Analiz | Mönchengladbach 4-2 Borussia Dortmund

Bundesliga’da 18. hafta mücadelesinde Mönchengladbach evinde Borrussia Dortmund’u ağırladı. Gol düellosu şeklinde geçen karşılaşmada 4-2’lik skor ile gülen taraf Marco Rose’nin öğrencileri oldu. Terzic duran top savunması olarak kötü bir maç çıkarırken, iki takımda geçiş hücumlarıyla önemli tehlikeler yarattı. Bu futbol şölenini global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

Ev sahibinde savunma hattında Elvedi ve Ginter’e partner olarak radikal bir kararla Zakaria eşlik etti. Kanat bekleri olarak Marco Rose, Bensebaini ve Lainer’i tercih ederken çift pivot olarak Neuhaus-Kramer ikilisine görev verdi. Ev sahibi ekip en uçta Plea ve Hofmann ile gol ararken onları arkasında Stindl forma şansı buldu.

Konuk ekipte ise Terzic tandemde Humels-Akanji ikilisini oynatırken beklerde Guerreiro ve genç İspanyol Morey Bauza’ya görev verdi. Çift pivot olarak Emre Can ve Bellingham forma şansı bulurken, kanat forvet pozisyonlarını Brandt ve Sancho ile doldurdu. Lige damgasını vuran genç forvet Haaland en uçta, Marco Reus’sa onun hemen arkasında görev aldı.

İlk yarı ve ana planlar

Marco Rose, muhtemelen Rene Maric ile yaptıkları maç önü rakip analizi sonrası ekseriyetle kullandığı 4-2-3-1 dizilişi yerine 3-4-1-2 şeklinde sahaya yayılmayı daha doğru buldu. Rose bu kararın yanında genç Norveçli Haaland’ın atletizmine karşı savunmanın ortasında İsviçreli ön libero Zakaria’yı oynattı. Bu tercihin getirdiklerini ve götürdüklerini yazımızın devamında daha detaylı inceleyeceğiz. Ana planlara tekrar geri dönecek olursak M’Gladbach derinde rakibini karşılarken kanat beklerinin savunma çizgisine gelmesi ve Stindl’ın da orta saha bloğuna yaklaşması ile 5-3-2 dizilişine evrildi. Ev sahibi ekip, topun hakimiyetini  rakibine verirken özellikle ilk 20 dakikada Dortmund’a hiç pozisyon vermedi ve birisi VAR incelemesi sonrası iptal olmak üzere 2 gol buldular. Bu açıdan Rose’nin bu maça özel çıkardığı plan başarılı oldu, özellikle 20-45 dakikaları arasında oyun tamamen Dortmund kontrolü altında geçti.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi ev sahibi ilk 20 dakikada çok etkili oynarken skoru da buldu. Rose’nin öğrencileri rakiplerine bu bölümde hiç şut şansı vermedi, hatta görselde görüldüğü gibi 3. bölgeye neredeyse pas yapma şansı dahi tanımadı. Golü bulana kadar etkili bir ön alan baskısı yapsalar da maçın devamında 2. bölgede beklemeyi tercih ettiler. Yukarıda görselde Dortmund’u pas hatasına zorladıkları pozisyonda önce Plea’nın duvar olması, devamında ise Stindl’ın dikine tempolu pasında topla buluşan Hofmann, 14. bölgeden etkili bir şut imkanı buluyor. Şuttan önce ekstra pas seçeneğini de cebinde bulunduran Alman orta saha etkili bir şut çıkarıyor. Bu atak şablonu Rose’nin takımına oynattığı ve defalarca izlediğimiz çizilmiş oyun planının küçük bir piyesi niteliğindeydi.

Konuk ekip ise Terzic yönetiminde her zamanki gibi yine 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya yayıldı. Derin blokta ve ön blokta ise her 4-2-3-1 dizilişinin olmazsa olmazı olarak 4-4-2’ye döndüler. Gladbach maçın büyük bir bölümünü önde götürdüğü için Dortmund rakibini daha çok ön ya da orta blokta karşılamak zorunda kalırken ilk yarıda belli sekanslarda çok aktif şekilde baskı uygulayıp ani geçiş hücumları gerçekleştirdiler. Bu baskı konusunda özellikle Brandt, Bellingham ve Emre Can çok aktif görev alırken bu üçlü 24 ikili mücadele kazanıp 8 pas arası ve 9 top kapma ile maçı tamamladılar. Reus’un etkin olamadığı karşılaşmada konuk ekip daha çok Sancho’nun yaratıcılığı üzerinden ataklarını şekillendirdi.

