Süper Lig’in 35. hafta karşılaşmasında Trabzonspor, evinde Hatayspor’la karşı karşıya geldi. Abdullah Avcı göreve geldikten sonra önemli bir çıkış yapan bordo-mavililer, sezonun bir diğer dikkat çeken takımı Hatayspor’la 1-1 berabere kaldı. Temponun genellikle düşük olduğu, toplam 39 faulün yapıldığı karşılaşmada dolayısıyla oyun da sık sık durdu. Ligimizin iki önemli teknik adamı Abdullah Avcı ve Ömer Erdoğan’ın karşı karşıya geldiği bu maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğim.
Kadrolar & ortalama pozisyonlar
Ev sahibi Trabzonspor, genel itibarıyla beklediğimiz düzeniyle ve oyuncu grubuyla sahadaydı. Önceki haftalarda sağ bekte Hüseyin Türkmen’e görev veren Avcı, bu maçta Serkan Asan’ı tekrar ilk 11’de görevlendirdi. Vitor Hugo’nun yokluğunda ise Edgar Ie’nin partneri Hosseini oldu. Trabzonspor’da bir diğer eksik isim de Ekuban’dı. Hatayspor karşısında Ganalı yıldızın yerine ise Yusuf Sarı görev yaptı.
Hatayspor’da aynı şekilde beklenilen düzeniyle maça başladı. Orta üçlüsünü Ribeiro, Aabid ve Traore olarak kuran Ömer Erdoğan, Akintola’nın yokluğunda sağ kenarda Kamara’ya görev verdi.
0-0’lık eşitlikle tamamlanan bölüm özelinde ilk yarı
Maçın yaklaşık olarak ilk 20 dakikasını kapsayan bu bölümde Hatayspor’un topa daha fazla sahip olan taraf olduğunu gördük. Trabzonspor ise bu periyotta rakibini orta alanda karşıladı ve Yusuf Sarı, Djaniny gibi süratli isimleriyle hızlı hücumlar yakalamak isteyeceğinin sinyallerini verdi. Sağ çizgide etkili bir performans ortaya koyan Yusuf Sarı, maçı 2 kilit pas, 2 başarılı dripling ile tamamlarken 7 ke de Hataysporlu oyuncular tarafından faulle durduruldu. Topla oynama istatistikleri de bu yaklaşımları destekler nitelikte zira Hatayspor ilk 15 dakikada %61 oranında topa sahip oldu fakat bu noktadaki üstünlüğünü hücum üretkenliğine dönüştüremedi.
Maçın 7. dakikasına ait olan bu görüntüde Hatayspor’un oyun kurulumundaki 3-4-3 düzenini ve Trabzonspor’un rakibini nasıl karşıladığını görüyoruz. Hatayspor’un derindeki oyun kurucusu Ribeiro, stoperlerin arasına geliyor ve iki bek de biraz ileride konumlanıyor. Trabzonspor’un ise rakibin orta saha oyuncularıyla bire bir eşleştiğini görüyoruz. Özellikle Bakasetas, maç genelinde Ribeiro’ya gölge markaj uygulayarak Portekizli oyuncunun oyun kurulumunda topla buluşmasını engelledi. Bundan ötürü Aabid de zaman zaman derine gelerek pas istasyonu oluşturdu fakat onu da Abdülkadir Parmak sürekli takip etti. Böylelikle Trabzonspor’un rakibini karşılarken genellikle 4-1-4-1 düzenine başvurdu. Avcı, maçın geri kalanında bazı sekanslarda ön alan presine başvurdu ve bu düzende de Parmak’ın prese katıldığını, yani bordo-mavililerin ileride 5 oyuncuyla rakibin karşıladığını gördük.
Hatayspor’un hücumdaki en yaratıcı oyuncusu ise Mohammed Kamara oldu. Özellikle yerleşik Trabzonspor savunmasına karşı hücum ederken merkeze yakın konumlanan ve driplingleriyle takımı adına pozisyon üretmeye çalışan Kamara, maçı 4 başarılı driplingle tamamlayarak bu alanda sahanın en etkili isim oldu.
Bu görüntüde de Avcı’nın öğrencilerinin oyun kurulumundaki düzenlerini görebilmek mümkün. Sağ bek Serkan Asan, bu düzende 3. stoper gibi konumlandı ve takımının üçlü bir hatla oyun kurmasını sağladı. Genç oyuncu, 85 topla buluşma ile takımının topla en çok buluşan oyuncusu oldu. Sol bek Marlon ise daha ileride konumlandı ve birçok hücumda da oyunu sol kenardan genişleten oyuncu oldu. Sağ kenarda ise Yusuf Sarı’nın çizgide konumlandığını görüyoruz.
Trabzonspor’un en önemli ofansif tehdidi ise geçiş hücumları oldu. Bordo-mavililer, Yusuf Sarı ve zaman zaman da Djaniny ile sonuca gitmeyi hedefledi. Hatayspor’da ise Yusuf Sarı’nın kontra atak tehdidine karşı sol bek Katranis’in 0-0’lık bölümde hücuma pek destek vermediğini ve Yusuf Sarı’yı takip ettiğini gördük.
