Ancelotti’nin 3-4-3’ü | Everton 0-1 Leeds United

Premier League’in 10. haftasında Everton ve Leeds United karşı karşıya geldi. Bielsa’nın öğrencileri, geçtiğimiz hafta Arsenal’le oynadığı maçta rakip kaleye 25 şut çekmiş ancak aradığı golü bulamamıştı. Everton karşılaşması da bu noktada büyük benzerlikler taşıyordu zira Leeds United rakip kaleye 21 şut gönderdi fakat konuk ekip bu sefer Raphinha’nın 79. dakikada attığı golle 3 puanı almayı başardı. Leeds’in özellikle son iki haftadır hücum istatistiklerini darmadağın etmesinin yanı sıra maçın en ilgi çekici konularından biri de Ancelotti’nin son iki maçta 3-4-3 dizilimini tercih etmesiydi.

Uzun zamandır ana planlarını dörtlü savunma hattı üzerinden şekillendiren usta teknik adam, geçtiğimiz hafta oynadıkları Fulham karşısına da 3-4-3 dizilimiyle çıkmıştı. Leeds karşısında ise Coleman ve Digne’den, yani iki as bekinden yoksun olan İtalyan teknik adam bu yeni düzenden vazgeçmedi. Ayrıca Leeds karşısında da işlerin tüm maç boyunca iyi gitmemesine rağmen Ancelotti’nin maçın 0-0 devam ettiği 79 dakika boyunca bu düzenden vazgeçmemesi, Everton’ın 3-4-3’ü uzun vadede (en azından bir alternatif olarak ) ana plan haline getirmesi ihtimallerini kuvvetlendirdi.

Everton’ın Leeds karşısında da uyguladığı bu yeni düzenini global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

İlk 11 & bek tercihleri

Everton’ın Leeds karşısındaki stoper üçlüsünü Godfrey-Keane-Holgate oluştururken kanat beklerde Tom Davies ve Iwobi forma giydi. Merkez ikilisini Allan-Doucouré şeklinde kuran başarılı teknik adam, ileri üçlünün sağında James Rodriguez’e; solunda da Richarlison’a görev verdi. En uçta ise formda isim Calvert-Lewin yer aldı.

Ancelotti’nin kadro tercihindeki en önemli nokta ise beklerde tercih edilen oyunculardı. Bahsettiğim gibi Everton, Coleman ve Digne ikilisinden yoksundu. İtalyan teknik adam bu durumda sağ kanat bekte asıl pozisyonu merkez orta saha olan Davies’e; sol kanat bekte ise hücum orijinli bir oyuncu olan Iwobi’ye forma verdi. İki oyuncu da elinden geleni yaptı fakat ileride değineceğim üzere bu tercihler özellikle savunma hususunda bazı problemlere yol açtı.

Allan- Doucouré ikilisinin rolleri

Ancelotti, sezona 4-3-3 düzeniyle başlamış ve kurguyu uzun süre değiştirmemişti. Takıma yeni katılan bu ikili de üçlü orta sahada kendilerine yer bulmuş ve daha statik rollere sahip olmalarına karşın oldukça iyi performans göstermişlerdi. Örneğin Allan savunmanın önündeki oyuncuydu ve çok hareketli değildi, Doucouré ise bu üçlünün sağ iç bölgesinde forma giyiyordu fakat daha çok tamamlayıcı bir rolle sahada yer alıyordu. Fransız oyuncu, Watford günlerindeki gibi rakip ceza sahasına attığı koşularla değil de mücadele gücüyle ve James’in açtığı boşlukları kapatmasıyla öne çıkıyordu.

3-4-3’le birlikte ise bu ikili eski takımlarında olduğu gibi daha özgür rollerle oynamaya başladılar. Everton’un hücumlarında Allan driplingleriyle kendisini gösterirken Doucouré ise Calvert-Lewin’in açtığı boşluklara hareketlenmesiyle, yani ceza sahası koşularıyla öne çıktı.

Bahsettiğim rol değişimlerini bu görüntü üzerinden okumak mümkün. Solda Richarlison, sağda da Calvert-Lewin marke edilmiş durumda ve Doucouré de İngiliz santrforun açtığı alana koşu atıyor.

Bu pozisyonda da Allan’ın ikili orta sahada ne kadar özgürleştiğini görüyoruz. Brezilyalı oyuncu tek başına takımı adına bir şans yaratıyor. Ayrıca Allan, maç boyunca 5 başarılı adam geçme istatistiğiyle bu alanda takımın en iyisi olmayı başardı.

James Rodriguez’in bu düzendeki rolü

Ancelotti, Kolombiyalı yıldızı 4-3-3 düzeninde de sağ kenarda kullanıyor ve oyuncunun yaratıcılığından bu düzende faydalanıyordu. 3-4-3’te de James’in rolünde büyük bir değişiklik olmadı. Sağ kenarda aynı serbest rolle oynamaya devam eden yıldız oyuncu, Everton’ın orta hattıyla hücum hattını bağlama görevini bu maçta da başarıyla yerine getirdi. Zaman zaman çizgiye yakın kalan, zaman zaman da bir nevi Doucouré ile yer değiştirerek orta alanda konumlanan James Rodriguez, 74 topla buluşma ve 5 kilit pas girişimiyle bu noktalarda takımının en iyisi olmayı başardı.

