La Liga’nın 34. haftasında Valencia, Barcelona’yı ağırladı. Ev sahibi ekip hayal kırıklıklarıyla dolu bir sezon geçirirken Barcelona da şampiyonluk yarışından kopmak istemiyordu. Valencia ikinci yarının başında üstünlüğü yakalasa da Katalan ekibinin zirve yolunda bir kaza daha yapmaya niyeti yoktu. Maçtan 3-2’lik mağlubiyetle ayrılan Valencia, karşılaşmanın ardından teknik direktör Javi Gracia’yla da yollarını ayırdı.
Valencia-Barcelona karşılaşmasını global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadrolar & ortalama pozisyonlar
Koeman, bu sezon önemli bir yükseliş yakaladığı üçlü savunmalı düzeniyle takımını sahaya sürdü. Son zamanlardaki birçok maçta Messi-Griezmann-Dembele üçlüsünü hücum hattında görevlendiren Hollandalı teknik adam, bu maçta ise Dembele’yi yedek bıraktı ve orta alanda Pedri’ye şans verdi. İleri uçta ise Messi-Griezmann ikilisi yer aldı.
Ana planlar & ilk yarı
Golsüz tamamlanan ilk devrede iki takımın da ana planlarını net bir şekilde gördük. %68 oranında topa sahip olan Barcelona’nın beşli, zaman zaman da altılı bir hücum hattıyla rakip yarı sahaya yerleşerek oyunu bu bölgeye yıkmak istedi. Valencia ise savunma hattını oldukça derinde kurarak aldığı özel önlemlerle Barcelona’yı durdurmak istiyordu.
Valencia’nın savunma kurgusu
Ev sahibi ekip, top Barcelona’dayken beşli bir savunma hattı oluşturdu. Sol kenarda görev yapan Gaya, Barcelona sağ beki Dest’i takip ederek bu beşli hattın oluşmasını sağladı. Lato ise bir yarım stoper gibi kendi ceza sahasına yakın konumlandı.
Yukarıdaki görsel üzerinden de Valencia’nın rakibini karşılama düzenini okumak mümkün. Toplu oyunda orta dörtlünün sol kenarında konumlanan Gaya’nın bir sol bek gibi, Lato’nun ise üçüncü stoper gibi konumlandığını görüyoruz.
Gracia’dan Barcelona orta sahasına önlem
Valencia savunmasında dikkat çeken bir diğer nokta da maçtan sonra kovulan Gracia’nın rakip orta saha oyuncularına aldığı önlemdi. Birazdan ayrı bir parantez açacağım üzere Koeman, de Jong’un rakip ceza sahasına attığı koşuları önemli bir hücum silahı haline getirdi. Gracia ise orta alanda kurguladığı ve adam markajına dayanan kurgusuyla rakibinin bu kozunu etkisiz hale getirmeyi hedefledi.
Yukarıda değindiğim planın bir yansımasını bu görselde de görüyoruz. Bu pozisyonda Messi topla buluşmak için derine gelince Racic onu takip ediyor, merkezde ise Soler-Wass ikilisi Pedri-de Jong ikilisi ile bire bir eşleşiyor. Pedri, biraz daha kenara yakın konumlandığı için bu denkleme sürekli olarak dahil olmadı fakat de Jong sürekli rakip ceza sahasını çoklama amacında olduğu için Gracia’nın Racic’i kullanarak aldığı önlemin maç boyunca devam ettiğini gördük. Gracia, Watford’u çalıştırdığı dönemde de Manchester City’nin 8 numaralarını durdurmak için benzer bir önlem almıştı.
Bu görüntüde de Barcelona’nın gerçekleştirdiği önemli bir hücumu görüyoruz. Gaya, Dest’i takip ediyor ve Racic de Frenkie de Jong’la eşleşince ortaya altılı bir savunma hattı çıkıyor. Pozisyonun devamında Griezmann’ın hareketliliği ve bağlantı kurmak için derine inmesi Valencia’nın katı savunmasını bozuyor. Racic de, de Jong’u takip edemeyince Hollandalı oyuncu uygun vaziyette topla buluşuyor, onun pasında ise Pedri topu ağlara göndermeyi başaramıyor.
Valencia, maç içerisinde Guedes’in başrolde olduğu bazı kontra atak fırsatları yakaladı. Portekizli oyuncu, hücuma geçişteki bağlantıyı kurmakla görevliydi. Maxi Gomez ise genellikle ileri uçta bekledi.
Bu görüntüde de Guedes’in orta alanda topla buluştuğunu, devamında da şansının yardımıyla topu tekrar alıp Gaya’ya gönderdiğini görüyoruz. Bahsettiğim üzere Gaya, toplu oyunda sol kenarda görev yaptı ve bu pozisyonda da takımının hızlı hücumunda başrol oynadığını görüyoruz.
