Analiz | Yeni Malatyaspor 1-1 Galatasaray

Pazar günü Galatasaray Yeni Malatyaspor deplasmanına çıktı. Galatasaray 23.dakikada Seri’nin attığı golle öne geçerken Yeni Malatyaspor 88.dakikada skoru Guilherme’nin attığı golle 1-1’e getirdi. Karşılaşma 1-1 sona erdi.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

Galatasaray önümüzdeki hafta Fenerbahçe ve Paris Saint-Germain maçlarına çıkacak olmasından dolayı kadroda rotasyona gitti. Bu rotasyon sonucu Feghouli yabancı sınırına takılırken sakatlığı bulunan Belhanda kadroda yoktu. Brugge maçında ilk 11 başlayan Falcao, Lemina ve Mariano ise kulübede başladılar. Falcao’nun yerine ileride  Andone, Lemina’nın yerine sol içte Ömer Bayram, Feghouli’nin yerine sağ kanatta Adem Büyük ve sağ bekte Mariano yerine Şener Özbayraklı görev aldı. Galatasaray rotasyon yapmasına rağmen oyun planında değişiklik olmadı. Gene aynı pas odaklı oyun planıyla sahadaydı.

Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Kasımpaşa maçındaki ortalama pozisyonlara benzer bir durumun oluştuğunu söyleyebiliriz. Marcao, Luyindama ve Nzonzi dışındaki tüm oyuncuların ortalama topla buluşmaları rakip sahada gerçekleşmiş. Yeni Malatyaspor’da da benzer durumun oluştuğunu söyleyebiliriz ancak bunun oluşmasının sebebi Galatasaray’dan farklı olarak oyun kurarken uzun oynamaları ve ataklarını rakip sahada kazandıkları sahipsiz toplarla ve Galatasaray’ın top kayıplarından faydalanarak gerçekleştirdi. Bu durum da ortalama topla buluşma pozisyonlarının rakip sahada olmasını sağladı.

İlk yarı

Galatasaray maça 3. bölge baskısı ile başladı. Rakip sahada Malatyasporlu oyuncularla birebir eşleşen Galatasaray Malatyaspor’un uzun oynayarak rakibini hataya zorladı. Gole kadar Galatasaray’ın bu baskısının işe yaradığını söyleyebiliriz.

Yeni Malatyaspor ise rakibini 4-5-1 düzeninde karşıladı. Savunma dörtlüsünün dışındak oyuncuların hepsi Galatasaray’ın yarı sahasına yerleşti. Malatyaspor Galatasaray’ın derinden oyun kurarken birinci önceliği olan Nzonzi ile her zaman birebir oynadı. Nzonzi baskıdan kurtulmak için derine gelse de Malatyaspor birebir baskısını bırakmadı.

Galatasaray bu duruma çözüm olarak Nzonzi’yi ileri çıkartıp Seri’yi derine çekerek buldu. Böylelikle Galatasaray Nzonzi’nin top almasına çözüm bulamasa da Seri’yi derinde topla buluşturarak derinden oyunu kurma planından vazgeçmedi.

Malatyaspor Nzonzi’ye yaptığı baskıyı Seri’ye de yapmaya başlayınca ve her iki oyuncunun da derine gelince Galatasaray merkezde fazla olmak için hem Babel’i hem de Adem Büyük’ü merkeze kaydırdı ve Malatyaspor’un savunma ve orta saha hattının arasına yerleştirdi. Böylelikle merkezde fazla olan Galatasaray hatlar arasına atılan pas ile birlikte rakipten bir kişi fazla veya eşit sayıda oldu.

Yukarıdaki pozisyonun devamında ceza sahası önünde Galatasaray Malatyaspor savunma dörtlüsü 4v4 eşleşti ve rakibinin baskısını kendi lehine çevirebildi.

Feghouli Galatasaray’ın oyun planı için çok değerli bir isim ve geçen sezon da aldığı rol ile birlikte birçok maçın etkili ismi olmuştu. Maça Babel sağ kanatta başladı (ilerleyen dakikalarda Adem Büyük ile yer değiştirip sola geçti) ve Feghouli gibi sürekli merkeze gelip rakibin savunma hattı ile orta saha hattı arasına yerleştiğini gördük. Onu takip eden savunma oyuncusunun arkasına bıraktığı boşluklara ise Andone’nin koşuları gerçekleşti. Yukarıdaki pozisyonun devamında derine gelip topu alan Seri topu Babel’e gönderiyor.

Galatasaray’ın bir diğer hücum planı ise Nzonzi’yi derine çekip savunmayı üçleyip geniş 3-4-3 dizilişine geçmek oldu. Böylelikle hem Malatyasporlu oyuncuların arasını açıp hatlar arasında boş alanlar buldu hem de önceki maçlardan hatırladığımız kaptırılan toplarda boş pozisyon vermemeyi amaçladı.

