Süper Lig’in 32. haftasında Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Beşiktaş, ligde kalma mücadelesi veren Yeni Malatyaspor’a konuk oldu. Futbol adına kısır geçen mücadelede Sergen Yalçın’ın öğrencileri sıralamada arkalarında olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Alanyaspor’un kaybettiği haftada kayıpsız yoluna devam ederken, üçüncülük mücadelesi verdiği Sivasspor’la da aralarındaki puan farkını korudu ve takibini sürdürdü. Ev sahibi ekip ise Denizlispor ve Konyaspor’un şampiyonluk yarışındaki rakiplerini yendikleri haftada ateş hattında kaldılar ve son 2 haftaya girilirken ligden düşme tehlikesini yakından hissedecekler.
Ortalama Pozisyonlar
Ev sahibi ekip alışılmış dizilişinde oyuna başlarken Sergen Yalçın yıllardır kullandığı 4-2-3-1 yerine Atiba’nın yokluğunda 4-4-2 dizilişi ile maça başladı. Geçen haftadaki gibi Siyah-Beyazlılarda sol bek pozisyonunda Caner şans bulurken, orta sahada Necip-Elneny oynadı ve ileri uçta Boyd-Diaby ikilisi görev aldı. Sağ kanatta Lens şans bulurken sol kanat pozisyonunda N’Koudou görev aldı.
Hikmet Karaman ise Umut Bulut’un arkasında Töre-Robin- Murat üçlüsüne yer verirken savunma önünde Acquah-Donald ikilisi şans buldu.
Ortalama pozisyonlardan da görüleceği üzere özellikle Gökhan olmak üzere Beşiktaş bekleri bu maçta çok hücum desteği göstermediler. Bunda savunma yönünden Lens’in Gökhan’a çok destek vermemesinin de etkisi büyük.
İlk Yarı
Siyah-Beyazlılar alışılmışın aksine yukarıdaki gibi 4-4-2 formasyonunda sahaya çıktılar.Geriden oyun kurarken ise görseldeki gibi Elneny stoperlerin arasına girerek oyunu yönetmeye çalıştı. Ama ilginç olan normalde böyle bir yapıda beklerin çizgiye basmış ve daha ileride konumlanarak oyunu genişletmeleri beklenirken konuk ekipte bekler savunmayla aynı hatta kaldıkları görülüyor. Bu da ev sahibi ekibin daha kolay savunma yapmasını ve daha kompakt kalmalarını yardım ediyor.
Hikmet Karaman’ın öğrencileri ise görselde görüldüğü gibi normal dizilişi olan 4-2-3-1 ile sahadaydı. Orta blokta ise Robin Yalçın’ın da önde Umut’a partner olması ile 4-4-2 dizilişine evrildiler. Gökhan Töre ve Murat da orta sahaya yaklaşarak 4’lü bir set oluşturdu. İleride adam adama önde baskı yaparlarken özellikle ilk dakikalarda rakiplerini çok sayıda uzun top oynamaya ve top kayıplarına mecbur bıraktılar. Maçın futbol severler için çok kaliteli bir futbol yada seyir zevki yüksek bir maç sunduğunu söylemek yanlış olur. Maçta iki takımda 80’den fazla top kaybı ile oynadılar.
Yukarıda ki görseldeki gibi Sarı-Kırmızılılar savunmada iki blok arasında bırakmaması gereken boşluklar bıraktı. Konuk ekipte bu boşluğu değerlendirmek için derine inip sırtı dönük bağlantı oyununu sağlayabilecek birisi olsaydı bu zaafı işleyebileceklerdi. Ama Sergen Yalçın’ın öğrencileri orijinal bir santrafor olmadan oynamanın dezavantajı yüzünden bu açıklıkları kullanamadı. Yukarıdaki sekansta Diaby’nin bu alanı anlık bir verkaç ile ne denli etkili kullandığını görüyoruz. Fakat bunu konuk ekip maç boyunca sıklıkla denemedi.
Bu pozisyonlarda ise Beşiktaş’ın özellikle sağ tarafındaki savunma zafiyetini inceleyeceğiz. İlk pozisyonda atağın ters kanattan başlayıp konuk ekibin sol kanadına doğru çok hızlı sayılmayacak şekilde geçişini izlerken, Sergen Yalçın’ın öğrencilerinin gereken kaymalarını yapamadığını ve Lens’in pozisyon alamaması ile gelen bomboş alanı ev sahibinin Karim Hafez ile değerlendirmesine şahit oluyoruz.
Diğer pozisyonda ise yine aynı kanatta oluşan boşlukta Karim Hafez’in ortasında Necip ve Vida’nın adam paylaşımı hatası ve Necip’in rakip hücumcu Murat’ı takip etmemesinden doğan çok net pozisyonu görüyoruz. Bu mutlak golü günün başarılı ismi Ersin kurtarmasa maçın kırılma anı olabilirdi. Diğer görselde ise maçın yıldızlaşan ismi Zimbabveli savunmacı Hadebe’nin yine konuk ekibin aynı kanadından savunmadan topla birlikte çıkışında bomboş şekilde ceza sahasına kadar girdiğini görüyoruz. Son pasta başarılı olsa gol olması işten bile değildi. Siyah-Beyazlıların Atiba’nın yokluğunda savunma anlamında ne kadar kırılgan olduğunu da bu pozisyonla birlikte tekrar görmüş olduk.
