Süper ligde 15.hafta iki formda ekibin karşılaştığı bir derbiye sahne oldu. Lige Eddie Newton yönetiminde istediği gibi başlayamayan ve Abdullah Avcı’nın göreve gelmesiyle 7 haftadır namağlup ilerleyen Trabzonspor, oynadığı son 8 maçın 6’sını kazanan Galatasaray’ı konuk etti. Arda ve Oğulcan’ın golleriyle maçı 2-0 kazanan sarı kırmızılılar olurken 4 sezondur kazanamadığı deplasmanda yeni stadyumdaki ilk galibiyetini elde etti.
2020 yılını lider kapatan Galatasaray’ın bu galibiyetini global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.
İlk 11’ler ve ortalama pozisyonları
Galatasaray karşılaşmaya Göztepe maçı kadrosundan iki değişiklikle başladı. Luyindama yerine kırmızı kart cezası sona eren ve savunmadan pasla çıkışlarda katkısı büyük olan Marcao, eşinin korona virüse yakalanması sebebiyle tedbir amaçlı İstanbul’da bırakılan Diagne yerine de hareketliliği ve pas bağlantılarına katkısı daha fazla olan Oğulcan tercih edildi. Öte yandan iki aylık sakatlığını atlatan Falcao’nun bu maçla beraber takıma dönmesi de sarı kırmızılı taraftarları sevindiren bir gelişmeydi.
Trabzonspor’da ise hücum bölgesindeki eksikler dikkat çekiciydi. Takım içindeki disiplinsiz davranışları nedeniyle Abdullah Avcı tarafından kadro dışı bırakılan Bilal, Diabate ve Plaza’nın yanı sıra sakatlıkları bulunan Ekuban ve Abdülkadir Ömür maç kadrosuna alınmayan isimlerdi. Bu eksiklerin yokluğunda sağ kanatta Yusuf Sarı’ya şans verilirken orta saha ise Baker-Abdülkadir Parmak-Flavio üçlüsüyle kurulmuştu. Top rakipteyken Galatasaray’ın iki iç oyuncusunu savunma amacıyla Baker ve Parmak yanyana oynarken Flavio da Djaniny ile beraber geriden oyun kuran Donk-Taylan-Marcao üçlüsünü karşılıyordu. Top kazanılınca da (ortalama pozisyondan okunabileceği üzere) Baker derin oyun kurucu rolünü üstleniyor Parmak ise Flavio’nun yanında orta sahayı ikiliyordu.
İlk devre
Önceki maçlarda olduğu gibi ilk düdükten itibaren topu ayağında isteyerek maça başlayan Galatasaray ilk 10 dakikayı %79 gibi yüksek bir oranla top ayağında geçirdi. Fakat topu almasına karşın istediği pozisyonları bulamayan sarı kırmızılılar, Abdullah Avcı’nın planının tutmasıyla kalesinde de zaman zaman tehlikeler yaşadı. Savunma bloğunu önde kurup hücum hattını da orta saha çevresinde tutarak takım boyunu kısaltan bordo mavili ekip oyunu ikinci bölgeye sıkıştırarak Feghouli-Arda-Belhanda-Emre Kılınç gibi teknik kapasitesi yüksek ayakları kalesinden uzakta tutma hedefindeydi. Üstteki görselde görülen ilk 10 dakikadaki Galatasaray pas haritasından da anlaşılabileceği gibi ceza sahası çevresinde pas yaptırmayıp amacına ulaşan Trabzon ekibi, kazanılan toplarla da hızlı çıkınca maçın başında oyunun taktiksel galibi oldu.
Geriden oyun kurmaya çalışılırken yapılan basit top kayıplarının savunmayı dengesiz yakalayan birer Trabzonspor akınlarına dönüşmesi sonucu Galatasaray’da oyun planı değişti. Topla oynama arzusundaki düşüş istatistiğe de yansırken ilk 10 dakikada %79 olan oran devre sonunda 54’e kadar düştü. Öte yandan savunmadan kısa pasla çıkma zorunluluğundan da vazgeçen sarı kırmızılılar hava toplarındaki hakimiyeti zayıf Serkan’ın kanadına atılan uzun toplarla rakip sahaya yerleşmeye çalıştı. Atılan bu uzun toplarda çoğu kez istediği isabeti sağlayamayan, sağladıklarında da Djaniny hariç 10 kişiyle ceza sahası çevresine yerleşmiş sıkı Trabzon savunmasını aşamayan Galatasaray aradığı fırsatları bulamadı. Yukarıdaki görselde de kısa pas opsiyonları olmasına karşın farklı zamanlarda atılan uzun pasları görüyoruz.