Nwakaeme, Yusuf Sarı gibi etkili driplingçileri olan Trabzonspor, kapanan savunmaya karşı da kanatları etkili kullanmayı hedefliyordu. Ömer Erdoğan’ın öğrencileri ise kenar sıkıştırmalarını genellikle iyi uyguladı ve rakibini birçok kez kenar ortalarına mahkum etti. Örneğin yukarıdaki görüntüde Ribeiro’nun desteğe gittiğini ve Yusuf Sarı’nın Katranis’le 1v1 eşleşmesine izin vermediğini görüyoruz, ki bu pozisyonun devamında Yusuf Sarı da topu kaybetmişti. Maç genelinde 22 orta girişiminde bulunan Trabzonspor, bunların yalnızca 3’ünde isabet bulabildi.
Birazdan daha detaylı inceleyeceğimiz üzere Yusuf Sarı, birçok Trabzonspor hücumunda başrol oynadı fakat maç geneline baktığımızda bordo-mavililerin kenar oyuncularının özellikle dar alanda beklenen üretkenliği gösteremediklerini söyleyebiliriz. Örneğin ilk yarıdaki bir pozisyonda Abdülkadir Parmak iç koridora bir koşu atmış ve kendini boşa çıkarmıştı ama Yusuf Sarı, uygun vaziyetteki Parmak yerine ceza sahasına orta yapmayı tercih etmişti. Ekuban’ın yokluğunda bu iş, büyük oranda Nwakaeme’nin omuzlarındaydı fakat Nijeryalı oyuncu bu noktada fark yaratamadı. Nwakaeme, maçı başarılı dripling yapamadan ve kilit pas veremeden tamamladı.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri (AD) tablosuna baktığımızda da Djaniny ve Yusuf Sarı’nın şut metriğinde ve diğer ofansif metriklerde fark yarattığını görüyoruz. Nwakaeme ise özellikle pas konusunda yetersiz bir performans göstermiş. Bakasetas ise pas konusunda takımın en verimli ismi olurken orta sahadaki bir diğer isim Baker da savunmada oldukça etkili bir performans göstermiş.
1-0 ve sonrası
Karşılaşmanın 22. dakikasında Trabzonspor, Djaniny’nin başrol oynadığı pozisyonda 1-0’lık üstünlüğü yakaladı. Yusuf Abdioğlu’nun sektirdiği topa hareketlenen Djaniny, orta alandan aldığı topu başarılı bir driplingle rakip ceza sahasına kadar taşıdı. Hatayspor stoperi Pablo da bu pozisyonda oldukça ağır kaldı ve Djaniny ondan çok rahat sıyrıldı.
Golden sonra ise beklentilerin aksine Trabzonspor ilk 20 dakikaya kıyasla topa daha fazla sahip olmaya başladı. İlk 15 dakika %39’la topa sahip olan Avcı’nın öğrencileri, 90 dakika genelinde ise %51 oranında topa sahip oldu. İlk yarının geri kalanında ise Hatayspor’un gole bir reaksiyon vermekte zorlandığını ve bu sezon genelinde başarıyla uyguladıkları ön alan presini uygulayamadıklarını gördük.
Trabzonspor, derinde bekleyen Hatayspor savunmasına karşı hücum ederken zaman zaman Nwakaeme’yi merkeze yakın konumlandırdı ve Djaniny ise sol kenara açıldı. Bu hamleyle muhtemelen Djaniny’nin daha fazla boş alan bulmasını ve Nwakaeme’nin yaratıcılığından merkezde faydalanmayı istediler.
İkinci yarı & sonuç
İkinci yarının özellikle son yarım saatlik diliminde ise Hatayspor’un risk alarak rakip yarı sahaya daha kalabalık yerleştiğini, Trabzonspor’un ise Yusuf Sarı ile etkili geçiş hücumları gerçekleştirdiğini gördük. Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanmış olan yukarıdaki grafikte de bu durumu gözlemlemek mümkün. Son 20 dakikalık periyotta Hatayspor ve Trabzonspor’un ikişer kez net fırsatlar yakalayarak gole yaklaştıklarını görüyoruz.
Örneğin bu pozisyonun başlangıcında Trabzonspor’un sağ kenarda Serkan-Bakasetas-Yusuf ile 3v3 eşleşmeyi yakaladığını ve devamında Bakasetas’ın pasında Yusuf’un savunma arkasına sarktığını görüyoruz. Bordo-mavililer, 77. dakikada da benzer bir pozisyon yakalamıştı ve bu kez kaleciyle karşı karşıya kalan Yusuf, bitirici vuruşu yapamamıştı.
Maçın 76. dakikasına ait olan bu görüntüde de Hatayspor’un etkili hücumunu görüyoruz. Ömer Erdoğan’ın öğrencileri, pozisyon gelişiminde sol bek Katranis ile birlikte 5’li bir hatla hücum ediyor ve iki çizgide de oyuncu bulundurarak kompakt Trabzonspor savunmasına karşı avantaj yakalıyor. Devamında boş alanda topla buluşan Boupendza topu iyi noktaya çeviriyor, Diouf’un pasında Kamara uygun pozisyonda topu dışarı yolluyor.
İki takımın da karşılıklı pozisyonlar bulduğu son periyotta Hatayspor, Boupendza’nın driplingiyle yakaladığı penaltı atışını uzatma dakikalarında gole çevirdi ve deplasmandan 1 puanla döndü.
Kaynak: Maçkolik & WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.