Analiz | RB Leipzig 2-2 Borussia M.

Bundesliga’nın 20. haftasında RB Leipzig, sahasında Borussia Mönchengladbach ile 2-2 berabere kaldı ve liderlik koltuğunu Bayern Münih’e kaptırdı. Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında  inceleyeceğiz.

Ortalama Pozisyonlar

Leipzig maça 4-2-3-1 dizilişi ile başladı. Mönchengladbach ise 3-4-3 dizilişi ile sahada yer aldı. Genel olarak maçı özetlemek gerekirse her iki takım da rakip yarı alanda baskı ile başladı. Oyun kurma konusunda deplasman ekibi rakibine göre daha düzenli ve başarılı oldu. Özellikle Leipzig’in kendi sahasında kaptırdığı toplar kalesinde gol tehlikesi görmesine sebep oldu. Mönchengladbach ilk yarıda attığı 2 golle devre arasına gol üstünlüğü ile girdi. Leipzig teknik direktörü Julian Nagelsmann ikinci yarıya başlarken oyuncu değişiklikleri ile oyuna müdahale etti. Poulsen ve Schick gibi gole iki yakın oyuncuyu sahaya süren Nagelsmann bir nevi risk aldı. Sommer ve Zakaria’nın anlaşamaması sonucunda Schick ile 50.dakikada golü bulan ev sahibi ekip oyunun momentumunu da kendi lehine çevirmiş oldu. Plea’nın hakeme olan itirazları sebebiyle kırmızı kart görmesi ise Mönchengladbach takımını zor durumda bıraktı. İlk yarıdaki Mönchengladbach oyun üstünlüğü ikinci yarıdaki bireysel hata ve kırmızı kart sonrası Leipzig takımına geçti. Rakibi kendi yarı sahasına hapseden Leipzig gol pozisyonları üretse de bu pozisyonları değerlendiremedi. Nkunku’nun 89.dakikada uzaktan vurduğu şutla beraberliği son dakikalarda kurtaran Leipzig büyük bir fırsatı tepmiş oldu. İstatistikleri incelerken Plea’nın 60.dakikada kırmızı kart gördüğünü dikkate almak gerekiyor.


Genel istatistiklere baktığımızda Mönchengladbach’ın ilk yarıda daha etkili olan taraf olduğunu söyleyebiliriz. Kaleye çektiği 7 şutu da rakip ceza sahası içinden çeken deplasman ekibi farkı açabilecek fırsatlar da buldu. İkinci yarı özellikle 10 kişi kaldıktan sonra rakip ceza sahasına girmekte zorlandı. İkinci yarıda Mönchengladbach’ın şutu bulunmuyor. Leipzig için ise özellikle rakibi 10 kişi kaldıktan sonra şut sayılarını arttırdığını görüyoruz. 60.dakikaya kadar 6 şutu bulunan ev sahibi takım bu dakikadan sonra rakip kaleye tam 13 şut çekti.

Topla oynama oranlarında ilk yarıdaki denge Plea’nın kırmızı kart sonrası değişti. Mönchengladbach 60.dakikadan sonra rakip ceza sahasına sadece 1 kez girebildi.

İki takımın da gerçekleştirdiği hücumlara baktığımızda Leipzig’in özellikle Nkunku’nun-Werner’in bulunduğu sol kanattan ve merkezden hücumlarını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Mönchengladbach’ın ise sağ bek Lainer’in de hücum katkısıyla birlikte hücumlarını daha çok sağ kanattan gerçekleştirdiğini görüyoruz. Özellikle deplasman ekibi rakipten kaptığı toplarla hızlı hücuma çıkarak pozisyon üretmeye çalıştı. Tam 17 kontra-atak gerçekleştiren Mönchengladbach bu hücumların 3 tanesini şutla bitirdi.

Leipzig’in ilk yarıda kendi yarı sahasında yaptığı top kayıpları dikkat çekti. İlk yarıda kendi yarı sahasında 16 top kaybı yapan ev sahibi takım bu kayıplar sonrası kalesinde gol tehlikeleri yaşadı.

Monchengladbach 3’lü savunma tercihi ve oyun kurma taktiği

Bir önceki yazımda Schalke-Mönchengladbach maçını yazmıştım. Mönchengladbach takımı ilk yarıda 4’lü savunma ile oynarken rakibin 3.bölge baskısı sonucu problemler yaşamıştı. İkinci yarıda ise Zakaria’nın stoperlerin arasına girmesi sonucu 3’lü savunmaya dönerek Schalke’nin baskısını kırabilmişti. Mönchengladbach’ın maça 3’lü savunma ile başlaması gerektiğini düşündüğümü yazmıştım ve güçlü rakibi Leipzig’e karşı tam da tahmin ettiğim kurguda çıktılar.  (https://www.futbolakademi.net/2020/01/analiz-schalke-2-0-borussia-monchengladbach.html)

Sommer’in de bir libero gibi pas akışına katılması Mönchengladbach’ı oyun kurarken oldukça rahatlattı. Oyunu genişleterek Leipzig’in 3.bölge baskısında bloklar arası mesafesini açabilmeyi başardı.

