Analiz | Valencia 2-0 Barcelona

Quique Setien yönetiminde La Liga’da oynadığı ilk maçta Granada’yı tek golle geçen Barcelona, ilk deplasman sınavında Valencia’ya 2-0 mağlup oldu. Chelsea ve Ajax’ın olduğu Şampiyonlar Ligi grubundan lider çıkan Valencia karşısında oldukça zor anlar yaşayan Katalan ekibi, maç boyunca Setien takımlarından beklendiği gibi topa sahip olma konusunda sorun yaşamasa da sakatlığı devam eden Luis Suarez’in yokluğunda gol yollarında etkisiz kaldı.

Ortalama pozisyonlar

Barcelona geçtiğimiz hafta oynanan Granada karşılaşmasında olduğu gibi karşılaşmaya üçlü savunmayla başlarken, ileri uçta Griezmann ve Messi ikilisi görev yaptı. Valverde döneminde genellikle 4-2-3-1 oynayan Barcelona’da Setien’in göreve gelir gelmez Betis’te de oynattığı 3-5-2’yi hayata geçirme konusundaki kararlılığı dikkat çekici görünüyor.

Öte yandan futbolculuğu döneminde hem Barcelona hem de Real Madrid ile La Liga şampiyonluğu yaşayan ve ilk kulüp teknik direktörlüğü deneyimini yaşayan Albert Celades yönetimindeki Valencia ise maç boyunca 4-4-2 oynamayı tercih etti. Orta sahanın merkezinde Kondogbia ile Coquelin’in olduğu oldukça kompakt ve hatların birbirine son derece yakın olduğu bir 4-4-2 ile oynayan Valencia, maç boyunca rakibine neredeyse hiç boş alan fırsatı tanımadı.

Topa sahip olduğu bölümde daha çok 3-5-2 şeklinde oynayan Barcelona, top rakibe geçtiğinde ise rakibini 4-4-2 şeklinde savunmayı tercih etti. Üçlü savunmanın sağ stoperi olarak görev yapan Sergi Roberto, Valencia’nın set hücumlarında sağ beke kayarken, beşlinin solundaki solundaki Jordi Alba ise kendisini görmeye alışkın olduğumuz sol bek mevkisinde konumlandı. Maç boyunca bu diziliş geçişlerinde zaman zaman problemler yaşayan Barcelona’nın yediği iki golün de Sergi Roberto’nun savunduğu bölgeden gelmesi de dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarptı.

Maç boyunca takım boyunu mümkün olduğunca kısa tutmaya gayret eden Valencia hatların birbirine oldukça yakın olduğu savunmasıyla Barcelona’nın hücum oyuncularına boş alan bırakmadı.

Topa sahip olma

Maçın her bölümünde topa rakibinden daha fazla sahip olan Barcelona, buna rağmen topla oynama konusundaki başarısını üretkenlik konusunda gösteremedi. Maçı 825 isabetli pasla tamamlayan Barcelona buna rağmen rakip ceza sahasına 19 defa girebilirken, ortalama 43 pasta bir defa rakip ceza sahasına girmiş oldu. Mücadeleyi 249 isabetli pasla tamamlayan ve Barcelona ceza sahasına 10 defa giren Valencia ise ortalama her 25 pasta bir defa Barcelona kalesine yaklaşmış oldu.

Topla oynama konusundaki en dikkat çekici detaylardan biri ise iki takımın topa 45 saniyeden fazla sahip olduğu sekanslar arasındaki büyük farklılık olarak göze çarpıyor. Barcelona maç boyunca 27 defa topa 45 saniyeden daha uzun süre hükmederken, Valencia’da ise bu sayı 2’de kaldı. Akan oyunda topa sahip olduğu 76 sekans yaşayan Valencia, bu sekansların yarısında topu 10 saniye içinde kaybetse de 90 dakikanın sonunda istediği skoru alan taraf oldu. Barcelona cephesinde ise topa sahip olunan 45 saniyenin üzerindeki 27 sekans ise akıllara Alman teknik adam Ralf Rangnick’in topa uzun süre sahip olma konusundaki sözlerini getirdi.

“Bazen, rakipler kendi ceza sahalarının önüne iki otobüs çekiyorlar ve bizi topa daha fazla sahip olmaya zorluyorlar; bu da hızlanmamızı ve net gol fırsatları yakalamamızı zorlaştırıyor. Topa çok fazla sahipseniz, oyununuz hentbolü andırmaya başlar ve bu şekilde hiçbir yere varamazsınız”

Atak yönleri

Her iki takımın atak yönleri incelendiğinde Valencia’nın sol kanadığını oldukça etkin bir şekilde kullandığını görüyoruz. Ev sahibi takımın bu bölgeden gerçekleştirdiği 12 atağın üçü şutla sonuçlanırken, ilk golün de bu bölgeden gelmesi dikkat çekti. Barcelona’nın bu bölgede görev yapan ikilisi Roberto ile Fati bu atakları durduramadığı gibi hücumda da bir üretkenlik sergileyemedi. Sağ kanattan 12 atak gerçekleştiren Setien’in takımı bu şutların hiçbirini şutla sonlandıramadı.

İlk yarı

Maç boyunca kazandığı toplarla direkt bir oyunla Barcelona kalesine gitmeyi hedefleyen Valencia, rakibinin özellikle sol tarafta yaşadığı problemleri maçın her bölümünde değerlendirdi. Karşılaşmanın 10’uncu dakikasında sol bek Gaya’nın atağa katılmasıyla penaltı kazanan Valencia, öne geçme fırsatını henüz ilk yarıda yakalasa da Ter Stegen’e takıldı.

