Analiz | Sivasspor 1-0 Galatasaray

Ligin 16. haftasında Galatasaray, Sivasspor’a konuk oldu. Hafta içi alınan Lazio beraberliğiyle Avrupa Ligi grubunu lider tamamlayan ve Sivas’a moralli gelen Sarı Kırmızılı takım, ligdeki kötü gidişata dur deme niyetindeydi. Ancak maç boyunca pozisyona girmekte zorlanan ve Luyindama-Muslera ikilisinin damga vurduğu bir pozisyonla mağlup duruma düşen Terim’in öğrencileri sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Lider Trabzon’un mağlup olduğu haftada puan farkını azaltma imkanını kullanamayan Galatasaray galibiyet hasretini 5 maça çıkarırken, ev sahibi Sivasspor ise çıkışını sürdürerek üst üste 3.galibiyetini aldı.

Bu sezonki 9. deplasman maçında 7. kez puan kaybeden Galatasaray’ın oyununu iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

Kadrolar

Ligde bir kadro istikrarı yakalayamasa da Avrupa maçlarında hemen hemen aynı isimlerle maça başlayan Galatasaray, Sivas deplasmanına da benzer bir kadroyla çıktı. Özellikle farklı isimlerin denendiği orta 3’lüde Taylan-Berkan-Cicaldau forma giyerken kanatlarda Kerem ve Feghouli, forvette ise Diagne maça başladı. Sakatlığı nedeniyle kadroda yer alamayan isimse son haftalardaki form durumuyla Galatasaray’ın vazgeçilmez 2-3 isminden biri haline gelen Marcao’ydu. Brezilyalı stoper yerine Luyindama forma giyerken Kongolu oyuncu goldeki hatası ve oyun kurulumundaki zaaflarıyla maçta geçer not alamadı. Galatasaray kadrosu adına belki de sezonu etkileyecek bir başka hadiseyse Muslera’nın gol pozisyonu sırasında sakatlanarak oyundan çıkmak durumunda kalması oldu.

Rıza Çalımbay yönetimindeki Sivasspor ise tıpkı geçtiğimiz senelerde olduğu gibi lige iyi başlayamasa da kadro istikrarının yakalanmasıyla yükselişe başlamıştı. Hücum üçlüsü Gradel-Yatabare-Henrique ile kurulurken orta sahada Fajr-Cofie ve yükselen form grafiğiyle formayı Hakan Arslan’dan kapan Kerem Atakan Kesgin yer aldı. Savunma hattındaysa cezalı Uğur Çiftçi yerini Ziya’ya, son anda sakatlanarak kadrodan çıkarılan Caner Osmanpaşa ise Ahmet Oğuz’a bıraktı. Stoper hattındaysa Goutas ile Camara, kalede de Ali Şaşal Vural görev aldı.

Sivasspor’un maç planı

Galatasaray’ın geriden oyun kurma ve pozisyon üretimi problemlerine iyi çalışan Sivas ekibi, Marcao’nun yokluğunu temel alarak bir karşılama planı kurguladı. Brezilyalı’nın yerine forma giyen Luyindama hariç her oyuncuyla 1’e 1 eşleşen Sivasspor, rakibini topla ilişkisi daha zayıf olan Kongo’lu oyuncu üzerinden oyun kurmaya yönlendirdi. Savunma hattını 2. bölgeye kadar çıkarması ve merkez oyuncularına sıkı markajıyla da oyunu sıkıştırıp top çalmayı hedefleyen Rıza Hoca’nın öğrencileri, kazandıkları toplarla da Gradel ve Henrique gibi hünerli kanatlarla değerlendirme amacındaydı.

Maç sonunda Luyindama’nın 122, Nelsson’un ise 61 kez topla buluşmuş olması ve her ne kadar bireysel hata barındırsa da maçtaki tek golün Luyindama’nın çıkarken yaptığı bir pas hatası sonucu gelmesi Rıza Çalımbay’ın planının tuttuğunu gösteriyor.

Yerleşik hücumda ise Sivasspor’un ayağına baktığı isim Max Gradel’di. Maç boyunca atılan 12 şutun 4’ünün sahibi olan Fildişi Sahili’li oyuncu, özellikle savunma zaafiyeti bulunan Yedlin’le de bire bir bırakılmaya çalışıldı. Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere maçın farklı dilimlerinde oyunu sağdan kuran Sivas ekibi, sol çizgide konumlanan Gradel’e uzun paslar göndererek bireysel beceri üzerinden pozisyonlar aradı.

Galatasaray’ın hücumdaki organizasyon problemleri

Galatasaray’da ise haftalardır süregelen problemler bu maçta da çözülemedi. Savunmadan çıkışlarda Luyindama ile problem yaşayan ve topu 3.bölgeye taşıyabildiği hemen hemen her hücumda bir organizasyondan uzak görünen sarı kırmızılı takım, bu anlarda verdiği yanlış tercihlerle birçok pozisyonu başlamadan heba etmiş oldu.