Sağ stoper ya da sol stoper topu aldıktan sonra merkez oyuncularından ziyade bek oyuncularına kısa pas vermeyi tercih etti.

Bek oyuncuları ise Thuram ya da Plea’ya attıkları direkt toplarla takımını rakip yarı sahaya geçirmeyi amaçladı.

Thuram pivot özelliklerini kullanarak oyunu açıyor ve savunma arkasına koşusunu gösteriyor.

Savunma arkasında topla buluşan Thuram ceza yayına çevirdiği topla Leipzig savunmasının dengesini bozuyor.

Ters kanatta Mönchengladbach oyuncularının rakibini 3v2 yakalaması oyuncuların koşularının ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.

Plea ise penaltı noktası civarından yaptığı düzgün vuruşla topu ağlarla buluşturuyor.

Bu pozisyonun benzeri olarak yine sağ bek Lainer direkt topla Thuram’a topu aktarıyor.

Thuram pivot özelliğini kullanarak topu sağ kanata açıyor.

Thuram atılan golde olduğu gibi yine savunma arkası koşusunu gösteriyor fakat bu sefer Mönchengladbach oyuncuları ters topla pozisyon bulmayı tercih ediyor.

Deplasman ekibi atılan ters top sonucu rakibini 2v2 yakalıyor.

Mönchengladbach’ın Schalke maçında rakibin hücum baskılarında problem yaşaması sonrası bu konu üzerinde çalışma yaptıkları açıkça belli oluyor.

RB Leipzig oyun kurma taktiği

Leipzig ise rakibinin aksine oyun kurarken merkez oyuncularını kullanmaları dikkat çekti.

Merkez oyuncusunun sorumluluk alıp kanatlara attıkları top sonrası rakibin baskısını kırmayı amaçladılar.

Yapılan ver-kaç sonrası ise hızlı hücum oyuncularını topla buluşturmak ana tercihti.

RB Leipzig top kayıpları

Oyun kurarken merkez oyuncuları tercih etmek bazı riskler barındırıyordu ve ilk yarıda Leipzig’in çıkarken yaptığı top kayıplarının fazlalığı savunmada problemler yaşamasına sebep oldu.

1.golden sonra 2v2 yakalanan pozisyon aslında ev sahibi takıma bazı önemli sinyaller veriyordu.

Klostermann’ın yaptığı hatalı pas sonucu Leipzig, Mönchengladbach’ın hızlı hücumunda kalesinde 2.golü görüyor.

Maçın dönüm noktası

İkinci yarıda Mönchengladbach, Sommer ve Zakaria’nın anlaşmazlığı sonucunda Schick’in vuruşuyla kalesinde golü görüyor ve oyunun momentumunun rakibine geçmesine sebep oluyor. Seyirci desteğiyle de birlikte rakip yarı sahada daha etkili olmaya başlayan Leipzig tehlikeli pozisyonlar üretmeye başlıyor.

Sommer’in maç boyu belki de yaptığı tek hata kalesinde gol görmesine sebebiyet veriyor.

İkinci yarının başında oyuna dahil olan Schick ise takipçiliğinin karşılığını attığı golle alıyor.

Oyunun dengesini tamamen değiştiren ise Plea’nın kırmızı kartı oldu. Plea’nın oyundan atılması ile birlikte kendi yarı sahasına çekilen Mönchengladbach 5-3-1 dizilişi ile sahada yer aldı. Deplasman takımında Thuram yerine dribbling kabiliyeti daha iyi olan Embolo oyuna girdi.

Rakip yarı sahaya yerleşen Leipzig pozisyonlar üretse de istediği golü bulamadı.

Nkunku’nun 89.dakikada uzaktan çektiği şutla 2-2 ‘lik beraberliği yakalayan Leipzig takımına galibiyet golü için süre yetmedi.

Sonuç

Mönchengladbach’ın taktik olarak Leipzig’e göre daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Özellikle ilk yarıda her şey planladıkları gibi gitti. Mönchengladbach maçtaki farkı ilk yarıda 3’e çıkartabilecek fırsatları da buldu fakat değerlendiremedi. İkinci yarıda şanssız bir gol oyunun dengesinin bozulmasına sebebiyet verdi. Plea’nın da kırmızı kartı ile birlikte kendi yarı sahasına gömülen ve rakip sahaya geçmekte zorlanan bir Mönchengladbach takımı gördük. Leipzig için ise ilk yarıda çıkartılacak çok ders olduğunu düşünüyorum. Özellikle oyun kurarken yapılan hataları minimuma indirmeleri gerekiyor. Rakibi 10 kişi kaldıktan sonra da gol bölgelerinde daha etkili bir Leipzig izleyebilirdik fakat bu konuda da istediklerini yapamadılar. Plea’nın kırmızı kartı olmasaydı Mönchengladbach galibiyeti ile maçın sonuçlanması sürpriz olmazdı.