Bundesliga’da 30.hafta hem Şampiyonlar ligi mücadelesini hem de küme düşme hattını yakından ilgilendiren bir maça sahne oldu. Ligde 58 puanla 3. Sırada bulunan Leipzig, 19 puanla son sırada bulunan Paderborn’u konuk etti. Karşılaşma iki takımında karşılıklı bulmuş olduğu gollerle 1-1 sona erdi ve her iki takım sahadan 1 puanla ayrıldı. Leipzig’in golü ilk yarıda Shick’in ayağından gelirken Paderborn ise golü 90+2’de Strohdiek ile buldu. Ayrıca Leipzig’de Upamecano, ilk yarının son dakikalarında görmüş olduğu kırmızı kartla takımını kalan dakikalarda sahada on kişi bırakmış oldu.
Ortalama pozisyonlar
Leipzig maça hücumcu bir 4-4-2 formasyonu ile çıkmayı tercih etti. Ancak Upamecano’nun 43.dakikada görmüş olduğu kırmızı kartla birlikte saha içi dizilişinde birtakım değişikliklere gitmek durumunda kaldı. Leipzig teknik direktörü Nagelsmann, ligde en son oynadıkları Köln maçının 11’ini yalnızca orta saha merkezinde rotasyon yaparak büyük ölçüde korudu. Savunma hattını bozmayan Nagelsmann, savunmada Mukiele, Upamecano, Klostermann ve Angelino dörtlüsüne şans verdi. Savunma önünde ise Köln maçında forma giyen Sabitzer ve Laimer yerine Kampl ve Adams çift pivot görevini üstlendi. Kanatlarda ise Olmo ve Nkunku görev yaptı. İleri ikilide Werner ve Shick forma giydi. Ortalama pozisyonlara baktığımızda ise Leipzig’in sezon ortalamasının dışında olacak şekilde savunma çizgisini nispeten daha geride kurduğunu görüyoruz bunda takımın 10 kişi kalmasının büyük bir payı olduğunu düşünüyorum.
Paderborn ise maça kompakt bir 4-2-3-1 ile sahaya çıktı. Geçtiğimiz hafta alınan ağır Dortmund mağlubiyetinin ardından teknik direktör Baumgart kadroda ufak çaplı bir rotasyona gitmeyi tercih etti. Sağ bekte Drager yerine Jans, merkezde Schonlau yerine Gjasula ve sağ kanat forvette ise Holtman yerine Pröger forma giydi. Paderborn lig genelinde rakiplerini derinde karşılamayı seven ve kazandığı toplar ile hücum geçişlerinde tehlike yaratabilecek karaktere sahip ancak bu maç özelinde ortalama pozisyonlara da baktığımızda rakip takımında 10 kişi kalmasıyla savunmasını daha önde kurduğunu görmekteyiz.
İlk yarı
Karşılaşmaya hızlı başlayan takım beklenildiği üzere Leipzig oldu. Dakikalar geçtikçe oyunun kontrolünü iyice eline alan Leipzig, yapmış olduğu ön alan baskısıyla da rakibinin ikinci bölgeye geçişlerini engellemek onları kendi birinci bölgelerine hapsetmek istedi. Nitekim bu planlarını ilk yarının büyük bir bölümünde gerçekleştirmeyi başardılar. Paderborn, bu ön alan baskısı karşısında çözüm olarak üçüncü bölgeye uzun toplar göndermeye başladı.
Leipzig ilk yarının büyük bir bölümünde özellikle toplu oyunda savunmayı önde kurmak isteyen taraf oldu. Toplu oyunda Leipzig bekleri çizgiye açılarak oyun boyunu genişletmeye çalıştılar. Onların boşaltmış olduğu sağ ve sol iç koridorlara ise özellikle birinci bölgeden ikinci bölgeye olan geçişlerde çift pivot olarak görev yapan Kampl ve Adams konumlandı. Bu iki oyuncu hem rakibin ön alan baskısını kırarak topu ikinci bölgeye taşımayı başardı hem de stoperler için ekstra birer pas istasyonu olmayı başardılar.
Leipzig ilk yarıda her ne kadar oyunun kontrolünü ele almış gibi bir görüntü çizse de pozisyon üretmekte zaman zaman sıkıntılar yaşadı. Paderborn sahanın her yerinde rakibi kompakt bir şekilde karşılamayı başardı. Hatta ilk yarının bazı sekanslarında Paderborn’un tüm hatlarıyla birinci bölgeye hapsolduğu görüldü. Aşağıdaki sekansta Leipzig’in set hücumunu görüyoruz buna karşın ceza sahası ve çevresinde ise kaleci ile birlikte 8 Paderborn oyuncusunun konumlandığı görünüyor.
Leipzig’in oyun kontrolünü eline geçirmesine rağmen pozisyon üretmekte sıkıntı çekmesinin önüne geçen oyuncu bu sezonun geneline damga vurmuş olan Timo Werner oldu. Timo Werner’in topsuz oyun marifeti katı Paderborn savunması etkisiz hale getirdi. Nitekim Leipzig’in ilk yarıda Shick’in ayağından bulduğu gol Werner’in topsuz oyun becerisi ile geldi. Aşağıdaki sekansta Leipzig ikinci bölgede topu kazanıyor ve sol bek Angelino pas opsiyonlarını tarıyor bu opsiyonlardan biri olan Werner savunma arkası koşusunu atıyor beraberinde ise iki oyuncuyu peşine takarak Nkunku’nun demarke olmasını sağlıyor. Angelino da topu Nkunku’ya gönderiyor.
