Puskas Arena’da Euro 2020 f grubu son hafta mücadelesinde Son dünya kupası şampiyonu Fransa ile son Avrupa kupası sahibi Portekiz karşı karşıya geldi. Ölüm grubu olarak nitelendirilen F grubundaki son hafta mücadeleleri nefes kesti. Son dakikasına kadar gruptan kimin çıkacağı merak konusu olurken Benzema ve Ronaldo’nun duble yaptığı karşılaşmada Portekiz ve Fransa Almanya ile birlikte gruptan çıkmayı başardı. Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadro tercihleri
Portekiz’de Fernando Santos bu maçta 4-1-4-1 dizilişini tercih ederken önceki maçlara göre farklı merkez oyuncularını tercih etti. Tecrübeli çalıştırıcı savunmayı alışılmış şekilde Semedo-Pepe-Dias-Guerreiro hattından oluştururken savunmanın önünde Danilo Pereira’yı tercih etti. Kanatlarda Bernardo Silva ve Jota görev alırken merkez orta sahada Moutinho ve Sanches oynadı. Portekiz en uçta ise bu turnuvada attığı gollerle Platini’ye ait gol rekorunu kıran Ronaldo ile sonuca gitmeye çalıştı.
Fransa ise stoperde Kimpembe-Varane tandemi ile maça başladı. Beklerde Deschamps Kounde ve Hernandez’i terciih ederken çift pivot olarak Kante’nin yanında Pogbayı oynattı. Hücumun solunda Mbappe görev alırken sağ tarafta daha pasör Tolisso’yu tercih etti. 10 numara pozisyonunda Griezmann serbest bir rolde oynarken en uçta Benzema ile Horozlar gol aradı.
Dizilişler ve tercihler
Deschamps daha önceki karşılaşmalarda Rabiot-Kante-Pogba merkezi ile 4-3-3 şeklinde sahaya yayılmayı tercih etmişti. Bu karşılaşmada görseldeki gibi 4-2-3-1 şeklinde sahaya yayılmayı tercih eden Fransızlarda Tolisso kağıt üzerinde hücumun sağında oynuyor gözükse de de facto merkez orta saha gibi daha çok içeride konumlandı.
Fernando Santos ise son maçta olduğu gibi bu karşılaşmada da 4-1-4-1 dizilişini tercih etti. Ancak orta saha tercihleri ilk iki maçtan farklıydı. Fernandes-Pereira-Carvalho üçlüsünü ilk maçlarda tercih eden tecrübeli çalıştırıcı bu maçta Fernandes’in yerinde daha dinamik ve fizik gücü yüksek Sanches’i Carvalho yerine ise pasör Moutinho’yu tercih etti. Bu şekilde daha dengeli ve pasa yatkın bir 11 ile sahaya çıkan Portekiz üretkenlikten de bir o kadar taviz vermiş oldu. İlk yarıda yalnızca 5 kez rakip ceza sahasına girmeyi başardılar ve maç boyunca pozisyon üretmekte zorlandılar.
Portekiz geriden oyun kurarken beklerini çizgilere atıp iç merkez oyuncularını savunma çizgisine yaklaştırmaya çalıştı. Bu anlarda çoğunlukla 2-3-5 dizilişine evrildiler. Rakip orta saha hattı daha sıkı tutup merkezde pas alacak alan bırakmadığı anlarda ise Danilo stoperler arasına girerek takımının 3-2-5 şeklini almasını sağladı. Fransa ise Griezmann’ın Benzema’ya partner olması ile 4-4-2 şeklinde rakibini karşılamaya çalıştı. Katı şekilde merkezi kapatan Fransızlara karşı Ronaldo dahil bir çok hücumcu kendisini kenarlara atarak pas almak zorunda hissetti. Moutinho ve Sanchesin sürekli atak yönünü değiştiren paslarıyla Fransızların dengesini bozmaya çalışan Portekiz topa sahip olsa da üçüncü bölgede üretkenlik sağlayamadı. Merkezde özellikle Sanches Fransızlara karşı fizik gücünü kullanması bu tercihin ne kadar doğru olduğunu gösterdi.