İkinci Yarı
İkinci yarı başlangıcında Hikmet Karaman değişiklik yapmazken konuk ekipte ilk yarı verim veremeyen ve savunmaya dönüşlerde zafiyet gösteren Lens yerine Güven oyuna girdi. Bu değişiklikle dizilişini de değiştiren konuk ekip özellikle ilk yarının başında ön alanda arzulu bir şekilde baskıya başlayınca ev sahibi ekip geriden oyun kuramadı ve top kayıpları yapmaya başladılar. Yeni düzende savunma önünde Necip tek başına yer alırken ileri uca Güven geçti. Diaby sağ kanata çekilirken orta ikilide Elneny’nin partneri Boyd oldu. İlk dakikalarda yoğun baskıyla başlayan konuk ekip 15 dakikalık dilimde ikisi tehlikeli 3 şut şansı buldu. Yine bu sekansta kaleci Farnole’un zamanlama hatası ile gelen penaltıda Caner Erkin maçın tek golünü kaydetti.
58. dakikada oyuna Walter ve Kjartansson’un girmesi ile Hikmet Karaman’ın takımı sahada 4-4-2 formasyonuna evrildi. İleri ikilide Umut’un partneri İzlandalı golcü Kjartansson olurken orta saha Walter-Acquah-Murat- Töre dörtlüsünden oluştu. 73. dakikada ise Acquah’ın yerine orta sahada dinamizmini tazeleyecek Ahmet İldiz oyuna dahil oldu.
79. dakikada ev sahibinden Fofana/Umut ve Youssouf /Murat değişiklikleri geldi ve Yeni Malatyaspor yeniden 4-2-3-1 dizilişine geri döndü. Bu değişikliklerin ardından oyuna giren Fofana va Youssouf kanatlara geçerken, Gökhan Töre forvet arkası olarak maçı tamamladı. Kjartansson ise tek forvet olarak maça devam etti.
Sergen Yalçın ise dakikalar 84’ü gösterince 2000 doğumlu genç yetenek Kartal Kayra Yılmaz’a şans verdi. Bu değişiklikle birlikte Sergen Yalçın görev aldığı tüm takımlarda oynattığı 4-2-3-1 dizilişine geri döndü. Kartal forvet arkası oynarken kanatlarda Boyd ve Diaby görev aldı. Ama bu taktik anlayış da uzun sürmedi çünkü son dakikalarda Mina uzun toplar için ileri çıkınca Konuk ekip 3. ve son oyuncu değişikliğini de Roco’dan yana kullandı ve cepheden gelen uzun toplara karşı önlem aldı. Özellikle son dakikalarda ev sahibinin sürekli uzun top denemesine rağmen dönen topları almak için çoğalamaması ve çoğu dönen topun Siyah-Beyazlılarda kalması, bu dönen topları da konuk ekibin arkada rakibi boşluk verse de hiç bir tehlikeli atağa dönüştürememesi iki takımında taktik açıdan ne kadar yetersiz kaldıklarını gösteriyor.
Teenage Lingani Hadebe
Kusursuza yakın bir maç çıkaran Hadebe %84 başarılı pas oranı ile oynadı ve takımında 36 pas ile en fazla başarılı pas yapan ismi oldu. 15 ikili mücadelenin 12’sini kazanan Zimbabveli savunmacı sahada en çok ikili mücadele kazanan oyuncuydu. Girdiği 76 aksiyonu %87 başarı oranı ile tamamlayan Hadebe 302 index puanı ile oynadı.
Maç Verileri
Maçta izlerken de gördüğümüz ve istatistiklere de yansıyan ev sahibi ekibin özellikle ikinci devrede ezici bir fizik üstünlüğü olduğunu ikili mücadelelere bakarak söyleyebiliriz. Özellikle Gökhan Töre’nin etkisiyle dribling sayısındaki üstünlükleri de göze çarpıyor. Maçta iki takımın toplam 168 top kaybı yapması maçın kalitesi adına çok üzücü bir detay, ayrıca gol beklentilerinin(xG) penaltıya rağmen birbirine yakın çıkması Beşiktaş’da Ersin’in ne denli başarılı olduğunu ve Yeni Malatyaspor hücumcularının da ne denli cömert davrandıklarını gösteriyor.
Yukarıdaki istatistikler ışığında maçı inceleyecek olursak ev sahibinin 13 pozisyonda kaleyi denerken sadece 2 şutta çerçeveyi bulabilmeleri ve ortalama şut mesafelerinin 19,7 metre olması şut çekerken biraz fazla cesur ve aceleci olduklarını gösteriyor. Çoğu pozisyonda da maç içinde atak olgunlaşmadan şut ile sonlanan ataklar izledik. Topla oynamada ise Hikmet Karaman’ın öğrencilerinin üstün olduğu gözükse de bunun çoğunun konuk ekip öne geçtikten sonra olması da bu topla oynama oranının oyun anlayışından çok maçın hikayesine bağlı geliştiğini gösteriyor.