Süper ligde ilk devrenin kapanış haftasında Galatasaray, Yeni Malatyaspor deplasmanına çıktı. Oynadığı son 4 deplasman maçından 3 mağlubiyetle ayrılan Galatasaray, Malatya’da da tutuk bir oyun sergiledi. Saha zemininin maça etkisinin yüksek olduğu mücadelede rakibin katı savunmasını aşmakta oldukça zorlanan Sarı kırmızılılar, 88.dakikada Babel’in sert şutuyla maçtan 1-0 galip ayrıldı ve ilk devreyi 39 puanla 3.sırada tamamladı.
Galatasaray’ın bu zorlu sınavını global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.
İlk 11’ler ve Ortalama Pozisyonları
Geçtiğimiz hafta sahasında Denizlispor’u 6-1’le geçen Galatasaray, bu maça da kazanan 11’i bozmadan çıktı. Orta saha 4’lüsünün yine Arda-E.Akbaba-Belhanda-Feghouli ile kurulması seri ve kısa pas oyununun devam ettirileceğini işaret ediyordu. Falcao, Diagne ve Oğulcan’ın yokluğunda forvette değerlendirilen Babel’in alternatifinin olmayışı ise Hollandalı’nın performansına bir kat daha önem katıyordu.
Ev sahibi Yeni Malatyaspor’da ise en önemli eksik Hatayspor maçında sakatlanan kaleci Ertaç’tı. Onun yokluğunda kaleyi 21 yaşındaki Abdülsamed devralırken kadronun bir diğer sürprizi sol bek orjinli Karim Hafez’in maça sağ açıkta başlaması oldu. Bir kanatta Hafez, diğer kanatta,Adem ile (maç içinde Umut’la da yer değiştiler) Galatasaray’ın kanat organizasyonlarını kapatma amacında olan Malatya ekibinin merkez ikilisi de Acquah ve Youssouf’tu. Genel resme bakınca dirençli bir orta sahanın olması, rakibe yakın oynanacak katı savunmayı ve kazanılan toplarla da (önceki güçlü rakiplerine karşı olduğu gibi) ileriye uzun vurup rakip savunmanın bıraktığı boşlukların değerlendirileceğini işaret ediyordu.
Malatyaspor’un Ön Alan Baskısı ve Katı Savunması
Bu sezon çıktığı karşılaşmaların ilk bölümünde rakiplerine kurduğu baskıyla dikkat çeken ve maçların ilk 15 dakikalarında bulduğu 6 golle ligin bu alanda zirvesinde yer alan Galatasaray’ın bu özelliğine, Hamzaoğlu iyi çalışmış göründü. Rakibin maç başında kuracağı muhtemel baskıya maruz kalmamak adına önde Kubilay ve Umut gibi iki tempolu oyuncuyla başlayıp arkalarındaki orta saha bloğunu da bu iki isme yakın tutan Hamza Hoca, ilk 15 dakikalık bölümde Galatasaray’a önde basarak rahat oyun kurdurmadı. Bu periyotta Galatasaray uzun toplara zorlanırken Malatyaspor’un planı tutmuş görünüyordu.
15.dakikadan itibaren ise Umut’un sağ kanada, Hafez’in sol kanada, Adem’in de ileri uca geçmesiyle Malatyaspor’un ön alan baskısı yerini katı bir savunmaya bıraktı. Acquah ve Youssouf’lu sert merkez, Umut ve Hafez gibi savunma katkısı yüksek kanatlarla birleşince geride kalabalık bekleyen Malatyaspor, Galatasaray’ın yaratıcı ayaklarına konfor alanı bırakmadı ve rakibini alıştığı oyunun dışına itti. Kazanılan toplarla da Galatasaray savunmasının arkada bıraktığı alanlardan faydalanmaya çalışan Hamza Hoca’nın öğrencileri, Kubilay ve Adem’in kötü performanslarının da etkisiyle üretkenlikte zayıf kaldı.
Yukarıdaki görselde de Galatasaray’ın klasik setlerinden sayabileceğimiz bir oyun var. Takım sağa yerleşmişken Saracchi’nin koridoruna atılan bir pas ve Uruguaylı futbolcunun da aldığı topu yaya gönderdiğini görüyoruz. Malatya ekibi ise 8 kişiyle savunma yaptığı pozisyonda topu kazanıp hızlı bir şekilde atağa çıktı ve Saracchi’nin bıraktığı boşluk kullanıldı. Arda’nın 80 metrelik deparı başta olmak üzere Galatasaray’ın savunmaya hızlı dönmesiyle birlikte tehlike önlendi.
Galatasaray’ın Tutuk Oyunu ve Çözüm Denemeleri
Malatyaspor’un bu katı savunmasına kötü zemin de eklenince Galatasaray alıştığı pas oyununu uygulamakta zorlandı. Zemindeki bozukluklar nedeniyle verilen pasların hedeften farklı bir rota çizmesi ve hedef oyuncunun top kontrolünü zorlaştırması, Sarı Kırmızılılar’ın tek topa dayalı pas zincirleri oluşturmalarını engelledi.
