Ligin 8. haftasında 12 puanlı Trabzonspor evinde ligin yeni ekiplerinden 11 puanlı Gaziantep FK ile karşılaştı. Sturridge, Sörloth, Sosa ve Yusuf Sarı’nın golleri ile 4-1’lik galibiyete ulaştı Trabzonspor ve puanını 15’e çıkararak haftayı Alanyaspor’un arkasında 2. sırada tamamladı.
İlk 11’ler
Ünal Karaman maç planını 4-3-3 üzerinden kurguladı. Orta saha tercihini savunmanın önünde Sosa sağ içte Kamil Ahmet sol içte ise Abdülkadir Parmak’tan yana kullandı. İleri üçlüyü ise sağ kenarda Sturridge sol kenarda Nwakaeme ileri uçta ise Sörloth ile kurguladı tecrübeli hoca. İleri üçlü’de Sörloth ve Sturridge zaman zaman yer değiştirirken Nwakaeme’de zaman zaman derine inip opsiyon oldu, zaman zaman içeri girerek forveti çiftledi.
Sumudica ise sezon başından beri ana planı olan 3’lü savunmadan yana kullandı tercihini. Merkezi kalabalık tutup kenarlardan da eksilmemek takımın ana planıydı. İleride ise birebirlerde etkili ve süratli oyuncuları ile hala soru işaretleri barındıran Trabzonspor savunmasına saldırmayı amaçladılar.
Genel oyun içi
Gaziantep maçın başından itibaren Sosa’ya rahat top alma imkanı vermeyip Trabzonu kenarlara oynamaya zorladı. Bunu başardıkları anlarda ise birebir olarak alanlarındaki adamları savundular ve topu kazanmaya çabaladılar. Bu pozisyon özelinde de topu alan Novak ileriye vuruyor ve top kaybıyla sonuçlanıyor. Ama bunu düzenli olarak yapabildiklerini söylemek zor. Bir süre sonra iyice kendi sahalarına gömüldüler ve Sosa’nın çok rahat bir şekilde oyunu yönlendirdiği periyotlar izledik.
Gaziantep maça savunma ve ileri ucu arasındaki mesafeyi oldukça azaltarak ve savunmayı da bu sebeple yukarıda kurarak başladı. Daralan alanda belli oyuncuları dışında, özellikle gerideki iki stoper özelinde problemler yaşama ihtimali olan Trabzonspor’a zor anlar yaşatmayı denediler. Nwakaeme bu tarz durumlarda genellikle sahadaki boşluğu ve pas alabileceği açıyı çok iyi seziyor ve derine inerek Trabzonspor için çözüm imkanı sunuyor. Bu pozisyonda da Hüseyin Türkmen ilk anda Nwakaeme’yi topla buluşturabilse kenarda Novak’ın bindirmesiyle 2v1 bir durum yakalayabilecek durumda Trabzonspor. Ama Hüseyin burada daha basit oynamayı tercih ediyor ve daha maçın başında Gaziantep’in bu planını cezalandırma imkanını kaçırıyor Trabzonspor.
Nwakaeme sadece rakip savunma neredeyse orta sahaya kadar yaklaştığında değil, daha derinde konumlanırken de geriye gelerek opsiyon oluyor. Trabzonspor’un hem yarı saha hücumunda, hem geçiş hücumunda derine inerek topla buluşan oyuncuların çok önemli bir yeri var planda. İlk görselde de merkeze yaklaşarak derine iniyor Nwakaeme ve Gaziantep stoperi yükselmek durumunda kalıyor. Tekte Novak’a oynadıktan sonra çok önemli bir pas açısı oluşuyor Sturridge için. Ama Novak o pası vermeyi denemiyor ve tekrar Nwakaeme’ye oynuyor ve fırsat kaçıyor. Yine de Nwakaeme derine inince rakip savunmanın dikkatini nasıl üstüne çektiğini ve bunun da başka yerlerde nasıl boşluklar oluşturduğunu görüyoruz. Trabzonspor’da genellikle bu alanları kullanabilen ve buralardan üretim yapabilen bir ekip ama bu maç özelinde pek de bunu gerçekleştiremediler.
Trabzonspor’da en önemli problemlerden birisi savunmanın önünü kapatmak sezon başından beri. Bu maç özelinde de bu görev Sosa’nın üzerindeydi. Buna Trabzonspor’un savunmada yaşadığı problemlerin özelinde daha çok değineceğim.
Sosa savunmanın önünü korumaktan görevliyken işin hücum kısmında da geriden oyun kurulurken ilk topla buluşan, oyunun temposunu, yönünü belirleyen isim. Trabzonspor gibi ileri uçta hareketlilik ve bunun getirdiği alanları kullanma üzerine kurulu bir takım için geriden gelen topların sağlıklı bir şekilde gelmesi çok önemli. Bu pozisyonu göstermemin sebebi ise Sosa’nın topsuz oyunda bile oyun kurulumuna nasıl etki ettiğini göstermek. İlk pozisyonda topu alıyor ve sırtındaki rakibi görüp tekte geri bekine oynayıp koşusuna devam edip alanı açıyor. Bu sayede Kamil Ahmet çok rahat bir alanda, topu düşündükten sonra kullanabilecek süreye sahip bir şekilde topla buluşuyor. Topla neler yaptığını zaten biliyoruz, ama top ayağında değilken de oyuna bu kadar etki etmesi çok değerli Trabzonspor için.
