Analiz | Trabzonspor 0-0 Erzurumspor

Süper Lig’in 9. haftasında Trabzonspor sahasında konuk ettiği Erzurumspor ile golsüz berabere kalarak liderle arasındaki puan farkını 3’e indirme fırsatını tepti.

Maçı iş ortağımız InStat’ın verileri eşliğinde inceleyeceğiz.

Ortalama topla buluşma noktaları

Trabzonspor, geçtiğimiz hafta kazanan 11’i bozmayarak tekrar 4-4-2 formasyonuyla sahaya çıktı. Mehmet Özdilek ise orta alanda daha kalabalık oyun dizilimini avantaja çevirip Sosa-Pereira-Abdülkadir arasındaki pas bağlatılarını kesip Trabzonspor’un geçiş oyununu engellemeyi amaçladı.

Erzurumspor, Gilles Sunu’nun atak yönüne göre yan çizgilere yaklaşan oyunuyla kanatlarda özellikle Özer’in öncülüğünde yönlerdirdiği hızlı hücumlarla Trabzonspor’a göre nispeten daha iyi bir başlangıç yaptı. Orta alanda Scuk-Taylan-İbrahim’in sayıca üstünlüğünden yararlanarak Sosa ve Onazi’nin oyun kurmasına engel olan konuk ekip, Trabzonspor’un 3. bölgeyle bağlantısını kopardı.

4-4-2’ye yakın bir dizilişle oynamasına karşın ileri uçta pivot santrfor özellikleri taşıyan bir ismin olmaması Trabzonspor’un topu final bölgesinde tutmasına engel oldu. Gerçekleştirilen hızlı hücumlar da yine Burak ve Rodallega’nın ilk kontrollerde zayıf kalmasıyla basitçe harcandı. Tüm bu eksiklikleri tolore edip oyunu rakip yarı alana yıkmak için tek çözüm Amiri ve Abdülkadir’in yüksek dripling sayılarına ulaşıp takımın yerleşmesine kolaylık sağlamak olacaktı fakat iki isimde çok etkisiz kaldı. Hal böyle olunca Trabzonspor yalnızca duran toplar ve uzun toplarla çıkılan hızlı hücumlarla pozisyon üretmeye çalıştı.

Devre arasının ardından içeriden iki değişiklikle dönen Trabzonspor, 2. bölgede zayıf kalan oyuna rağmen sahaya bir diğer forveti Ekuban’ı sürdü. 3 santrforla 4-2-3-1’e yakın bir anlayışla ilginç arayışlara giren Trabzonspor, ne Sosa’nın yükünü hafifletebildi ne de ilk yarıdaki oyunun aksine Erzurumspor yarı alanına yerleşebildi.

İstatistiklere baktığımızda Trabzonspor’un rakip kaleyi ilk 15 dakika içerisinde yoklayamadığını görüyoruz. İki ekip arasındaki en belirgin fark ise 75-90. dakikalar arasında oluşmuş durumda. Trabzonspor, bu aralıkta korner ve duran toplar yoğunlukta olmak üzere toplam 6 kez Erzurumspor kalesini yokladı fakat bu şutların yalnızca birinde isabet kaydedebildi.

Topla oynama ve paslar

Topla oynama yüzdelerini incelediğimizde Trabzonspor’un maç boyu topa hakim olduğu gözükse de nitelik olarak bu durumun herhangi bir aralıkta domine edilen bir oyuna çevrilemediğini söyleyebiliriz.

Bu verilerde en dikkat çekici nokta ise Erzurumspor’un 2 kez 45 saniye üzerinde topla oynamasına karşın Trabzonspor’un bunu hiç gerçekleştirememesi. Mehmet Özdilek’in rakibin pas istasyonlarına karşı önlemler alarak atakları olgunlaşmadan kesmesinin yanında Trabzonspor’un yanlış hamleleri de bu durumun oluşmasında kilit rol alıyor.