Maçta bölüm bölüm Galatasaray oyunu rakip sahaya yıkmış görünse de aslında işler Malatya ekibinin istediği gibi ilerliyordu. Örneğin yukarıdaki videoda, derinde kalabalık duran Malatya savunmasına karşı Galatasaray’ın 1 dakika boyunca rakip yarı sahada pas yaptığını izliyoruz. Fakat bu temposuz paslaşma takımın pozisyona girmesine hiçbir katkı sağlamazken kaptırılan top da Malatyaspor için bir hızlı hücum fırsatına dönüşebilirdi.
Pas üzerinden kilidi aşmakta zorlanan Galatasaray maç boyunca kenar ortaları ile ceza sahasında yarım şanslar yakaladı. Maç başına ortalama 23 orta yapan Sarı Kırmızılılar bu maçta 33 orta girişiminde bulundu. Özellikle 25.dakikada Feghouli’nin sakatlanıp çıkmasıyla oyun merkezi sola kayarken Saracchi’nin bindirmeleri ön plana çıkmaya başladı. Alanların pasla kat edilemiyor olması sebebiyle oyun koşu özellikli bir oyuncu isterken Galatasaray orta sahası bunun tam aksine pasör futbolcularla doluydu. Bu sebeple sahada dribbling özelliği en yüksek oyuncu olan Saracchi yaptığı koşularla rakip savunmayı kısmen bozmayı başardı. Yukarıda da Saracchi ve Linnes’in topla buluşma noktalarını görüyoruz. Taralı alanlardaki topla buluşmalardan da okuyabileceğimiz üzere Saracchi, Linnes’e oranla çok daha fazla bindirme yapıp çizgiye inerek oyunun kilidini açmayı denedi.
Galatasaray’ın maç boyunca yakaladığı en tehlikeli pozisyon da bu şekilde gerçekleşti. Malatya’nın 4’lü savunma ve orta saha blokları yerleşmiş vaziyetteyken Saracchi’nin bek-stoper arasından yaptığı koşuyla stoperi çizgiye kadar çekmesi savunmanın dengesini bozdu. Bozulan savunma çizgisinde iki farklı boşluk oluşurken (Belhanda ve Emre Kılınç’lı boşluklar) Saracchi, Emre Kılınç’ın bulunduğu alana güzel bir orta yaptı. Müsait pozisyonda yaptığı kafa vuruşunda kaleyi bulamayan Kılınç, takımının en net fırsatını harcadı.
İkinci yarının ilk düdüğüyle beraber Hamza Hoca, oyuncularının pozisyonlarını bir kez daha değiştirdi. Galatasaray’ın ilk devrede sıkça kullandığı sağ kanatta Semih Kaya’yı bek yaparak Chebake’yi sağ kanada atması o bölgeden gelecek akınlara bir önlem niteliğindeydi. Öte yandan Tetteh’in de Kubilay yerine oyuna girmesiyle hücuma hareketlilik geldi, Malatyaspor, Ganalı futbolcunun fizik gücünden faydalanılmak istendi. Adem’in etkisiz oyunuyla birlikte hücum anlamında eksik kalınsa da savunmayı iyi götüren Malatya ekibi istediği oyunu sahaya yansıttı.
Bu hamlelerle birlikte ilk yarıda bulduğu yarım şansları da bulamamaya başlayan Galatasaray’da ise oyuna ilk müdahale ancak 74’te geldi. Kısır futbolu hareketlendirmek adına Kerem ve Sekidika gibi dribblingci iki oyuncuyu sahaya süren Fatih Terim, Emre Akbaba’yı da ikinci forvet yaparak 4-4-2’ye döndü. Maç boyunca etkisiz performans gösteren Emre yardımcı forvet rolünde de kötü oynayınca 85’te Luyindama ile değişti. Bu dakikadan itibaren Donk’u forvete yollayan Fatih hoca yaptığı hamlelerin karşılığını 88’de Babel ile aldı. Kerem’in, bekini hızı ile geçerek savunmayı dengesiz yakaladığı atakta Donk 3 kişinin arasında topu koruyarak Babel’e aktardı. Babel’in sert şutu genç eldiven Abdülsamed’in de hatasıyla ağlarla buluşunca skor 1-0’a geldi.
Babel’in golüyle Galatasaray pozisyon üretmekte bir hayli zorlandığı deplasmandan 3 puanla ayrılırken Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan grafikleri yorumlayarak yazımı noktalayacağım. İlk olarak dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğine baktığımızda düşük tempo göze çarpıyor. Maç boyunca gol ihtimali %10’u geçen yalnızca bir aksiyon yaratılabilmiş. Ayrıca top hakimiyeti ve top hakimiyeti kalitesi oranları da yukarıda bahsettiğim gibi Galatasaray’ın 1 dakika boyunca rakip sahada yaptığı boş pasları niteliyor. Sarı Kırmızılılar her ne kadar topa daha çok sahip olsa da topun efektif kullanımı konusunda sezonun en kötü maçlarından birini oynadı.
Ayrıca maç boyunca değindiğim bireysel performansları da Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde okuyabiliyoruz. Hücumdaki etkisiz futbol sebebiyle ileri hat oyuncuları kendine aşağılarda yer bulurken atak başlangıçlarında önemli rol oynayan Marcao ve bindirmeleriyle ofansa katkı sağlayan Saracchi ilk 2 sırayı alan isimler olmuş.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.