Örneğin bu görüntüde James, pozisyonun öncesinin etkisiyle sol kenarda konumlanmış durumda. Doucoure ise ikinci forvet gibi Calvert-Lewin’in açtığı boşlukta pozisyon almış.

Bu görüntüde de hem Everton’ın temel hücum şablonunu hem de James’in pozisyon aldığı yeri görmek mümkün. Atak sağ kenarda James’le başlıyor, Kolombiyalının Doucouré ile verkaçının ardından Calvert-Lewin rakip defansı bozuyor ve Davies’in çevirdiği topla Doucouré çok net bir pozisyon yakalıyor.

Oyun kurulumu ve uzun toplar

Ancelotti, ön alan baskısını seven rakibine karşı oyunu en geriden başlatıp onları üzerine çekmeyi ve devamında da direkt hücumlarla pozisyon üretmeyi hedefledi. Fakat bu hücumlarda Pickford’ın gönderiği uzun topların ve dolayısıyla Calvert-Lewin’in de etkisi büyüktü. İngiliz santrforun hava toplarında sahip olduğu avantaj, sezon boyunca Everton’ın rakip presi etkisizleştirme noktasındaki en büyük dayanağı konumunda.  Öyle ki, bu maçta Calvert-Lewin 7 topu kazanarak bu noktada sahanın en iyisi olmayı başardı.

Örneğin bu pozisyonda Leeds United, Evertonlı oyuncularla bire bir eşleşmelere dayalı bir ön alan baskısı uyguluyor. Pickford ise aldığı topu uzun vuruyor, devamında da Calvert-Lewin bu topu indirmeyi başarmıştı.

Bu pozisyonda da Everton’ın uzun top planı bir geçiş hücumuna dönüşüyor.  Calvert-lewin yine zor pozisyonda topu indiriyor ve kendisini marke eden Leeds savunmasını da beraberinde getirerek rakip savunma kurgusunu bozuyor. Devamında da James yine orta alanda topla buluşuyor ve topu ağ kenardan hareketlenen İngiliz santrforun koşu yoluna gönderiyor.

Bu görüntüde de Leeds’in adam adama eşleşmelere dayalı ön alan presinin sonuç verdiğini görüyoruz. Keane, topu Allan’a göndermek istiyor ama Brezilyalı oyuncuyla bire bir eşleşen Klich araya girerek topu Bamford’la buluşturuyor.

 Savunma problemleri

Yukarıda da bahsettiğim üzere, Everton etkili pozisyonlarının neredeyse hepsini geçiş hücumlarıyla yakaladı. Ev sahibi ekip yerleşik savunmaya karşı ise pozisyon üretmekte oldukça zorlandı.

Örneğin bu pozisyonda Leeds savunması derinde beklerken Everton ise tüm hatlarıyla rakip sahaya yerleşmiş vaziyette fakat aradığı boşluğu bulamıyor ve üretemiyor. Stoper Holgate de bu pozisyonda ileri çıkmış ve pas hatası yapmıştı. Devamında Leeds United 3 oyuncusuyla bir kontra atak gerçekleştirirken Everton’ın geride yalnızca 2 kişiyle kaldığını görüyoruz. Bu pozisyondaki kadar net hatalar sonucu olmasa da maç boyunca Everton’lı oyuncular rakiplerinin hızlı ve kalabalık geçiş hücumlarıyla baş etmekte zorlandı.

Everton’n bir diğer savunma zafiyeti de beklerinden kaynaklıydı. Bielsa’nın öğrencileri özellikle Iwobi’nin bulunduğu sol kenardan etkili hücumlar gerçekleştirmeyi başardı. Arjantinli teknik adam, maça sağ kenarda yaratıcı niteliklere sahip Raphinha , sol kenarda da daha çok Bamford’a yakın konumlandırdığı Harrison’la başlamıştı. Bu düzende Iwobi ile Raphinha eşleşiyordu ve Bielsa bu dakikalarda sağ iç oyuncusu Klich’i çizgiye biraz daha yaklaştırarak o bölgede daha kalabalık olmayı hedefledi. Bu iki oyuncunun getirdiği hareketlilik de Iwobi’yi savunmada zorladı.

İlk 45 dakikanın ikinci yarısında ise Bielsa, Raphinha ve Harrison’ın pozisyonlarını değiştirdi. Bu oyuncuların yukarıda değindiğim rollerinin de etkisiyle Leeds United yeni eşleşmelerden de pozisyonlar üretmeyi başardı.

Örneğin bu pozisyonda kenar ortasıyla gelişen bir Leeds hücumunu görüyoruz. Sağ kenardaki Harrison, arka direkte Iwobi ile eşleşiyor ve rahatça yaptığı kafa vuruşu direkte patlıyor.

İkinci yarı & sonuç

İlk başlarda da bahsettiğim gibi Everton maçın 0-0 devam ettiği 79 dakika boyunca 3-4-3 düzenini bozmadı. İkinci yarıdaki Davies-Gomes değişikliğinden sonra bile Doucouré’yi sağ kanat beke kaydırarak devam eden Ancelotti, bu yeni düzeni de uzun vadede ana planlarından biri haline getirecek gibi duruyor. Her ne kadar bazı savunma zafiyetleri göze çarpsa da Digne-Coleman ikilisinin dönmesiyle hem savunmada hem de hücumda daha derli toplu bir hale bürünebilir Everton.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.

(Kaynaklar: mackolik.com, whoscored.com)