Pas sayılarını analiz ettiğimizde ise Trabzonspor ve Erzurumspor arasında büyük farklar oluşmadığını görüyoruz. Bu tablodaki en çarpıcı nokta ise Trabzonspor tarafından atılan 6 başarılı anahtar pas. Geçtiğimiz hafta yalnızca Sosa 7 başarılı anahtar pas atmıştı. O verinin oluşmasındaysa Akhisarspor’un oyunu kendi yarı alanında kabul eden anlayışı etkili olmuştu. Bu durumu iyi etüt eden Özdilek, daha mütevazi takım kadrosuna karşın sahaya doğruları yansıtmasının karşılığını deplasmanda 1 puanla aldı.

Atak yönleri ve performans indexleri

Trabzonspor’un atak oyununun bölgelere dağılımında geçen haftaların tersine bir durum söz konusu değil. Yeniden Vahid Amiri’nin ilk yarıda takımın en çok mesafe kateden ismi olup başarılı aksiyonlar üretemediğini ve Trabzonspor’un yoğunlukla sağ kanattan hücum ettiğini gördük.

Erzurumspor ise Özer ve Sunu ile Pereira’ya karşı sergiledikleri savunma anlayışının yanında başarılı ataklarını da yine kendi hücum yönüne göre sol kanattan gerçekleştirdi.

Performans indexlerine göz attığımızda Erzurumspor’un atak aksiyon hızının Trabzonspor’a nazaran daha yüksek olduğunu görüyoruz. Mavi-Beyazlılar, Emrah ve Özer’in önderliğinde hızlı hücum fırsatları yakalasa da bunları değerlendirmede zayıf kaldı ve ligin en az gol bulan ekibi unvanını 9. haftada da bırakmadı.

Trabzonspor – dripling

Trabzonspor adına yanlış 4-4-2 tercihleri ve sonrasındaki hamleler ortaya birbirinden kopuk savunma ve hücum hattı çıkardı. Trabzonspor’un en azından saha içindeki isimlerin başarılı driplingleriyle bu sorunu minimize edip takım olarak Erzurumspor yarı alanına yerleşerek set hücumu oynaması gerekirken görselde de gözüktüğü gibi birçok oyuncunun sezon ortalamasının uzağında kalan performansıyla bu konuda da başarısız oldu.

Erzurumspor – mücadeleler

Bu görselle Erzurumspor’un pazartesi akşamı sergilediği başarılı fiziksel oyunu en iyi şekilde yansıtan verileri inceliyoruz.

Erzurumspor’da 5 orta saha oyuncusunun 19 top kesme girişiminin 17’sinde başarılı olmasının yanında takımın kaptanı olarak sahaya çıkan Egemen’in 12 ikili mücadelede 10 kez, orta sahanın en kilit ismi Scuk’un ise 13 ikili mücadelede 11 kez başarılı olduğunu görüyoruz. Bu denli yüksek yüzdeli mücadele verileri, zor bir dış saha maçından nasıl puanla ayrıldıklarını da gayet iyi açıklıyor.

Sonuç

Trabzonspor’un bu hafta 4-4-2 formasyonuyla ilk gerçekçi neticesini aldığını söyleyebiliriz. Maç öncesi ağrıları nedeniyle tribüne çıkan Nwakaeme’nin eksikliği sonuca ne kadar etki etmiştir bilinmez ama kısıtlı oyun varyasyonları ve hücum oyuncularının sisteme uymayan profilleriyle bu anlayışın sürdürülemez olduğu kesin. Bu maç özelinde, herkes tarafından öngörülebilecek önlemlere karşı doğru reaksiyon verememek 2 puanın kaybedilmesine neden oldu. Hosseini’nin bireysel performansındaki istikrar dışında pek olumlu şey konuşamayacağımız bir karşılaşma geride kaldı.

Önümüzdeki hafta ise Antalyaspor deplasmanında -formasyon tercihinden bağımsız olarak- Olcay Şahan ilk 11’de tekrar yer almalı. Trabzonspor, Olcay’ın hem iki yönlü oyununu hem topu gerek ayağında tutması gerek dağıtımıyla takım yerleşimine yaptığı katkıyı fazlasıyla aradı.