Analiz: Trabzonspor 2-1 Fenerbahçe

Şampiyonluk yarışında zirveyi yakından ilgilendiren maçta Trabzonspor sahasında oynadığı maçta Fenerbahçe’yi 2-1 yendi. Bordo-mavili takım ligde üst üste dördüncü galibiyetini elde ederken, yeni teknik direktörü Hüseyin Çimşir ile çıktığı ikinci maçtan da galibiyetle ayrılmış oldu. Trabzon’a dört maçlık galibiyet serisiyle giden Fenerbahçe ise Sivas’ta yaşadığı son puan kaybının ardından  mağlubiyeti yine bir deplasman sınavında aldı.

Ortalama pozisyonlar

Sezon başından bu yana takımın en etkili oyuncuları arasında yer alan Nwakaeme’nin kart cezası nedeniyle oynamadığı maçta Nijeryalı oyuncunun yerine Yusuf Sarı ile başlayan Trabzonspor, Hüseyin Çimşir yönetiminde 4-3-3 oynadığı Kasımpaşa karşılaşmasının aksine bu defa sahaya baklava 4-4-2 olarak da nitelendirilebilecek 4-3-1-2 dizilişyle çıktı. Savunmanın önünde tek pivot olarak Mikel, içerde Ndiaye-Sosa ikilisi, forvet arkasında ise Yusuf’un görev yaptığı kadronun öndeki iki uç oyuncusu ise Ekuban ve Sörloth oldu. Dört merkez orta sahalı düzende zaman zaman kanat savunmasında zor anlar yaşayan ve rakibine önemli boşluklar veren Trabzonspor’da teknik direktör Hüseyin Çimşir, skorun 1-1’e gelmesinin ardından maçın kalan bölümünü Kasımpaşa maçında olduğu gibi 4-3-3 ile oynamayı tercih etti.

Maçın henüz ilk dakikasında gelen golün ardından oyuna adeta 1-0 geride başlayan bordo-mavili takım, dört merkez orta sahalı düzeninde özellikle kanat savunmasında sorunlar yaşadı ve bu bölgede rakibine önemli boş alanlar bıraktı.

14’üncü dakikada Trabzonspor’un dört orta saha oyuncusu da merkezde kalınca, sağ kanattan bindiren Isla önünde oldukça boş bir alan buluyor. Şilili futbolcu sağ kanattan ortasını yaptığı sırada ceza sahasındaki dört Fenerbahçeliyi karşılayan üç Trabzonsporlu futbolcu bulunuyor.

Beraberlik golünün gelmesinin ardından Isla ve Dirar’ın da sürekli ataklara katıldığı Fenerbahçe’ye çizgide fazla boşluk vermemek için 4-3-3’e dönen Trabzonspor’da maça forvet arkasında başlayan Yusuf sağ çizgiye, ileri uçta görev yapan Ekuban ise sol çizgiye geçti.

Fenerbahçe ise geçtiğimiz hafta Başakşehir karşısında sezonun en iyi futbollarından birini ortaya koyan ilk 11’ini bozmadı. Hafta içindeki sol bek transferi beklentisine rağmen bu beklentiyi gerçeğe dönüştüremeyen sarı-lacivertli takım sahaya sezon başından bu yana olduğu gibi 4-2-3-1 şeklinde çıkarken, sol kanatta Tolga Ciğerci, sağ kanatta ise Garry Rodrigues yer aldı. Sezon başından bu yana Kruse’nin görev yaptığı maçlarda top rakibe geçtiğinde sahaya 4-4-2 şeklinde yayılan Fenerbahçe’de bu düzen bu karşılaşmada da sürdü.

Fenerbahçe için transfer dönemi beklendiği gibi geçseydi Victor Moses’ın Inter’e transfer olmasının ardından sezon başındaki solda Rodrigues, sağda Moses’li düzen sol bek transferiyle beraber solda Rodrigues sağda Dirar’a evrilebilirdi ancak gerçekleşmeyen sol bek transferine Moses’in ayrılığının da eklenmesi Tolga’nın sezon sonuna dek ideal 11’de kalmasını da beraberinde getirecek gibi duruyor.

