Süper Lig’in 23. haftasında Yeni Malatyaspor, sahasında Beşiktaş’ı ağırladı. Maç boyunca girdiği net fırsatlardan yararlanamayan Beşiktaş, son dakikalarına 1-0 öne girdiği maçtan 1-1’lik skorla ayrılarak 2 puanı Malatya’da bırakmış oldu.
Maçın taktiksel hikayesini global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte inceleyeceğiz.
Kadrolar
Sahaya 4-1-4-1 dizilişi ile çıkan konuk ekipte Karagümrük maçına kıyasla iki değişiklik vardı. Karagümrük maçına ilk 11 başlayan Oğuzhan ve Larin bu maçta yedek otururken bu ikilinin yerine sahada Kenan ve Alex vardı. Önder Karaveli maçtan önce yaptığı konuşmada rakibe dair yaptıkları analizlerin sonucunda böyle bir 11 ile sahaya çıktıklarını dile getirdi.
Yeni Malatyaspor’un planı
Sahaya 5-4-1 dizilişi ile çıkan ev sahibi ekip, rakibini genel olarak derinde karşılamayı tercih etti ve ön alanda etkili bir pres yapmaya gerek duymadı ki bu durum sadece bu maça özel bir tercih değildi. Futbol Akademi Scouting (FAS) ekibinde yer alan Sezer Unar tarafından hazırlanan lige dair pres(PPDA-rakibin kaç pasında bir defansif aksiyon yapıldığını gösteriyor) istatiklerinde yer alan verilere göre ligin ortalaması 9.5 civarlarındayken Yeni Malatyaspor 13.5 ortalaması ile son sırada yer alıyor.
Bu anlayışla sahaya çıkan ev sahibi ekibin temel amacı kendi yarı sahasında topu kazanarak hızlı hücuma çıkmak ve Dicko’ya uzun oynamak idi. Yeni Malatyaspor her ne kadar sahadan 1 puanla ayrılsa da maç genelinde bu planı başarıyla uygulayamadı ve Beşiktaş’a çok net fırsatlar verdi.
Beşiktaş’ta oyun kurulumu
Beşiktaş her ne kadar yoğun bir presle karşılaşmasa da geriden çıkarken beklerini çizgiye bastırdı. Önder Karaveli’nin net dokunuşlarından biri olan Pjanic’in derindeki oyun kurucu rolü bu maçta da devam etti.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan oyuncuların aksiyon değeri grafiğindeki istatistiklere bakarsak Pjanic’in derindeki oyun kurucu rolünün bu maçta da devam ettiğini rahatlıkla görebiliriz. İşin hücum ve pas kısmında bir hayli öne çıkan yıldız oyuncu, 140 defa topla buluştuğu maçı 3’ü kilit pas olmak üzere 110 isabetli pas (%90 pas isabet yüzdesi) ile tamamladı. Bunu yaparken de Pjanic’in sadece 1 top kaybettiğini belirtmemiz gerek.
Beşiktaş’ın hücum kurgusu
Maça dair ortalama pozisyonlara baktığımızda Beşiktaş’ın sahaya 2-3-5 şeklinde yayıldığını görebiliriz. Beklerini ileriye gönderen Önder Karaveli, ön kenar oyuncularını merkezde konumlandırdı ve bu şekilde önde beşli bir hat oluşturdu. Bu hattın arkasında ise Pjanic, Alex ve Josef üçlüsü yer aldı. Bu kurguda dikkat çekmek istediğim nokta ise Ghezzal’ın topla buluştuğu noktalar. Maç genelinde oyunun merkezinde topla buluşan yıldız oyuncu, merkezde aldığı toplarla birlikte oyunun sol tarafında takımının sayısal üstünlük kurmasını sağlamaya çalıştı. Bu sayede rakibin yerleşimi bozulurken Rıdvan üzerinden birçok pozisyon yaratılmaya çalışıldı. Yukarıdaki sekans bu kurgunun örneklerinden biri…
Yukarıdaki sekans ise bir üstte bahsettiğim hücum kurgusuna ait diğer bir örnek. Ghezzal topla birlikte koşuya başladığı zaman Josef ceza sahası koşusuna başlayarak rakibin yerleşimini bozuyor ve bu sayede Rıdvan arkaya sarkmak için fırsat yakalıyor.
Maçta dikkat çeken noktalardan bir diğeri de Yeni Malatyaspor’un 5-4-1 şeklindeki savunmasının enlemesine dar olması idi. Beşiktaş’ın ön üçlüsü merkezde konumlanarak rakip stoperler ile 3’e 3 eşleşmeye çalıştı. Bu sebepten dolayı da Malatya’nın kanat bekleri dar kaldı ve kenarlarda bazı boşluklar oluştu. Elinde Pjanic gibi bir silah olan Beşiktaş, bu boşlukları değerlendirmekte zorlanmadı fakat işin bitiricilik kısmında yine sıkıntı vardı.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan gol beklentisi istatistiğine baktığımız zaman işin bitiricilik kısmındaki sorunu daha iyi anlayabiliriz. Beşiktaş kalitesindeki bir takımın 2.38 gol beklentisinden 3 veya 4 gol atması şaşırtıcı bir sonuç olmayacakken gol sayısının 1’de kalması endişe verici bir durum.
Batshuayi ve Güven
Batshuayi her ne kadar kaçırdığı goller yüzünden eleştirilse de ki eleştirenlerin haksız olduğu söylenemez, yıldız oyuncunun Beşiktaş’ın ön alan presindeki olmazsa olmaz oyuncu olduğunu söylememiz gerekir. Getirdiği enerji sayesinde takımının rakipten top kazanmasında önemli bir paya sahip olan Batshuayi, bu maçta da bu özelliği ile öne çıktı. Teixeira’nın attığı golün öncesinde yaptığı presle rakibi top kaybına zorlayan yıldız oyuncu, başarılı top sürmesiyle birlikte golün asistini yaptı.
Yazarlarımızdan Emre Kahvecioğlu, Beşiktaş-Çaykur Rizespor maçı yazısında Güven-Batshuayi uyumundan bahsetmişti. Bu maçta da Güven oyuna girdikten sonra bu uyumdan bahsetmek mümkün gözüküyor. Yukarıdaki sekanslara bakarak Kenan Karaman’dan ziyade Güven Yalçın’ın, Batshuayi ile daha uyumlu bir görüntü çizdiği bu maçta da ispatlanmıştır diye düşünüyorum.
Final
Beşiktaş rahatlıkla kazanabileceği maçtan 1-1’lik skorla ayrılarak 2 puanı sahada bıraktı. Her ne kadar bitiricilik önemli bir sorun olarak ortaya çıksa da maç boyunca pozisyona girmekte zorlanan Yeni Malatyaspor’a hediye edilen penaltının da sahadan 1 puanla ayrılmada büyük bir payı vardı. Asıl mevkisi stoper olmayan Necip’in yaptığı yanlış müdahale kadar, Önder Karaveli’nin elinde Montero ve Serdar varken yaptığı Necip tercihinin de tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.