgen ile sol kanadı etkili kullanmaya çalıştılar.

Yukarıdaki görsel Dortmund’un maç boyunca en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Görsele baktığımız zaman Dortmund’un geçiş oyununda pas odağının Hakimi olduğunu görüyoruz. Hakimi ve Witsel kendi aralarında 37 pas yaparken Hakimi ve Guerreiro ise kendi aralarında 29 pas yaptı.

Yukarıdaki atak yönlerini gösteren görsele baktığımız zaman Dortmund’un en çok atağı sol kanattan ve merkezden denediğini görüyoruz. Sol kanatta etkili olmasındaki en önemli faktör Hakimi’nin hücumdaki etkinliği. Dortmund’un merkezdeki etkinliğinden bahsetmeden önce Hoffenheim savunma anlayışından bahsetmek daha doğru olacaktır.

Hoffenheim kendi yarı sahasına geçince rakibi dar 5-3-2 dizilimi ile karşıladı. Rakibe pres yapmak yerine topu rakibe bırakarak rakibin pas yollarını kapatıp onları kanatlara doğru yönlendirdiler. Hoffenheim açısından anlaşılır bir yaklaşımdı. Dortmund hem kenar oyununda merkezdeki kadar etkili değildi hem de Dortmund’un kısa ileri dörtlüsüne karşı Hoffenheim’ın önemli derecede fizik üstünlüğü vardı.

Hoffenheim eğer rakibini kenara yönlendirebilirse takım halinde kenara kayıyorlar ve kenarda rakibine baskı yaparak topu kazanmaya çalışıyordu.

Hoffenheim’ın bu oyun anlayışı maçın ilk 30 dakikasında işe yarafığıını söylemek mümkün. Dortmund ilk 30 dakikada sadece üç şut çekerken bu şutların üçü de ceza sahası dışından isabetsiz şutlardı.

Hoffenheim savunma anlayışıyla ilgili yaptığı ilk konsantrasyon sıkıntısında Sancho’nun golüne engel olamadı. Yukarıdaki pozisyonun devamında Sancho topu Piszczek’e verip daha sonra Hoffenheim ceza sahası içerisinde tekrar topu alarak Dortmund’u öne geçiren golü atıyor.

Bu golden sonra Hoffenheim savunmadaki disiplinini daha da yitirdiğini söylemek mümkün. Merkezde ciddi boşluklar bırakmaya başlıyorlar. Yukarıdaki pozisyonun devamında Philipp, Sancho merkezdeki boşluktan faydalansın diye stoper ve bekin arasına girerek stoperi de kendisi ile birlikte sürüklüyor.

Dortmund sezonun başından beri etkili ve hızlı kontra ataklarıyla hücuma çıktığını biliyoruz. Nagelsmann’ın maçın başından beri pres yapmak yerine rakibin pas yollarını kapattırmasının dar bir oyun anlayışı içerisinde olmasının ve rakibi kendi yarı sahasında karşılamasının sebebi aslında Dortmund’un kontra ataklarına çözüm bulmaktı ancak yedikleri golden sonra savunmadaki konsantrasyonunu iyice kaybeden Hoffenheim kaptırdığı top sonrası savunmaya yerleşmekte geç kalıyor ve Dortmund ilk yarının sonunda 2-0 öne geçiyor.

Topla oynama yüzdelerine baktığımız zaman Dortmund’un 60. dakikaya kadar üstünlüğünü görüyoruz. Bu üstünlüğün önemli sebeplerinden biri ise Hoffenheim topu Dortmund’a bıraktı.

Hoffenheim hücumda 3-4-2-1 şeklinde dizildi. Nagelsmann’ın da oyun anlayışının bir parçası olan uzun topların bu maçta Hoffenheim adına gene görmüş olduk. İlk pozisyonda Joelinton stoperi üzerine çekerek arkadaki boşluğa Bittencourt’un koştuğunu görüyoruz. İkinci pozisyonda hem Kaderabek hem de Bittencourt’un koşusuyla Hakimi 2v1 pozisyonunda kalıyor. Hoffenheim uzun paslarla etkili olmaya çalışsa da yukarıdaki şut grafiğine baktığımızda ilk yarı sadece tek bir şut çektiğini söyleyebiliriz. Bu şut ise kornerden gelen ve kaleyi bulmayan kafa vuruşu.

2. yarı

İkinci yarıya farklı başlayan taraf ise Hoffenheim oldu. Nagelsmann oyunun başında iki oyuncu değişikliği yaparak hem hücumdaki hem de savunmadaki oyun anlayışını tamamen değiştirdiğini söyleyebiliriz. Kramaric yerine Belfodil girerken Kerem Demirbay yerine ise Geiger oyuna dahil oldu. Hoffenheim hücumda 3-1-5-1 dizilişine geçti. Belfodil tek santrafor şeklinde oynarken Joelinton ise forvet arkası oynamaya başladı ve 2.bölgeden 3.bölgeye geçişlerde takımının üçüncü bölgeye yerleşmesinde hem topu tutarak hem de pas odağı olarak ikinci yarıda Hoffenheim için özel bir rol oynadı. Grillitsch 6 numara pozisyonunda oynarken Geiger ve Bittencourt (70.dakikadan sonra Nelson) 8 numara pozisyonuna geçti.

İkinci yarının başlamasıyla birlikte Hoffenheim ilk yarının aksine üçüncü bölge presiyle başladı. Savunmada gene 5-3-2 şeklinde dizilse de ilk yarıdan farklı olarak Schulz ve Kaderabek Hakimi ve Piszczek’e baskı yaparak onların hücumdaki etkinliklerini azaltmaya çalıştı.

Hoffenheim ikinci yarıya ilk yarıdaki korumacı oyununun aksine farklı bir oyun anlayışı ile çıkması riskleri de beraberinde getirdi. Dortmund’un ikinci golünde de gördüğümüz gibi eğer boşluk yakalarlarsa çok hızlı şekilde sonuca gittiğini gördük. İkinci yarıda da Hoffenheim’ın baskısını kırdıktan sonra üçüncü golü attılar.

Bu golden sonra maçın sonuna kadar oyunda üstün olan taraf Hoffenheim oldu. Hoffenheim yukarıdaki atak yönünden de görüldüğü üzere en çok kaleyi merkezden geldiği ataklarda buldu ancak Hoffenheim’ın attığı üç gol de kenardan orta şeklinde geldi. Favre Hoffenheim’ın ilk golünden sonra oyuna Ömer Toprak’ı alarak 5-4-1 dizilişine geçip savunmada kalabalık olmayı amaçlasa da Hoffenheim’ın gollerine engel olamadı.