Terzic, maçın başında rakibini 2. bölgede karşılamayı istedi. Rakibin hızlı ataklarından çekinen genç teknik adam golü yedikten sonra ön alanda oyuncularının daha aktif baskı yapmasını istedi. Maçın 11. dakikasından sonra maça ortak olmaya başlayan Dortmund dakikalar geçtikçe maça ağırlığını daha da fazla koymaya başladı. Görselde görüldüğü gibi 20-45 dakikaları arasında maç boyunca attıkları 7 isabetli şutun 4’ünü gerçekleştiren konuk ekip ön alan baskısı ile birlikte rakibinin de etkili şekilde atak olgunlaştırmasını engelledi. Maç boyunca rakibine kendi alanında ortalama 9,55 pas yapma şansı veren (PPDA) Dortmund, 2. bölgede beklemekten çok ön alanda baskı yaptığı zaman daha etkili bir takım olduğunu bir kez daha gösterdi. Görselde görüldüğü gibi ikinci golde rakipleri atağa çıkarken yapılan karşı pres ile topu kazanıp atağı başlattılar. Devamında ceza sahasına yapılan çapraz koşular ve muazzam pas alışverişleri sonrası Haaland takımını öne geçiren golü kaydetti. Bu konuda Rose’nin, Zakaria tercihine değinmemiz gerekecek. Savunma önünde Haaland için ekstra önlem olarak derinde görev alan İsviçreli oyuncu, doğal pozisyonu olmadığı için iki golde de Haaland’ı marke edemedi ve pozisyonunu kaybetti. Elvedi’nin yine duran top ile gelen beraberlik golü olmasa oyun Leipzig karşılaşmasında olduğu gibi tamamen konuk ekibin istediği bir hal alacaktı. Ancak duran topların önemini bu karşılaşma ile bir kez daha görmüş olduk. Keza Rose’nin öğrencileri bu karşılaşmada attıkları 4 golün 3’ünü duran top organizasyonları ile buldu.

Marco Rose’nin öğrencileri çift pivotlu yapıdaki rakiplerine karşı 3-1-4-2 şeklinde ön alanda karşılamaya çalıştı. Bu şekilde rakiple birebir eşleşen ev sahibi çoğunlukla orta blokta kalmaya çalıştı ve rakibin geriden oyun kurmasına belli ölçüde müsaade etti. Rose daha çok stoperlerin topla oynamasını isterken çift forvetle merkezi kapatıp rakibin buradan atak geliştirmesini engellemeye çalıştı. Dortmund ise oyuncu odaklı olarak ön alan baskısı uygularken özellikle ilk yarıda rakibinin belli anlarda bunaltmayı başardı.

Ev sahibi ekip 2 hücumcusu ile merkezde çift pivotun top almasını müsaade etmeyip atak gelişimlerini engellemeye çalıştı. 2. golü yedikten sonra Zakaria’yı sağ kanat bek pozisyonuna çeken Rose merkez stoper bölgesini Ginter’e sağ stoper bölgesini ise Lainer’e emanet etti. Yukarıda anlattığımız gibi skorun da etkisi ile daha çok orta blokta bekleyen M’Gladbach zaman zaman gerekli kaymaları yapamayınca Dortmund kolaylıkla kanatlardan pas yaparak hatları kırdı. Görselde görüldüğü gibi Plea oyun kanata açılınca Emre Can’a daha çok yaklaşması gerekirken tembel koşu attı. Guerreiro-Brandt paslaşmasından sonra Zakaria’da geri dönmekte geç kalınca orta saha bloğu bir anda paramparça oldu ve Dortmund çok adamla ceza sahasına atak gerçekleştirdi. Reus’un akıl dolu pasında ekstra adam olarak ceza sahasına delici koşu atan Guerreiro golle burun buruna geldi.