Nkunku topla buluştuğunda ise Werner savunma arkası koşusunu kesmeyip koşusuna devam ediyor bu sırada Shick de ceza sahası koşusuna başlıyor. Nkunku pas tercihini Werner’den yana kullanıyor bu tercihle birlikte Nkunku’yu karşılayan oyuncu da Werner’e gidiyor. Diğer yandan ceza sahası koşusunu sürdüren Shick demarke pozisyonda kalıyor. Werner kendisine gelen pası tek topla boşta olan Shick’e gönderiyor. Shick de bu gelen pası rahat bir şekilde ağlara gönderiyor.
İlk yarıda Leipzig’in golü bulmasının ardından Paderborn ikinci bölgeye geçişlerini daha kolay bir şekilde sağladı. Bu da ikinci bölgede görev yapan pasör oyuncuların savunma arkasına sık sık koşu denemelerinde bulunan Paderborn hücum hattını daha iyi beslemesine yol açtı. Paderborn maç genelindeki en önemli tehlikelerini hücum geçişlerinde ya da üçüncü bölgeye gönderilen diyagonel paslarla sağladı.
Paderborn özellikle ilk yarıda kompakt bir biçimde karşılamaya çalıştı. Bu nedenle saha içi dizilişleri toplu oyun ya da topsuz oyuna göre esneklik gösterdi. Toplu oyunda Paderborn 4-2-3-1’e benzer bir yapı ile oynarken topsuz oyunda Srbeny’i en uca atarak 4-4-2’ye benzer bir yapıda sahada yer aldı. Bu planın ana belirleyicisi olarak top Leipzig’e geçtiğinde rakibe sayısal üstünlük vermeme isteği olduğunu düşünüyorum.
İlk yarının son dakikalarına doğru Upamecano’nun görmüş olduğu kırmızı kartla birlikte Leipzig saha içi dizilişini değiştirmek zorunda kaldı. Sağ bek Mukiele, sağ stopere geçerken onun boşluğunu merkezde görev yapan Adams doldurdu. Adams’tan boşalan yere ise sağ koridoru kullanan Dani Olmo geçti. Werner ise kanatlara yakın oynamaya başladı. İlk yarının bitimine kadar Leipzig sahada 4-2-3 gibi bir yapıda kaldı.
İkinci yarı
İkinci yarının başlama düdüğüyle birlikte Leipzig teknik direktörü Nagelsmann’ın saha içi dokunuşları başladı. İkinci yarı ile birlikte Shick’i oyundan olan Nagelsmann oyuna Halstenberg’i soktu ve böylece üçlü savunmaya (Mukiele, Klostermann, Halstenberg) dönüş yaptı. Angelino ve Adams iki kanat beki olurken merkezdeki ikili Kampl ve Olmo oldu. En uçtaki kontra silahları ise Nkunku ve Werner oldu.
İkinci yarıya Leipzig topu rakibine vererek başladı ve hücum geçişleri ile tehlikeler yaratmaya başladı. Oyun Werner’in seveceği bir karaktere dönüştü. Werner savunma arkası koşuları ile Paderborn savunmasına tehlikeli anlar yaşattı.
Leipzig ikinci yarı ile birlikte rakibini ikinci ya da birinci bölgede bekleyen bir takım hüviyetine büründü. Aşağıdaki ilk sekansta Leipzig’in tüm hatlarıyla kendi yarı alanına çekildiğini görüyoruz. İkinci sekansta ise Werner dışında tüm oyuncuların ceza sahası ve çevresinde konumlandığını görmekteyiz.
Leipzig ikinci yarıda doğru bir oyun oynayıp istediği pozisyonları yakalamasına rağmen kendilerini rahatlatacak golü bulamayınca maçın uzatma dakikalarında yemiş oldukları gol ile sahadan 1 puanla ayrılmak zorunda kaldılar.
Maç istatistikleri
Maç verilerini iş ortağımız İnstat’ın verileri ışında inceleyeceğiz öncelikle topla oynama oranlarına bakalım. Topla oynama oranlarında ilk yarı ve ikinci yarının gece ile gündüz kadar farklılaştığını görüyoruz. Leipzig ilk yarıda %55 ile topa sahip olurken ikinci yarı bu oran %38’e düştü. Paderborn ise ilk yarı topa sahip olma oranında %45 ile oynarken ikinci yarı bu oranı %62’ye yükseltti. Bu istatistiğin oluşmasında Leipzig’in ikinci yarıyı 10 kişi oynamasının da büyük bir payı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Pas sayılarında ikinci yarıyı 10 kişi oynayan Leipzig’in üstünlüğü göze çarpıyor. Leipzig 90 dakika boyunca 492 pas yaparken bu pas sayısının 309’u ilk yarıda gerçekleşti. Paderborn ise maç boyunca 459 pas yaparak sezon ortalamasının üzerine çıkmış görünüyor. Ayrıca anahtar pas verilerinde Leipzig’in rakibi Paderborn’u ikiye katlamış olduğu görünüyor. Leipzig 19 anahtar pas girişiminde 9 kez başarı sağlarken Paderborn 10 anahtar pas girişiminde 4 kez başarı sağlayabildi.
Maçın yıldızı
İnstat İndex’in verilerine göre maçın yıldızı Chritian Strohdiek oldu. Tecrübeli Alman stoper ikili mücadelelerdeki başarısı ve topu oyuna sokmadaki becerisi ile başarılı bir maçı geride bıraktı.
Paderborn stoperi Strohdiek maç boyunca girdiği 9 ikili mücadelenin 7’sini kazandı. Defansif ikili mücadelelerin ise tamamını kazandı. Alman yıldız ayrıca özellikle toplu oyunda topu oyuna sokma yeteneği ile de dikkat çekti. Strohdiek 49 pas denemesinin 41’inde isabet sağlayarak takımına katkı sağladı.