Analiz | Manchester City 4-0 Chelsea

FA Cup 3. Turunda Manchester City kendi evinde Chelsea’yi ağırladı. İki takımın farklı kulvarlarda da olsa birbirleriyle art arda maç yapmaları ve iki hocanın da yaptığı sürprizler bu maçları daha da keyifli kıldı. Maçı  global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

 

City’in ilk 11 ilk maça göre 7 farklı oyuncudan oluşuyordu. Kalede Ortega başladı, defans dörtlüsünü  Walker, Akanji, Stones ve Sergio Gomez oluşturdu. Orta sahada Rodri, Foden ve Bernardo; ileri uçta ise Mahrez,Alvarez ve genç oyuncu Cole Palmer yer aldı. Chelsea’nin ilk 11’inde ise kalede Kepa vardı. Defans dörtlüsü genç oyuncular Hall, Bashir Humpreys, Chalobah ve tecrübeli Koulibaly’den oluşuyordu. Orta sahada  Kovacic, Gallagher ve Jorginho, hemen önlerinde Ziyech ve Mount en uçta ise Kai Havertz yer aldı.

Manchester City’nin  baskısı

‘’Topun ve oyunun hakimi olmak isteyen bir takım için, savunmadaki temel amaç rakibin boşta olan oyuncusunu yönetmektir.’’

-Pep Guardiola

Chelsea geriden oyun kurmaya çalışırken yukarıda resimde görüldüğü gibi bütün oyuncular eşleşmiş durumda. Mahrez Koulibaly’e gelecek bir pası beklerken Alvarez sorumlu olduğu stoperi kapatarak baskıya yön vermeye çalışıyor. Orta saha oyuncuları eşleşmiş ve rakiplerini takip eder durumdalar. Walker ise Hall’a gelecek bir pası bekliyor. City bu baskı tarzıyla 3-5-2(3-4-1-2) şeklinde yerleşerek baskı yapmış oluyor.

Pep Guardiola rakibin oyun kurarken en önemli silahının Koulibaly olacağını biliyordu. Napoli’de Sarri ile çalıştığından beri topla oyun kurma noktasında farklı bir seviyeye yükselen Koulibaly sadece karar verme becerileri değil top sürme konusunda da etkili bir oyuncu. Fakat Mahrez önde veya orta blokta baskıda sadece Koulibaly’e odaklandığı için ve top ona gelir gelmez baskıya çıktığı için onun bu becerilerini kısıtlamış oldu.

Baskının zayıf yönü serbest bırakılan oyuncuydu. Mahrez Koulibaly’e baskı yaptığı için Hall boşta kalıyordu. Fakat bunun çözümü ise Walker’da vardı. Hızı ve enerjisi bitmez tükenmez sağ bek, top ne zaman Hall’a gelecek olsa etkili bir şekilde baskıya çıkarak onu etkisiz hale getirmeyi başardı. İki oyuncu arasındaki mesafe fazla olmasına rağmen Walker hızıyla mesafenin etkisini azalttı.

Sadece önde baskıda değil orta bloka yakın mesafelerde bile City’de Mahrez Koulibaly’i topla oynatmamakta ısrarcıydı (Hall boşta olan oyuncu). City baskı tarzıyla Chelsea’de Koulibaly’nin topla oyun kurmasını engelledi ve boşta olan oyuncu Hall’u da Walker’ın hızıyla yönetmeyi başardı.

Chelsea’nin esnek savunması

City oyun kurarken Sergio Gomez Rodri’nin yanına gelerek çift pivotu oluşturdu. Walker geride kalarak üçüncü yarım stoper olarak oynadı ve City’nin son zamanlardaki klasik yapısı 3-2-5 oluşmuş oldu. Buna karşılık Chelsea orta blokta 4-3-2-1 dizilimiyle baskı yapmayı tercih etti. Mount Rodri ile Ziyech de Sergio Gomez’ le eşleşerek merkezi korumaya çalıştılar. Kovacic ve Gallagher ev sahibinin iç oyuncularını kontrol etti. Jorginho ise ilginç bir şekilde baskıyı desteklemek için öne çıkmadığı zamanlarda arkasındaki Alvarez’i kontrol etmeye çalıştı.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Bernardo Silva ileri hatta ilerlediğinde Jorginho stoperlerin genişleyerek iç oyuncularını savunabilmeleri için stoperlerin arasına giriyor ve beşli bir hat oluşturuyor. Gerideki beşli hattın oluşup genişlemesi City’nin iç oyuncularının savunuluyor olması ve merkezde Ziyech-Gomez, Mount-Rodri’nin adam adama oynamasıyla birlikte Gallagher’ın Laporte’a baskı yapması için fırsat doğuyor.