Fransa ise geriden oyun kurarken 2-4-4 kimi zaman ise 2-3-5 şeklinde dizildi. Sağ kanatta Tolisso derine inerken Kounde daha ileride çizgide konumlanarak oyunu genişleten isim oldu. Sıkı markaj altında olan Pogba ve Kante’ye destek olarak Griezmann ve Tolisso sık sık derine inerek pas opsiyonu oldu. bu sayede rakip savunmayı da kendileri ile getirip Portekiz savunmasının dengesini bozmayı zaman zaman başardılar. Portekiz ise 2-4-4’lü yapıyı 1-4-1-4 ile savunarak geride sayısal üstünlüğü sağlayıp oyun kurulumunu stoperlere yaptırmak istedi. Ronaldo stoperleri karşılarken arkasındaki dörtlü orta saha hattı ona yakın konumlanarak alan bırakmamaya çalıştı. Çoğunlukla orta blokta beklediler ve savunma hattı da orta sahaya yakın konumlandığı için zaman zaman Mbappe’nin öldürücü savunma arkası koşularına maruz kaldılar. Oyun kaleciden başlarken ise Portekiz stoperlere Silva ve Jota ile pres yapmayı tercih etse de ilk dakikalarda bu yapıdan sonuç alamayınca ön alanda baskı yapmaktan vaz geçtiler.
Oyun iki takımında merkezi sıkı kapatması ile kısır bir şekilde geçerken penaltı sonucunda gelen ilk gol ile maç aslında Portekizin istediği bir hal aldı. Ancak bu kadar iyi pasörler olmasına rağmen önde oldukları süreçte açık alanları Ronaldo gibi bir silaha rağmen neredeyse hiç kullanamadılar. Ronaldo şu ana kadar turnuvada 5 gol atmış olsa da bunların çoğu penaltı sonucunda gerçekleşti. Aslında Ronaldo’nun hücumdaki etkisizliği Portekiz’in önündeki en büyük sorun diyebiliriz. Belli bir yaşı almış ve üstüne hücumda yalnız bırakılan yıldız isim daha farklı kurgu da çok daha aktif kullanılabilir.
Milli maçlarda çok farklı bir performans sergileyen Pogba bu maça da damgasını vuran isimlerden oldu. Kante ile oynamanın rahatlığıyla daha serbest oynayıp yaratıcılığını ön plana çıkarabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi orta blokta sıkı durmaya çalışan Portekiz’e karşı arkada bırakılan boşluklara Pogba maç boyunca net gol pasları attı. Bu pasların neticesinde önce Mbappe’yi yüzde yüz gol pozisyonuna soktu. Sonraki denemelerde ise 1 penaltı yaptırdı ve bir de asist yaptı. Benzama’nın sürekli bağlantı oyunlarına katılması ile Mbappe sol kanattan Benzema’nın bıraktığı alana koşular yaptı. Savunma çizgisini öne çıkarmak isteyen Portekiz bu anlarda zor anlar yaşadı ve bu tercih yedikleri iki gole sebep oldu.
Görselde de görüldüğü gibi Benzemanın sağ kanata deplase olduğu anda serbest rolde boşa çıkan Griezmann topla buluşuyor. Benzema’nın bıraktığı alana Mbappe’nin süratli koşusunu görünce ceza sahasına tehlikeli bir pas atıyor. Mbappe topukla Benzema’nın önüne bırakmak isterken Dias’tan hayati bir müdahale geliyor.
Normalde 4 golün yaşandığı bir maçta çok daha pozisyon zenginliğinin olmasını bekleriz. Ancak 4 golün 3’ü tartışmalı penaltı vuruşları sonrasında gerçekleşti. İki takım da bu karşılaşmalar sonrasında tur atlamayı başardı ancak gelecek adına soru işaretleri barındırmaya devam ediyorlar. Fransa yerleşik savunmaya karşı Macaristan maçında da çok zor anlar yaşarken bu maçta da savunma arkası atılan koşular dışında başarılı olamadı. Geçiş hücumlarındaki etkinliklerini set hücumlarına yansıtamayan son Dünya Kupası Şampiyonunun kalan maçlarda ne yapacağını bekleyip göreceğiz. Portekiz ise genel olarak üretkenlikte sorun yaşarken şu ana kadar oynanan karşılaşmalarda çoğunlukla bireysel yetenekler üzerinden başarı sağlayabildiler. Jota-Ronaldo-Silva arasında sürekli kopukluklar yaşanırken merkez hat ile hücum hattı arasında bağlantı kurmakta zorlanıyorlar. Belçika ile oynayacakları son 16 karşılaşmasında çok çetin bir sınavı halletmek zorunda oldukları aşikar. Üçlü savunmaya karşı oynayacakları bu karşılaşma da yapısal değişikliğe gidip gitmeyeceklerini bekleyip göreceğiz.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.