Topa sahip olma

Fenerbahçe maçın her bölümünde topla rakibine oranla daha fazla oynayan takım oldu. Akan oyunda 91 defa topa sahip olan Tarabzonspor’un bu sekansların 53’ünde topu ilk 10 saniye içinde kaybetmesi dikkat çekerken, sarı-lacivertli takımın rakibine geçtiğimiz hafta oynanan Başakşehir maçında olduğu gibi rakibine 45 saniyenin üzerinde topla oynama izni vermemesi de dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarptı. Öte yandan Trabzonspor’un topa sahip olduğu bölümlerdeki ortalama topla oynama süresi de Fenerbahçe’nin geçtiğimiz haftaki rakibi Başakşehir’de de olduğu gibi 11 saniyede kalırken, Fenerbahçe’nin topa sahip olduğu 114 sekanstaki ortalama topla oynama süresi ise geçen haftaya göre 2 saniye daha yükselerek 17 saniye oldu.

Atak yönleri

Her iki takım da maç boyunca hücumda genellikle sol kanadını kullanırken, Trabzonspor bu bölgeden yaptığı 27 atak girişiminin 7’sini şutla sonlandırdı ve maçı kazandıran iki golü de bu şekilde buldu. Fenerbahçe ise merkezden yaptığı hücumları önceki haftaların aksine bu defa yüzde 37 gibi oldukça yüksek bir şutla sonlandırma oranıyla tamamladı. Maça dört merkez orta saha oyuncusuyla başlayan Trabzonspor’un buna rağmen merkezden geliştirdiği ataklarla sadece 1 şut çekmiş olması ve Fenerbahçe’nin bu bölgeden 10 atağı şutla bitirmesi Hüseyin Çimşir’in maça başlangıç planının pek de istediği gibi işlemediğini gösteriyor olmalı ki genç teknik adam da zaten beraberlik golünün geldiği 15’inci dakikadan itibaren diziliş değişikliğine gitti.

xG verilerinde Fenerbahçe’nin küçük bir farkla da olsa rakibinin önünde olduğunu görüyoruz. Bireysel olarak bakıldığında maçta en yüksek xG (Gol beklentisi) oranına sahip oyuncu 1 ile Sörloth olurken, Norveçli golcüyü Kruse ve Muriqi takip etti.

İlk yarı

Dört merkez orta sahalı düzeniyle zaman zaman oyunu geniş alana yayma problemi yaşayan Trabzonspor, Mikel’in kendi yarı sahasında kaptırdığı bir topla maçın henüz ilk dakikasında kalesinde golü gördü.

Ligin ikinci yarısında oynanan üç maça üç gol sığdıran Kruse, bu maçta da takımının en iyilerinden biri olmayı başarırken, yaptığı ceza sahası koşularının ödülünü almaya devam etti.

Trabzonspor’un eşitlik golü ise Galatasaray’daki ilk döneminde merkezden yaptığı dribblinglerle adından sıkça söz ettiren Badou Ndiaye’nin kendi yarı sahasında kalecisinden aldığı topu Ozan Tufan’a rağmen rakip yarı alana taşımasının ardından geldi.

Golde Ekuban’ın Sörloth’a attığı güzel pasın yanı sıra Norveçli oyuncunun kendisini savunan Fenerbahçeli oyunculara rağmen savunmanın arkasına sarkmayı başarması da oldukça güzeldi.

Trabzonspor’un beraberlik golünde kendi yarı sahasından aldığı topu rakip yarı alana taşıyan Ndiaye, maçı tamamı ilk yarı olan üç başarılı dribblingle tamamladı ve bu alanda takımının en etkili ismi oldu.

Golün hemen ardından 4-3-3’e geçen Trabzonspor, rakibine yaptığı bire bir savunmayla zaman zaman özellikle savunmadan çıkarken problem yaşatmayı amaçladı.

İkinci golü kalesinde görmesinin ardından oyun anlamında dağılmayan ve ilk yarının sonuna dek önemli gol fırsatları yakalayan Fenerbahçeli oyuncuların bu bölümdeki tercih hataları skorda belirleyici rol oynadı. Ozan bu pozisyonda merkezden taşıdığı topu uygun durumdaki Rodrigues’e aktarabilse pozisyon daha önemli bir fırsata dönüşebilirdi.

Ozan’ın Rodrigues’e atmadığı pasın hemen ardından ceza sahasında topla buluşan Muriqi topu uygun durumdaki Ozan’a aktarabilse müsait durumdaki Ozan oldukça kolay görünen bir gol vuruşu yapabilirdi.