İkinci yarı ve değişiklikler

İkinci devreye iki takımda değişiklik yapmadan başlarken ev sahibi radikal bir şekilde 4-4-2 dizilişi ile sahaya çıktı. Doğru bir tercih yapan tecrübeli teknik adam bu tercihin karşılığını sahada takımının oynadığı oyunla ve 49. dakikadaki Bensebaini’nin golüyle aldı. Bu golle birlikte rakiplerini orta blokta başarılı bir şekilde karşılayan M’Gladbach Haaland’ı yalnızlaştırmayı başardı. Reus’un da iyi bir performans gösterememesi ile yaratıcılığı iyice düşen konuk ekipte Terzic çözüm olarak 71. dakikada Reina/Reus değişikliğini yaptı.

M’Gladbach ise 65. dakikada önce Thuram/Hofmann değişikliği, sonrasında ise 70. dakikada Embolo/Plea ve Wolf/Stindl değişiklikleri yaptı. Bu değişiklikler ile takımının dinamizmini arttıran Rose Thuram’ı sol kanat Zakaria’yı ise sağ kanat olarak oynattı. İlerde ise süratiyle fark yaratan Embolo’ya pres konusunda destek veren Wolf partner oldu. Bu şekilde maçı ev sahibi ekip 4-4-2 hatta kimi zaman 4-2-2-2 şeklinde tamamladı. 78. dakikada yine duran top silahını kullanarak Thuram’ın kafa vuruşu ile gelen golle maçın skoru tayin edilmiş oldu. Terzic’in golden sonra gelen geç Moukoko ve Tigges değişiklikleri fayda sağlamadı.

Yukarıdaki görselde M’Gladbach’ı tanımlayan bir hücum varyasyonu izliyoruz. Rose’nin öğrencileri topu kazandıkları an sürekli dikey bloklar arası pas yapmaya çalışıyor. Burada topla sırtı dönük buluşan oyuncu organize şekilde boş alana yüzü kaleye dönük gelen takım arkadaşına bağlantı pası atıyor. Bu derine gelen sırtı dönük koşu ile savunma dengesi bozuluyor ve yaratılan alana yapılan toplu ve topsuz penetrasyonlar ile Rose’nin ekibi çok etkin ataklar üretebiliyor. Bu Marco Rose’nin M’Gladbach’ının en etkin hücum aksiyonlarını özetleyen bir sekans. Yukarıda bahsettiğimiz hücum şablonuna bir örnek daha diyebiliriz. Muhtemelen Terzic’in ilk golü yiyene kadar ön alan baskısı konusunda çekingen tavrının nedeni bu hücum silahı olabilir. M’Gladbach 19,26 PPDA değeri ile rakibine geriden oyun kurmak konusunda izin verdi. 7 isabetli şuttan 2,33 gol beklentisi üreten ev sahibi ekibe karşılık yine 7 isabetli şutta konuk ekip 1,93 gol beklentisi üretti. Dortmund ataklarının %37’sini Sancho’nun kanadından gerçekleştirdi. Yenilmelerine rağmen konuk ekipte yıldızlaşan Sancho 2 asist, 4 şut pası, %86,7 pas başarı oranı, 3 adam geçme ve 9 orta istatistikleri ile maçı tamamladı. Konuk ekip adına duran top zaaflarının devam ettiğini görüyoruz. Terzic’in değişikliklerde çok geç kalması da onun hanesine yazılan eksi puanlardan biri oldu. Hücum aksiyonlarında Haaland’ın yeterince topla buluşturulamadığı yaratıcılık adına sadece Sancho’nun sorumluluk aldığı göze çarpıyor. Rose adına ise kritik bir 3 puan kazanılırken Thuram’ın dönüşü takım adına pozitif katkı sağlayacağı aşikar. Ancak baskı altında geriden oyun kurmakta net bir şekilde problem yaşadılar. Bunda alışık olmadıkları dizilişin de etkisini göz ardı edemeyiz. Ancak 5’li savunmaya rağmen rakibine 15 şut imkanı verdiler.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.