Bu tercih hatalarını yukarıdaki pozisyonlar üzerinden açıklayalım. İlk olarak Diagne’nin sırtı dönük top alması ve stoperini taşımasıyla oluşan boşluk değerlendirilebilirdi. Fakat Topu Diagne’den alan Feghouli, hemen yanında Cicaldau ve çizgide Kerem olmasına rağmen topu sola oynamadı ve kolaya kaçarak Diagne’ye geri verdi. İkinci olarak Nelsson’dan aldığı pasla rakibin hatları arasında topla buluşan Berkan, iki kanat Kerem ve Feghouli’nin de içte konumlanmasıyla merkezde oluşan 4’e 3 üstünlüğü göremedi ve topu çizgide yalnız olan Yedlin’le oynadı. Topun çizgiye açılmasıyla da Sivasspor kolayca yerleşik savunma pozisyonunu aldı. Üçüncü olarak ise Berkan’ın pozisyonuna benzer bir şekilde topla buluşan Feghouli, topu kontrol edip yüzünü kaleye dönebileceği bir pozisyonda Diagne’yi zor bir tek pasla kaçırmayı amaçladı. Halbuki arkasını kontrol etmiş olsa Kerem ve Cicaldau’nun geldiğini görecek ve 4’e 3 üstünlük üzerinden fırsat yakalayabilecekti.

Galatasaray’ın maç boyunca değerlendiremediği bir başka konuysa rakiplerini adam adam savunan Sivasspor’luların pozisyonlarını kaybetmeleriyle oluşan boşluklardı. Özellikle de geriye top almaya gelen Diagne’nin bir stoperi beraberinde getirmesi, Sivas savunma zincirinin kırılmasına ve topsuz koşu atılabilecek alanların doğmasına sebebiyet verdi. Yukarıdaki pozisyonlarda da iki kez Diagne’nin bir kez de Feghouli’nin stoperi sürüklemesiyle oluşan boşlukları ve atılacak potansiyel koşular ile pasları görüyoruz.

Galatasaray’ın set hücumundaki bu ‘ne yapacağını bilmez’ hareketlerinin en belirgin göstergelerinden biri de 54. dakikada gerçekleşti. Sivasspor’un çıkarken kaptırdığı top sonrası 4 oyuncusunun geriye dönememesi savunmada 6 kişi kalmalarına yol açtı. Kazanılan top sonrası 7 kişiyle hücum eden sarı kırmızılılar ise yukarıda izleyebileceğiniz gibi kimsenin topsuz koşu atmaması ve yürüyerek rakip sahaya yerleşmesi sebebiyle 20 saniye boyunca yan paslarla vakit öldürdü.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğini incelediğimizde de Galatasaray’ın topa %63’le sahip olmasına karşın bu üstünlüğünü top hakimiyeti kalitesine yansıtamadığını ve rakibinin gerisinde kaldığını görüyoruz. Yine bunun temel sebebi olarak da organizasyonsuzluğu söyleyebiliriz.

Bireysel beceri ile hücum geçişleri

 

Takım performansı olarak sınıfta kalan Galatasaray’ın maç boyunca yarattığı nadir tehlikelerin kaynağı ise bireysel performanslardı. Rakibini adam adama savunan Sivasspor’a karşı sarı kırmızılıların sahada belki de tek çalımla alan kat edebilecek oyuncusu olan Kerem, hücum aksiyonlarının da başlangıcı konumundaydı. Birçok kez geriye gelip top alarak geçişe katkı sağlayan genç oyuncu, her ne kadar geçtiğimiz haftalardaki formunun altında kalsa da Galatasaray adına anahtar rolündeydi. Yukarıda da adam adama savunma halindeki Sivasspor’a karşı Kerem’in Luyindama’ya kadar yaklaşıp aldığı topları ve yarattığı fırsatları görüyoruz.

 

Değinilmesi gereken bir başka nokta ise takımın durumu bu kadar kötüyken ve sahada adam eksiltebilecek yalnızca Kerem varken oyuna yapılan/yapılmayan müdahalelerdi. İkinci yarıyla birlikte yorgunluk da kendini göstermeye başlasa da Galatasaray teknik heyeti değişiklik için 67’yi bekledi. Bu dakikada oyuna dahil olan Halil sahada kaldığı kısa sürede 4 başarılı adam geçmeyle takımının bu istatistikte en iyisi oldu ve pozisyonlar yaratılmasını da sağladı. Bu bağlamda bir başka yetenekli isim olan Morutan ise forma şansı bulamadı. Yukarıdaki videoda da Halil’in bireysel becerisi ile başlayan tehlikeleri görebiliriz.

Son olarak Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğini incelediğimizdeyse ilk 3 oyuncunun da savunmacı olması Galatasaray adına maçın ne kadar kısır geçtiğinin bir göstergesi. Ayrıca dikkat çeken bir diğer husus ise oyuna 79’da dahil olan Mohamed’in aksiyonsuzluğu. Mısırlı oyuncu oyunda kaldığı süre boyunca 3 kez topa dokundu. 1’i santra olan bu dokunuşların kalan 2’si ise 3. bölgede bile değildi.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.