Analiz | Liverpool duran top organizasyonları 18/19

Bu yazımda Klopp yönetimindeki Liverpool’un hazırlık maçları da dahil 18/19 sezonu duran top organizasyonlarını inceledim.

Liverpool  18/19 sezonunda attığı 123 golün 44 tanesini duran toplardan buldu. Bu gollerin 25’i korner,7’si serbest vuruş sonrası,11 tanesi penaltı ve 1 tanesini de direkt serbest vuruş’tan meydana geliyor. Yazımın ilerleyen bölümünde duran topların detayına ineceğim.

Liverpool kullandığı 343 korner vuruşunun 110 tanesini şutla bitirirken bunların 25 tanesini golle sonuçlandırdı. Kullandıkları kornerleri %32 gibi çok yüksek bir şut yüzdesiyle bitiriyorlar. Ayrıca serbest vuruştan sonraki hücumların fazlalığı dikkat çekici. Eksi bir detay olarak ise direkt kullanılan serbest vuruşlardaki başarısızlık. Sadece Arnold’un Watford’a attığı gol ile direkt serbest vuruş golü bulan Liverpool bu konuda oldukça düşük başarı yüzdesine sahip. Penaltı atışlarında ise kullandığı 13 penaltının 11’ini gole çeviren Liverpool %85 gibi yüksek yüzde ile penaltıları değerlendiriyor.

Korner organizasyonları

Kornerlerdeki hedef oyuncu herkesin de tahmin edebileceği gibi ‘Virgil Van Dijk’. Liverpool duran top organizasyonlarının merkezinde yer alan hollandalı futbolcu takımının duran top başarısında büyük rol oynuyor.

 

Liverpool takımı duran top hücumlarında 5 kişi ile ceza sahası içinde, 2 yada 3 kişi ile de ceza sahası dışında oyuncularını konumlandırarak pozisyon alıyor. Klopp’un ana düşüncesinin direkt toplarla gol atmanın dışında aynı zamanda dönen toplara sahip olarak ikinci bir şans elde etmek olduğu söylenebilir. Çok yüksek yüzdeyle dönen topları kazanan Liverpool hem rakibine kontraatak fırsatı tanımazken hem de gol atmak için ikinci bir şans elde ediyor. Liverpool takımı futbolcularının dönen toplardaki dikkati ve enerjisi çok yüksek.

Liverpool’un golle sonuçlanan korner hücumlarını daha çok seken topları değerlendirerek buldu. Korner sonrası şut istatistiklerine baktığımızda şutların fazlalığı Liverpool’un ne kadar başarılı bir plana ve pozisyon alma bilgisine sahip olduğunu gösteriyor. Korner sonrası şutlarla 20 gol bulan Liverpool takipçiliğinin ve pozisyon almanın önemini gösteriyor.

Genellikle ön ve merkez bölgesine atılan direkt toplarla pozisyon arayan Liverpool, arka bölgeye atılan topları daha çok kısa pasla başladığı pozisyonlarda deniyor. Genel olarak Liverpool korner organizasyonlarını 4 başlıkta inceleyebiliriz. Her bir organizasyona temsili olarak ise bir görüntü ekleyeceğim.

Korner organizyonu 1

Direkt ön bölge ve merkeze doğru açılan ortalar. Neredeyse Liverpool kornerlerinin %70’ini oluşturan bu organizasyonda Liverpool oyuncularının her bir alanı paylaşarak doğru koşular yapması başarı yüzdesini arttırıyor.

Korner organizasyonu 2

Kısa pasla başlayıp arka direğe açılan ortalar. Kısa pasla başladıkları pozisyonlarda Liverpool genellikle arka direkte Van Dijk’ı buluşturmayı amaçlıyor.

Korner organizasyonu 3

Kale çizgisinde kalabalık bir şekilde pozisyon alıp direkt kaleye atılan toplar.

Korner Organizasyonu 4

Çabuk başlayarak rakip savunmayı hazırlıksız yakalamak. Barcelona maçı ile manşetlerde yer alsa da Liverpool daha önce altı pasa hızlı direkt paslar hiç denememişti. Daha çok serbest vuruşlarda ve kornerlerde hızlı bir şekilde kısa başlayarak rakibini hazırlıksız yakaladı.

Serbest vuruş organizasyonları

Liverpool serbest vuruş organizasyonları iki ana plan üzerine kurulu. Birincisi topu Van Dijk ile buluşturmak, ikincisi ise kısa pas ile başlayıp uzaktan şut ya da uzak bölgeye atılan toplar.

Penaltı vuruşları

Özellikle Milner ve Salah gibi iki önemli penaltı kullanan futbolcuya sahip olan Liverpool penaltı atışlarında (13/11) %85’lik bir yüzdeye sahip.

Hazırlık döneminin önemi

Hazırlık dönemi maçlarını izlediğimde sezon boyunca uygulanan organizasyonların denendiğini gördüm. Klopp, bir röportajında İngilterede çalışıyorsanız duran top çalışmak için en uygun vaktin yaz dönemi olduğunu, futbolcuları hava şartlarından dolayı uzun bir süre sahada tutamıyorsunuz diyerek hazırlık döneminin öneminden bahsetti. Bu hazırlık maçlarında sistemli bir şekilde kullanılan duran topların başarı yüzdesinin düşüktü. Takım halinde çok basit hatalar yapan Liverpool zaman geçtikçe sezon içinde başarı yüzdesini arttırdı. Liverpool oyuncuları pasların şiddetlerini ayarlama konusunda hazırlık maçlarında sıkıntılar yaşadı.

Sonuç

Hiçbir başarının tesadüf olmadığını detaylı incelediğinizde görebiliyorsunuz. Liverpool adına kullandıkları duran toplar sonrası oyuncuların konsantrasyonu, doğru pozisyon alması ve planlı bir şekilde ceza sahasına yönlendirilen toplardaki başarı birçok maçın kilidini açmakta yardımcı oldu. Klopp sezon öncesi kamp döneminden itibaren çalışmalarının karşılığını takımının attığı gollerle aldı.