Pazar günü Liverpool ve Manchester City karşı karşıya geldi. Klopp ve Guardiola’nın taktik savaşlarına ev sahipliği yapan maç 0-0 sona erdi.
Ortalama Pozisyonlar ve Kadro Seçimi
Öncelikle kadro seçimlerine baktığımız zaman De Bruyne’nin sakatlığından sonra merkezde birkaç maçtır Bernardo Silva’yı oynatan Guardiola bu maçta da merkezde ona şans verdi. Guardiola’nın bir diğer tercihi ise Mahrez’i sağ kanatta oynatıp sol kanada ise Sterling’i çekti.
Klopp’un baktığımız zaman ise öncelikle savunmada yaptığı değişiklikler dikkat çekiyor. Chelsea maçında Gomez’i stoperde kullanan Klopp bu maçta Gomez’i beke çekip stoper pozisyonunda ise Lovren’e şans verdi. Bu tercihin altında ise Chelsea maçında Alex-Arnold’ın yaptığı pozisyon hataları ve Lovren – Dijk ikilisiyle derinde hava toplarında üstünlük kurmak isteği etkili olmuş olabilir. Bu arada 29. dakikada sakatlanan Milner yerine Keita oyuna girdi.
Geçen hafta Chelsea’nin yaptığı gibi Guardiola’nın da ilk önlemi Liverpool’un en etkili isimleri olan Salah ve Mane ile birlikte beklerine önlem almak oldu. Geçen hafta Chelsea’nin bek iç ve kanat oyuncusunun kenara yakın olduğunu görmüştük. Ancak Manchester City, Liverpool’un kanat oyununa engel olmak isterken merkezi de boş bırakmamak adına sol kanadındaki baskıya Agüero giderken David Silva merkezde kaldı.
Liverpool’un ortalama pozisyonlarına baktığımız zaman ise Firmino’nun derinde Salah’ın ise tüm takımdan daha ileride olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ise Liverpool çoğunlukla Firmino’yu bazen hem Firmino hem de Mane’yi derine çekerek savunma yerleşimini bozmak ve Salah’ı savunma arkasına kaçırmak istedi.
Yukarıdaki pozisyonda Manchester City’nin savunmada 4-4-2 dizildiğini görüyoruz. Manchester City, Liverpool’a merkezden geçit vermeyince Firmino ve Mane’nin derine geldiğini Salah’ın ise savunmanın arkasına koşu yaptığını görüyoruz.
Ortalama pozisyonlarla ilgili olarak ayrıca Manchester City’nin kendi oyununa göre takım olarak daha derinde konumlandığını görüyoruz. Liverpool’la oynuyan takımlar için bu neredeyse mecburiyet haline geldi. Geçtiğimiz hafta Sarri de Chelsea’yi kendi ortalamasına göre daha derinde oynatmıştı.
Topla Oynama Yüzdeleri
Liverpool’un her maç değişmeyen en önemli özelliği başlangıç vuruşu ile birlikte rakibe yoğun baskı kuruyorlar. Bu baskı sırasında Firmino rakibin merkezdeki pas opsiyonunu kapatırken Salah ve Mane ikilisi de stoperlere baskı yaparken beklere gelecek pas yollarını kapatıyorlar. Peki Liverpool neden her maça böyle başlıyor?
Yukarıdaki grafik topla oynama yüzdelerini gösteriyor. İlk yarının başındaki baskıyla ilk 15 dakika topa sahip olan taraf Liverpool oluyor. Liverpool her maç olduğu gibi ikinci yarının da ilk 15 dakikası aynı baskıyı uygulayarak gene topa sahip olan taraf oluyor. Liverpool’un 45-60 dakikaları arasında topa sahip olma oranı %67. Topu rakibe bırakıp ileri uçtaki üç oyuncusuyla hızlı hücuma çıkmak Liverpool’un ana felsefesi olsa da özellikle bu sezon daha çok gördüğümüz takımların Liverpool kanat oyuncularına yaptıkları özel önlemler Liverpool’u topa sahip olmaya itiyor. Ayrıca yaptıkları savunmayla rakiplere pozisyon vermeyince rakipler topu Liverpool’a bırakıyor. İkinci yarının başındaki %67’lik topla oynamada Manchester City’nin topu Liverpool’a bırakmasında payı büyük.
Atak Yönleri
Yukarıdaki grafik takımların atak yönlerini gösteriyor. Yukarıda Liverpool’un merkezde pozisyon vermediğinden bahsettim. Genelde hücumlarının çoğunu merkezden yapmayı tercih eden Manchester City bu maçta kanatları tercih ettiğini ve merkezden yapılan hiçbir atağın başarıya ulaşmadığını görüyoruz. Peki Manchester City hücumları neden ağırlıklı olarak sol kanattan gerçekleşti?
Yazının başındaki ortalama pozisyonlarda da görüldüğü üzere Manchester City’nin asimetrik dizildiğini görüyoruz. Mendy daha ofansif oynarken Walker ise daha derinde konumlanmış durumda. Manchester City merkezde pozisyon bulamadığı zaman topu Mendy’e oynadı. Mendy ise topu tekrar merkeze gönderdi. Mendy’nin pas haritasına bakıldığı zaman bu durum daha net anlaşılıyor.
Şut Grafiği
Liverpool’un topla oynama yüzdelerine baktığımız zaman Manchester City’den daha fazla topa sahip olduğu dakikalarda pozisyonu şutla tamamladığını görüyoruz. Maçın 15-45 dakikaları arasında yani topla daha fazla oynayan taraf Manchester City olduğunda ise Liverpool hiç şut çekemedi.
Net gol pozisyonlarına baktığımız zaman Manchester City sadece 1 kere net gol pozisyonu bulabilirken Liverpool’un ise hiç net gol pozisyonu yok.
Liverpool’un Hücumdaki Sorunu
Liverpool’un hiç net gol pozisyonu yok. Bunun da en büyük etkeni Liverpool ileri üçlüsünün Chelsea maçında başarıyla uyguladığı kendi aralarındaki yer değiştirmeleri yaparak rakip savunmanın düzenini bozamadılar. Bunun yanında bu maçta her maçta olduğu gibi bek desteğinden faydalanamadılar. Özellikle ilk yarı içe kat eden kanat oyuncularının kanatta bıraktıkları boş alanlara bek oyuncularını sokamadılar. Devre arasından sonra bu sorunu fark eden Klopp Gomez’i daha ileride kullanmaya başlasa da hücum hattındaki üç oyuncusu arasındaki uyumsuzluk devam ettiği için bu hamlesi de yetersiz kaldı.
John Stones
Taktik savaşlarını izlediğimiz karşılaşmada maçın oyuncusu bana göre John Stones. Attığı 81 pasın 79’unda isabet sağlayarak %98 isabetli pasla oynadı. 79 pasın 31’inin ileriye ve 20 tanesinin de Bernardo Silva’ya olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca John Stones girdiği 6 ikili mücadelenin 6’sını da kazandı. Son olarak girdiği 94 aksiyonun 92’sinde başarılı olarak %98 başarılı aksiyon gerçekleştirdi.