Barcelona’nın pres ve hücum kurguları
Barcelonalı oyuncular, maç boyu topa daha fazla sahip olan ve derinde bekleyen savunmaya karşı hücum eden taraftı. İlk yarıda Gracia’nın aldığı önlemler karşısında zorlanan Katalan ekibi, bulduğu şansları da şutla sonlandırmayı başaramadı. Fakat maç geneline baktığımızda Barcelona’nın derinde bekleyen rakibine karşı iyi bir hücum performansı gösterdiğini söyleyebiliriz. Rakip kaleye 7’si isabetli 14 şut çeken Barcelona, rakip ceza sahasında da 40 kez topla buluştu. (Bu sayı Valencia’da 11)
Koeman’ın öğrencileri, her ne kadar agresif bir baskı uygulayamasa da rakibini ön alanda karşıladı. Bu görselde olduğu gibi pres düzenlerinde bire bir eşleşmelerin öne çıktığını görüyoruz. Özellikle ilk yarıdaki bazı sekanslarda Dest’in Gaya ile eşleşmek için ileri çıktığını, Araujo’nın ise biraz daha çizgiye yakınlaşarak Hollandalı oyuncunun boşluğunu kapatmak istediğini gördük.
Karşılaşmanın 17. dakikasına ait olan bu görüntüde de şutla sonuçlanmayan fakat önemli bir Barcelona hücumu görüyoruz. Konuk ekip, hücumu sağ kenardan Messi’yle başlatıyor. İki kenarda birer isim konumlandıran Barcelona, hızlı ve kısa paslarla oyunun yönünü değiştirerek tehlike yaratıyor. Sağ kenarda Dest oyunu genişletirken sol kenarda da hücuma destek veren Alba, rakip stoper ve bek arasındaki boşluğa koşu atıyor. Daha geniş bir alandan hücuma destek veren Griezmann sayesinde de Barcelona bu bölgede 2’ye 1 eşleşmeyi yakalayarak çizgiye iniyor.
Barcelona, hücumlarının %44’ünü Alba’nın bulunduğu sol kenardan gerçekleştirdi. İspanyol oyuncu da takımının en iyi performans gösteren oyuncularından biri olmayı başardı. 126 kez topla buluşarak bu alanda takımının lideri olan Alba, 2 kilit pasla maçı tamamladı.
Dembele’nin yokluğunda ileri ikilide görev yapan Messi, yaratıcılığıyla derinde savunan Valencia savunmasının kilidini açma konusunda önemli rol oynadı. 108 kez topla buluşan yıldız oyuncu, 8 dripling denemesinin 7’sinde başarılı olarak bu alanda sahanın en iyisi olmayı başardı.
De Jong’un keskinleşen rolü ve bu rolün Barcelona’ya getirdikleri
Yukarıda değindiğim üzere Frenkie de Jong’un ceza sahasına attığı koşular, son haftalarda oldukça keskinleşti ve Barcelona hücumlarının önemli bir parçası haline geldi. Hem kazanılan penaltıda, hem de Griezmann’ın golünde Hollandalı genç yeteneğin ceza sahasında olduğunu ve pozisyonlarda önemli rol oynadığını gördük. De Jong maç boyunca 6 kez rakip ceza sahasında topla buluştu.
Penaltı pozisyonunun öncesine ait olan bu görüntüde Barcelona’nın rakip ceza sahasına kalabalık bir şekilde yerleştiğini görüyoruz. Yine Racic’in markajı altında olan de Jong, Messi’nin pasında savunmanın arkasına sarkarak takımına penaltı kazandırıyor.
Barcelona’nın 3. golünün hemen öncesine ait olan bu görüntüde Racic’le birlikte Valencia’nın altılı savunmasını görüyoruz. Barcelona da buna karşılık altı kişilik bir hatla hücum ediyor ve olağan şüphelimiz de Jong, Racic’in markajından sıyrılarak ceza sahasında kafa vuruşunu yapıyor. Devamında da Griezmann skoru tayin eden golü atıyor.
Maçtan sonra Valencia ile yollarını ayıran Javi Gracia, kağıt üzerinde mantıklı bir savunma planı yapmış olmasına rağmen sezon geneli süregelen kötü gidişatı bu maçta da durduramadı. Barcelona ise geriye düştüğü bu kritik karşılaşmadan üç puan çıkartarak Atletico Madrid maçı öncesi yarışta bir adım daha geriye düşmemiş oldu.
Kaynak: Maçkolik & WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.