Trabzonspor savunma problemleri
Trabzonspor savunmada da 4-3-3 olarak dizildi. Genellikle sezon başından beri olduğu gibi arka 4’lüyü çok geniş bir şekilde kullandı Trabzonspor. Hatlar arasında topla buluşan oyunculara ise stoperler direkt olarak baskı uyguladı.
Trabzonspor’un arka 4’lüsünün bu kadar geniş bir şekilde oynaması rakibin kullanabileceği alanlar doğuruyor sıklıkla. Burada da Gaziantep’de toplu oyuncu kafasını kaldırıp baksa çok rahat bir şekilde takım arkadaşını Hüseyin ile 1’e1 şekilde bırakabilir.
Trabzonspor’da savunmadaki bir diğer problem ise ön alandaki 3’lünün ilk pasları arkalarına çok rahat bir şekilde verdirmeleri. İlk pozisyonda pası çok rahat verdiriyorlar yine. İkinci pozisyonda ise Sturridge son anda farkediyor ve topa müdahale edebiliyor. Bu pozisyonlara reaksiyon vermek güzel bir işaret olsa da öncesinden hazırlıklı olmak ve temelden bunlara izin vermemek Trabzonspor’un oyununu bir parça daha yukarıya taşıyacak en önemli etmen bence.
Ben şahsen Sosa’nın savunmanın önünde bir savunmacı olmamasına rağmen bu departmanda da oldukça iyi katkı verdiğini düşünüyorum. Ama verdiği katkı daha çok yapılan bir hataya verilen başarılı reaksiyon sayesinde oluyor. Ki bir bakıma bu Trabzonspor’un savunma olarak da takımca yaptığı bir şey. Bir hata yapıp onun reaksiyonunu başarılı bir şekilde vermek. Bu pozisyonlarda da gördüğümüz gibi rakip oyuncular tehlikeli noktalarda etraflarında hiçbir baskı yokken rahatça topla buluşuyorlar. Daha iyi takımlara, daha kaliteli oyunculara karşı Trabzonspor’un bu hataları telafi etme şansı genellikle Uğurcan’ın ellerine kalıyor. Trabzonspor’un 4-1 kazandığı bu maçta da daha çok zaaflarına odaklanma sebebim bu hataların bir noktaya kadar düzeltilmesi halinde Trabzonspor’un seviye atlayacağını düşünüyor olmam. Tabii bu işin bir kısmının da sakatlıklardan, form durumlarından ötürü olan personel eksikliğinden kaynaklandığını söylemek lazım.
İstatistikler
İstatistiklere baktığımızda iki takımında kenarları kullanmayı amaçladığını görüyoruz. Toplamda Trabzonspor kenarlardan 60 hücum denemesi yaparken Gaziantep ise 74 deneme yaptı. Trabzonspor 8 başarılı anahtar pas atarken Gaziantep cephesinde ise bu rakam 0.
Trabzonspor pas yapmaya önem veren bir takımken aslında oldukça driplingci bir kimliğe de sahipler. Oyunda oynayan 14 oyuncudan kaleci Uğurcan dışında sadece 2 oyuncunun dripling denemesi yapmadığını görüyoruz. Toplamda da 18 başarılı dripling yaptılar takımca. 4 kez başarılı dripling yapan Sörloth bu departmanda başı çekti.
Trabzonspor’un pas haritasına baktığımızda da Sosa’nın zaten gözlerimizle gördüğümüz distribütörlüğünün kanıtını görüyoruz. Arjantinli yine çok iyi bir maç çıkardı.
Jose Ernesto Sosa
Arjantinli oyuncu yine çok iyi bir maç çıkardı. İşin savunma kısmında zaman zaman çok gömülüp stoperlere çok yaklaşarak rakibe rahat top alma imkanı sağlamış olsa da ardından verdiği reaksiyonlar ve maçın genelinde oyunun iki yönündeki başarılı aksiyonları oldukça fazlaydı. Toplamda 116 başarılı aksiyonda bulundu. 2 başarılı dripling, 3 başarılı anahtar pas, 7 top çalma, 12 pas arasının yanına 1’de gol ekledi Arjantinli oyuncu.
Son
Trabzonspor aslında çok da üretim yapamadığı bir maçta Sosa’nın ve Sturridge’nin savunma arkasına attığı iki harika top ile 2 gol buldu ve rahatladı. Gaziantep 2-1 yaptıktan sonra ise çok daha fazla adamla ileriye gitti ve Trabzonspor’un çok başarılı olduğu geçiş hücumlarını karşılamakta zorlandılar. Evinde 4 gol atarak kazanmak ve haftayı ikinci sırada bitirmek Trabzonspor için moral oldu. Savunmadaki problemlere elinde kısıtlı malzeme de olsa çözüm bulabilirlerse hem takım olarak Trabzonspor hem de antrenör olarak Ünal Karaman bir seviye daha atlar.