Savunmada 4-4-2

Valencia’nın set hücumlarında beşlinin solunda görev yapan Alba’nın sol beke, üçlünün sağ stoperi olarak görev yapan Roberto’nun da sağ beke kaymasıyla sahaya 4-4-2 şeklinde yayılan Barcelona, rakibini bu şekilde karşılaşamyı tercih ederken, Valencia ise Barcelona’nın dörtlü hatlarının arasına oyuncu yerleştirerek konumsal üstünlük arayışlarında bulundu.

Atakları hızlı bir şekilde sonlandırmaya çalışan Celades’in takımı maç boyunca 12 orta yaptı. Maçın ilk 32 dakikasında Barcelona rakibinin ceza sahasına sadece bir defa girebilirken, Valencia bir de penaltı kaçırdığı bu bölümde birçok kez çok adamla rakip ceza sahasına girdi ve önemli gol fırsatları yakaladı.

Maçın ilk 45 dakikasında Barcelona’nın rakip kaleye çektiği üç şut da Messi’den gelirken, yıldız oyuncunun sadece biri kaleyi bulan bu üç şutunun da ceza sahasının dışından olması dikkat çekti.

İkinci yarı

Maçta ikinci yarının başlama vuruşunu yapan Valencia topu rakip yarı alana taşıyamadan kaybedince Barcelona henüz ilk saniyelerde Fati ile önemli bir gol fırsatı yakaladı. Çok adamla önde pres yaparak kaleci Domenech’i uzun vurmaya zorlayan Setien’in takımı bu uzun topu kazandı ve Messi’nin yaratıcılığı sayesinde gole çok yaklaştı.

Valencia’nın oyuna başladığı bir devrede topu çıkartamadığı ve rakip yarı alana taşıyamadığı için verdiği bu pozisyon bazı teknik adamların santra vuruşuyla beraber oyunu rakip alana taşıma tercihlerini akıllarımıza getiriyor. Daha önce Süper Lig’de Christoph Daum’un çalıştırdığı Fenerbahçe’de Alex başlama vuruşlarını rakip yarı alana yakın korner direğine yakın bir noktadan taca yapar ve takımının ilk saniyeden itibaren rakip yarı alana yerleşmesini sağlardı. Maurizio Sarri de hem geçen sezon hem de bu sezon çalıştırdığı Chelsea ve Juventus’ta 5-6 oyuncusunu başlama vuruşuyla beraber ileri yollamayı tercih etti.

Zdenek Zeman’ın takımlarının başlama vuruşlarındaki dizilişi bir dönem oldukça konuşulmuştu

İlk gol

Maç boyunca Roberto-Fati ikilisinin olduğu sağ kanatta hem savunmada hem de hücumda etkili olamayan Barcelona, Valencia’nın hücuma yaptığı katkıyla takımı adına kilit rol oynayan Gaya’nın bindirmelerine çözüm üretemeyince kalesinde ilk golü gördü. Maç boyunca 4 orta yapan ve üçüncü bölgeye yaptığı 5 isabetli pasla takımının en iyileri arasında yer alan Gaya bu pozisyonda takım arkadaşının kaleyi bulmayan şutunu iyi takip etti ve atağın devamında takımı adına ikinci bir şans yaratarak Valencia’nın öne geçmesini sağladı.

Barcelona’da zaman zaman sağ stoper zaman zaman ise sağ bek olarak görev yapan Sergi Roberto, maç boyunca girdiği 9 ikili mücadelenin sadece birini kazanabilirken, oldukça kötü bir görüntü çizdi. Maçı 250 Index puanıyla tamamlayan İspanyol oyuncunun 115 pas girişiminin sadece birinde hata yapması ise topla ilişkisinin ne denli iyi olduğunu ortaya koydu.

Skorda geriye düşmesinin ardından orta sahada önemli boşluklar vermeye başlayan Barcelona, hızlı bir şekilde gelişen ve kısa sürede sonuçlanan Valencia ataklarını savunmakta zorlandı.

Geriye düştükten sonra 4-3-3’e dönen Barcelona Setien’in bu hamlesine rağmen rakibin katı ve kompakt savunması arasında boşluklar bulmakta çok zorlandı.

Valencia savunması arasında kısa paslarla boşluk bulmakta zorlanınca son bölümde maç boyunca yapmaktan kaçındığı ve sadece 13 defa denediği kenar ortalarına da başvuran Barcelona, bu şekilde gelişen bir atakta Messi ile önemli bir fırsat yakalasa da golü bulamadı.

Zaman zaman Valencia’nın orta sahada kaptırdığı toplarla rakip savunmayı hazırlıksız yakalamaya çalışan Barcelona, ender gelişen bu atakların birinde önemli bir fırsat yakalasa da Coquelin doğru sarı kart görmeye örnek gösterilebilecek bir faulle atağı keserek rakibine bu şansı tanımadı.

Maçın ikinci yarısında genelde sol kanat ağırlıklı hücumlar gerçekleştiren Barcelona’da, sağ kanat hücumda etkili bir görüntü çizemedi.

Özellikle topu rakip ceza sahasına taşıma konusunda üretkenlik problemi yaşayan Barcelona’da orta sahada görev yapan Arthur-De Jong ikilisi maç boyunca rakip ceza sahasına toplam 1 isabetli pas gönderebildi.

İkinci gol

Sağ kanattan taç atışıyla gelişen atakta Barcelona orta sahası savunmaya dönmekte gecikince bulduğu boş alanı iyi değerlendiren Valencia’da Soler yaptığı boş koşuyla hem Roberto’nun hem de savunmanın geri kalanının dengesini bozarken, uygun durumda topla buluşan Gomez düzgün bir vuruşla maçtaki ikinci golünü atıyor.