Kaptırılan toplara önlem alınmış olsa da Kasımpaşa maçında da bahsettiğim gibi Galatasaray’ın yaptığı top kayıpları rakip için pozisyona dönüşüyor. Malatyaspor kazandığı topları savunma arkasına atarak gol bulmaya çalıştı. Galatasaray’ın boş alan bulmak için geniş oynaması kabul edilebilirken kaptırılan toplara çözüm bulması gerekiyor. Nzonzi’nin derine çekilmiş olması sorunun çözüldüğünü pek göstermiyor.

Galatasaray’ın top kayıplarında yaşadığı bir diğer sorun ise savunma yerleşimini yapamıyor olması. Kasımpaşa maçında da aynı sorunlar devam ediyordu. Yukarıdaki pozisyonda ceza sahası içerisindeki bir oyuncu ile Nagatomo eşleşirken diğer oyuncu ise boş pozisyonda.

Galatasaray Malatyaspor karşısında tam 77 kere top kaybı yaşadı. Bu top kayıplarından da 19 tanesi kendi yarı sahasında gerçekleşti.

Galatasaray adına hem hazırlık maçlarında hem de sezonun başında eleştirilerden birisi hücumdaki hareketsizlik ve tempo sorunuydu. Bu sorunun önceki hafta Falcao ile bu hafta ise Andone ile çözüldüğünü görüyoruz. Yukarıdaki pozisyonda Adem Büyük merkeze doğru kayıp alan açarken sol kanattaki boşluğa Nagatomo’nun koşusu varken Adem Büyük’ün boşalttığı alana ise Andone’nin koşusunu görüyoruz.

Yukarıdaki görsel Andone’nin aksiyonlarını gösteriyor. Yukarıdaki görsele de baktığımız zaman Andone’nin rakip sahanın her yerinde aksiyonunun olduğunu görüyoruz. Andone çıktığı ilk maçtan Galatasaray adına farklı oyun planlarında kullanılabilecek bir oyuncu olduğunu gösterdi diyebiliriz.

Galatasaray’ın hücumdaki hareketliliğine örnek olarak gol pozisyonunu verebiliriz. Gol pozisyonuna baktığımız zaman kanatta oynayan Babel’in ceza sahası dışında sol iç oynayan Ömer Bayram’ın sol kanatta Nagatomo ve Seri’nin ise ceza sahası içerisinde olduğunu görüyoruz. Ayrıca Galatasaray gol pozisyonunda ceza sahası içerisinde 4v3 pozisyonunda rakibi yakalıyor ve devamında da Seri’nin kafa vuruşu Galatasaray 1-0 öne geçti.

Galatasaray’ın golünden sonra

Galatasaray toplamda 3’ü isabetli 10 şut çekerken Malatyaspor’un attığı 14 şuttan 4’ü kaleyi buldu. Bunun yanında Galatasaray’ın ikinci yarı isabetli şut atamadı.

Bunun yanında Galatasaray gole kadar topa hakim olan tarafken golden sonra Malatyaspor oyundaki etkinliğini artırdı. Aynı zamanda Galatasaray da topu almak yerine ikinci bölgede 4-1-4-1 dizilişle rakibi karşılayarak rakibini hücumda etkin olmasını engellemeye çalıştı. Durum böyle olunca Galatasaray attığı golden maçın bitişine kadar topun hakimi olamazken 30-60 dakikaları arası topla oynama yüzdesi %35’e kadar düştü.  Maçın 88. dakikasına kadar rakibine bir pozisyon dışında fırsat vermezken 88. dakikada savunma yerleşiminden yapılan hata ile kalesinde golü gördü.

Ayrıca Galatasaray üçüncü bölgeye sadece 29 kere gelebilirken sadece 12 kere ceza sahası içerisine girebildi. Malatyaspor ise 50 kere üçüncü bölgeye gelirken 17 kere ceza sahasına girebildi.

Galatasaray’ın bir diğer sorunu ise Kasımpaşa maçında da bahsettiğim ikili mücadeleler. Galatasaray ikili mücadelede bu maçta da yetersiz durumdaydı ve yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere Malatyaspor Galatasaray’a ikili mücadelelerde de üstünlük sağladı.

Sonuç

Galatasaray’ın Kasımpaşa maçındaki hem hücumdaki sorunları hem de savunmadaki sorunları Malatyaspor maçında da devam ediyor. Hatta üçüncü bölgedeki oyunu itibariyle Galatasaray daha kötü bir maç sergilemiş durumda. Fenerbahçe derbisi öncesi ve Şampiyonlar Ligi’nde PSG maçı öncesinde eksikleri bulunan Galatasaray rotasyon yaptığı karşılaşmada yetersiz kaldı ve sahadan 1 puanla ayrılabildi. İki önemli maç öncesinde Galatasaray’ın bu eksiklerine çözüm bulması gerekiyor.