İlk yarının sonunda önemli fırsatlar yakalayan Tolga kaleci Uğurcan ile karşı karşıya kalmasına rağmen bu gol şansını değerlendiremedi. Tolga xG verilerine göre maçı Muriqi ve Kruse’nin ardından gole en yakın Fenerbahçeli olarak tamamladı.

İlk yarının son anlarında Muriqi uygun durumdaki Rodrigues’i tercih etmedi.

İkinci yarı

Trabzonspor ikinci yarıya sağ çizgide Yusuf’un yerine Guilherme ile başlarken, Fenerbahçe’de Ersun Yanal herhangi bir oyuncu değişikliği yapmadı. İkinci 45 dakika boyunca son yarım saatte oyuna dahil olan Emre’nin de dahil olmasıyla savunma arkasına atılan derin toplarla gol arayan Fenerbahçe’de karşılaşmanın ilerleyen bölümünde Deniz Türüç’ün Dirar’ın yerine sol bekte görev yapması da dikkat çekici bir ayrıntı oldu.

Ozan Tufan bu pozisyonda Rodrigues’i savunmanın arkasına kaçırmak istese de Trabzonspor savunması engel oluyor


Sağ ayaklı olmasına rağmen sol bekte görev yapan Dirar’ın bu tarz pozisyonlarda doğrudan sol ayağıyla orta yapmayı pek tercih etmemesi Ersun Yanal’ın bu bölgede sol ayaklı Deniz Türüç’ü tercih etmesinde belirleyici bir rol oynamış olabilir. Maçı tamamı isabetsiz 3 orta ile tamamlayan ve ceza sahasına başarılı bir pas gönderemeden tamamlayan Dirar’ın aksine 1 isabetli orta yapan Deniz ceza sahasına da 2 başarılı pas yolladı.

Deniz Türüç çizgide aldığı topla içe kat ederek Kruse’yi ceza sahasında topla buluşturuyor

Maça sağ kanatta başlayan Rodrigues maçın ikinci yarısında içe kat ederek kaleyi yoklaması için solda görev yapsa da etkili bir görüntü çizemeyince ilerleyen bölümde yerini Ferdi’ye bıraktı.

Son bölümde Emre’nin savunma arkasına attığı derin toplarla gol kovalayan Fenerbahçe aradığı fırsatı Kruse ile bulsa da günün başarılı ismi Uğurcan kalesini gole kapadı.

Hem Trabzonspor hem de kendi adına çok özel bir performans sergileyen Sörloth son bölümde hem ön tarafta top tutarak hem de takım arkadaşlarına hazırladığı pozisyonlarla ilk yarıda olduğu gibi takımının en etkili ismi olmayı sürdürdü.

Alexander Sörloth

Maç boyunca 33 ikili mücadeleye giren ve maçın en fazla ikili mücadele giren ismi olan Sörloth, bunların 12’sinden galip ayrılmayı başardı. Özellikle Jailson ile girdiği 15 ikili mücadelenin altısından galip ayrılan golcü oyuncu maçı iki anahtar pasla tamamlarken, 334 Index puanıyla takımının en etkili oyuncusu oldu.

Max Kruse

Fenerbahçe adına maçın en öne çıkan ismi ise ligin ikinci yarısından bu yana yükselen form grafiğini sürdüren Kruse oldu. Üçüncü bölgede 22 isabetli pas yapan ve ceza sahasına 4 isabetli pas yollayan Alman futbolcu, 2 kilit pasının yanı sıra 5 de başarılı dribbling yaptı ve maçın 345 Index puanıyla bu alanda maçın en öne çıkan ismi oldu.

Jose Sosa

Maç boyunca rakip ceza sahasına isabetli 8 pas gönderen ve bu istatistikte Fenerbahçe’nin Rodriues, Kruse, Tolga ve Muriqi’den oluşan öndeki dörtlüsünün toplamını geride bırakan Sosa, ikili mücadelelerde de geri adım atmadı ve girdiği 25 ikili mücadelenin 14’ünden galip ayrıldı. 1 kilit pas ve 4 başarılı orta yapan Arjantinli oyuncunun attığı 6 uzun pas da adresi bulurken, 2 de başarılı dribbling yapan Sosa maçı 292 Index puanıyla tamamladı.