Aynı sahnenin benzerleri birkaç kez daha gerçekleşiyor. Mount-Rodri, Ziyech-Gomez merkezde yine eşleşmiş durumda. Laporte’a gelen pas sonrası Gallagher baskı yapmak için ileri çıkıyor.

Manchester City oyun kurulumunu değiştiriyor

City’de Bernardo Silva daha derine gelmeye başlıyor ve geniş bir üçlüyle beraber kullandıkları 3-2 yapılarından 4-2’lik bir yapıya dönüyorlar. Mount Rodri’yi takip ederken Ziyech Gomez ile birlikte kanata kadar gelmiş durumda ve derine inen Bernardo Silva boşta olan oyuncu. Ziyech eliyle Bernardo Silva’yı işaret ederek Mount’un ona gitmesini istiyor. Bu şekilde Ziyech de Rodri ile eşleşecek ve Chelsea’nin, City’nin yeni oyun kurulumuna tepkisi ortaya çıkacak.

City’nin 4-2’lik yeni oyun kurulumuna dönmesi ile birlikte net görüntü ortaya çıktı. Rodri ve Bernardo ikilisi rakip 4-3-2-1’in ikilisini dar tutmayı başarırken bunu yaparak beklere ve stoperlere alan açtılar. Stoperlere ve özellikle beklere kanatlarda açılan alanlar oyun kurulumunda ilerlemeyi kolaylaştırdı. City’nin beklerle kanatlarda ilerlemesi rakip orta sahayı esnetti ve zaman zaman merkezde boşluklar açtı. Fakat en büyük etki 3. bölgedeydi. City’nin ön dörtlüsü dar kalarak rakip savunma dörtlüsünü de daralttı ve beklere geriden gelerek koşu yapacak alanlar açtılar. Defans dörtlüsünde Chelsea’nin bekleri City’nin beklerine baskıya çıktığında kanat oyuncuları savunma arkasına koşu yaparak tehlikeli pozisyonlara girdi. Chelsea’nin  orta sahasında Kovacic ve Gallagher, City’li ekstra koşucuları takip etmek için savunma çizgisine yeterince yakın değildi.

Yukarıda resimde görüldüğü gibi City’nin ön dörtlüsü daralarak rakip savunmayı da daraltıyor.Bernardo ve Rodri ise birbirine çok yakın kalarak Mount ve Ziyech’i birbirine yakın tutuyor. Bu denklemde bekler için kanatta devasa boşluklar açılıyor.

İkinci yarı ve son etkileşimler

Chelsea ikinci yarı Gallagher’ı sağ kanat beke atarak üçlüye ve 3-2’lik oyun kurulumuna döndü. Amaç Kolibaly’i rakibin baskısının merkezine alarak oyunun yönünü iki tarafa da çevirebilmekti. City buna baskısını düzenleyerek cevap verdi. 4-2-3-1 deki 3’lü dar kalarak oynadı. Kanat beklerine baskıya bekler çıktılar. Top kenar stoperlere geldiğinde ise dar üçlünün topa yakın olan taraftaki oyuncusu kenar stopere baskıya çıktı. Geriye kalan iki oyuncu da Chelsea’nin savunmasının önündeki iki oyuncuyla eşleştiler.

Chelsea üçlüye döndükten sonra baskısını değiştirerek 4-2-3-1’in ayna dizilişi diyebileceğimiz 3-5-2’ye döndü ve tamamen adam adama eşleştiler. Maçın devamında City adam adama eşleşmelerden dolayı Ortega’yı fazlaca kullanarak tempoyu düşürdü ve maçı rölantiye alarak bitirmesini bildiler.

Sonuç

Lig maçında Guardiola farklı bir dizilişle başlayıp devre arasında değişiklikler yaparak sonuca ulaşmıştı. Yine Guardiola’nın erken değişikliği meyvesini verdi ama Potter’ın ana plan dışındaki neredeyse hiçbir değişikliği amacına ulaşamadı. Bunun birden fazla sebebi olabilir fakat hocanın kendisi bunu şöyle açıklıyor: ‘’Manchester City işler kötü giderken karşılaşabileceğiniz en kötü rakip çünkü sizi sanki hiçbir şey denemiyormuşsunuz gibi gösterebiliyor.’’ -Graham Potter

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.