Devre ortalarında top hakimiyetinde üstün olan Trabzonspor cephesindeyse ciddi bir yaratıcılık problemi vardı. Zaman zaman rakip sahada yerleşik savunmaya karşı hücum eden, zaman zaman da kazanılan toplarla hızlı geçişler sağlayan bordo mavililerin ileri hattında Nwakaeme haricinde doğru pas tercihinde bulunan oyuncu yoktu. Örneğin yukarıdaki görselde hızlı çıkılıp rakip savunma dengesiz yakalanmışken önce Flavio’nun doğru koşuyu yapmaması, sonrasındaysa Yusuf Sarı’nın pas opsiyonlarını değerlendirememesi atağı sonlandırmış oldu. İki takım da bu sıkıntıları yaşayınca ilk devre 43.dakikaya kadar karşılıklı top kayıplarıyla kısır bir oyuna döndü.
43.dakikadaysa sağ kanatta Omar-Belhanda-Emre üçgenini kuran sarı kırmızılılar, 3’e 3 yakaladıkları rakiplerinden Nwakaeme’nin takipsizliğinden yararlanarak kolay sıyrılıp topu rakip ceza sahasına taşırken orada da Oğulcan-Emre uyumuyla şutu ve ardından Arda ile golü buldu. Organizasyonda aslan payının sahibi olan Oğulcan, forvet bölgesindeki rakibi Diagne’ye kıyasla bu pas oyununa ne kadar yatkın olduğunu kanıtladı. Önceki maçlarda Diagne’ye verilen pasların geri dönüşü çok az olurken, bu maçta Oğulcan hem yaptığı koşularla hem de pas istasyonu olup arkadaşlarına servis yapmasıyla takım oyununa katkı sağladı.
İkinci devre
İkinci devrenin başında da tablo ilk devrenin ortasındaki sıkıcı oyundan farklı değildi. Topa sahip olmasına karşın Trabzonspor’un üretkenlik problemi devam ediyordu. Oyunu 3.bölgeye taşımakta zorlanan bordo mavililer rakibin yaptığı pres sonucu birçok kez Uğurcan’a dönmek zorunda kaldı. Trabzon ekibinin 45-55.dakikalar arası pas haritasından da 3.bölgedeki kuraklığı ve Uğurcan’ın isabetsiz uzun toplarını okumak mümkün.
Galatasaray’sa yaptığı presle Uğurcan’ı uzun vurmaya zorlamasının meyvesini 55.dakikada Oğulcan’ın golüyle aldı. Gönderilen uzun topun kısa kalması sonucu Arda’nın Ömer’e indirmesiyle başlayan atak, dağınık yakalanan Trabzon savunması arkasına sarkan Oğulcan’ın ters ayağıyla yaptığı düzgün vuruş ile golle sonuçlandı.
İkinci golden sonra da Galatasaray savunmasını aşmakta zorlanan Trabzonspor, 67’de giren Afobe’nin oyuna hareketlilik getirmesiyle bazı fırsatlar yakaladı. Rakibinin yaptığı basit top kayıpları sonrası gole yaklaşılsa da bordo mavililerin hücum performansı maç boyu yetersiz göründü. Orta sahasının top kayıpları artıp savunmaya yardımı da azalan Galatasaray’sa çareyi 85’te Luyindama’yı oyuna alarak stoper hattını üçlemekte buldu. Maç gol yemeden tamamlansa da son 30 dakikayı kendi yarı alanında oynayan, hücum aksiyonları neredeyse sıfırlanıp rakip kaleye bir şut dahi çekemeyen Galatasaray’da kulübede sprinter bir oyuncunun eksikliği bir kez daha hissedildi. Sekidika’dan istediği verimi alamayan, Kerem’in ise koronavirüse yakalanması sebebiyle kadroda olmadığı sarı kırmızılılarda ara transfer döneminin nasıl değerlendirileceği bu tarz ikinci yarı düşüşlerinin de önüne geçebilir. Ayrıca Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğinden de maçın genelindeki kısır futbolla son 30 dakikasındaki etkisiz Galatasaray performansını okumak mümkün.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.