2 hafta üst üste puan kaybı yaşayan ve hafta arasında Belhanda kriziyle çalkalanan Galatasaray ligin 30.haftasında Kayseri deplasmanına çıktı. Baştan sona üstün oynadığı karşılaşmayı Falcao ve Onyekuru’nun golleriyle 3-0 galip tamamlayan sarı kırmızılılar puanını 61’e çıkararak kötü gidişata dur dedi. Ev sahibi Kayserispor’un ise iç sahadaki 5 maçlık yenilmezlik serisi son buldu.
Galatasaray’ın farklı galibiyetini global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.
İlk 11’ler ve ortalama pozisyonları
Falcao’nun son maçtaki iyi performansı ve Mohamed’in cezasını tamamlamasıyla Fatih Terim bu sezon ilk kez çift forvetli bir düzenle takımını sahaya sürdü. Savunma önünde Taylan, sağ iç Gedson, sol iç Emre Kılınç ve forvet arkası olarak da Emre Akbaba görev alırken baklava 4-4-2 sarı kırmızılı camiaya yıllar sonra yeniden girmiş oldu. Kanatsız bu düzende savunma beklerine büyük yük düşerken hem Saracchi hem de Yedlin maç boyunca en çok koşan isimler arasındaydı.
Geçtiğimiz hafta Hatay deplasmanından 3 puanla dönerek haftanın sürprizlerinden birine imza atan Kayseri ekibiyse aynı kadro ve düzenle maça başladı. Topu rakibine bırakarak katı bir savunma planı uygulayan Kayserispor, Henrique-İlhan-Lennon üçlüsüyle de Galatasaray savunmacılarını geniş alanda yakalayıp hızlı kontrataklar bulma amacındaydı.
Yeni diziliş, yeni oyun
Ligin 30.haftasına gelinmişken halen ideal oyununu ve kadrosunu bulamayan Galatasaray bu maçta da 4-4-2’ye dönerek yenilikler sergilemeye devam etti. Top ayağa alındığında bekler çizgiye açılıp orta saha baklava dizilimine dönerken top rakipteyken de iç oyuncularının kanada, Akbaba’nın da merkeze yaklaşmasıyla düz bir hatta yerleşildi ve klasik 4-4-2 görüntüsü verildi. İlk kez bu oyunu oynayan takımın pas bağlantılarında maç boyunca (sezon önü hazırlık maçları gibi) uyum problemleri dikkatlerden kaçmadı. Yazım boyunca da ağırlıkla bu problemlere ve oyunun getirilerine değineceğim.
Sarı kırmızılı takımda sene boyunca çoğunlukla oynanan 4-1-4-1’e göre en büyük fark kanatlardan eksilip merkeze biriken yapıydı. Eski düzenin alametifarikası olan bek-kanat-iç oyuncusu arasındaki 3’lü bağlantıları bu maçta hemen hemen hiç göremedik. Merkezde kalabalıklaşan orta saha oyuncuları oyunu genişletmekte sıkıntı yaşayınca maçın ilk bölümünde topa %70’lerde sahip olunsa da üretim konusunda oldukça zorlanıldı. Bu tıkanıklığa getirilebilecek bir çözüm ise görselde görülen boşluklara Kılınç-Gedson-Akbaba’nın yapacağı koşular olabilirdi.
Merkezdeki sıkışıklığı en iyi anlatan görüntülerden biri de maçın 28.dakikasında gerçekleşti. Oyunu kanatlara genişletemeyen Galatasaray kalabalık tuttuğu merkezden dar alanda kısa paslarla delmek isteyince Kayseri ceza sahasının hemen önünde 15 oyuncu birden kümelendi. O kalabalık arasından Emre’nin tek topu tabii ki geçmedi ve atak sonlanmış oldu.
Merkezin bu kalabalıklığından kenar ortalarıyla faydalanmak ise yaklaşık 30.dakikadan itibaren ağırlık kazandı. O dakikaya kadar akan oyunda 5 orta yapan sarı kırmızılı takım 30-45 arası bölümdeyse 7 orta girişiminde bulundu. Nitekim ilk golde de iki forvetin yanı sıra kariyeri boyunca ceza sahasına yaptığı koşularla öne çıkan Emre Akbaba’nın yine oralarda olduğunu görüyoruz.
Golden sonra deplasman ekibine önde baskı uygulamaya çalışan Kayserispor savunmasında boşluklar verdi. Yazının başında da değindiğim Galatasaray iç oyuncularının yapması gereken kenar koşularından birini yapan Gedson rakip stoperi kendine çekerek göbekte büyük bir boşluk yarattı. Akbaba da çok sevdiği sürpriz ceza alanı koşularından birini gösterse de Yedlin onu göremeyince tehlike yaratılamamış oldu.
Bu görsele ise maç boyunca Galatasaray hücumlarındaki problemin özeti diyebiliriz. Sağ kanattan Gedson ve Yedlin’le başlayan atakta Akbaba’nın da katılımıyla ceza sahasında 3’e 3 bir eşleşme yakalanmış ve sekebilecek toplar için de Kılınç doğru konumdayken Gedson’un orta açmak yerine geriye oynaması bir kafa karışıklığının göstergesiydi. Galatasaray eğer orta yapmak yerine kısa paslarla kaleye gidecekse de Emre Akbaba tercihi tartışılmalı. Zira Akbaba ne Arda ne de Feghouli gibi üretkenliğe değil, bitiriciliğe yakın bir oyuncu.
Hamleler ve değişen oyun
68’de Akbaba ve Mohamed’in kenara gelip Onyekuru ve Kerem’in oyuna girmesiyle Galatasaray 4-1-4-1’e geri döndü. Bu dakikaya kadar topa %70 civarında sahip olan sarı kırmızılı takım topu rakibine bırakarak oyuna yeni giren isimleriyle pozisyonlar arama amacındaydı. Lakin topun rakibe bırakıldığı oyunda sene başından bu yana problem yaşayan Galatasaray bu maçta da değişiklikler yapıldıktan Onyekuru’nun ilk golüne kadar olan 12 dakikalık periyotta aradığı fırsatları yakalayamadı. Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğinden de okuyabileceğimiz üzere bu periyotta yalnızca bir kez tehlike yaratabilen sarı kırmızılılar rakibineyse daha fazla fırsat verdi.
Maçı kopma anıysa 2.gol oldu. Rakibini eksik yakalayan konuk ekipte Emre Kılınç’ın koşusuyla Sapunaru’yu üzerine çekmesi golü yaratan hadiseydi. Sapunaru’nun öne çıkışıyla oluşan boşluğu iyi sezerek dribblingini o bölgeye yapan Onyekuru, kendini karşılamaya çıkan Kolovetsios’un boş bıraktığı Falcao’yu topla buluşturdu ve Kolombiyalı’nın şutunda direkten dönen topu kendisi tamamladı. Bu golle ev sahibinin beraberlik ümidi de azalırken son dakikalarda yine savunmayı önde yakalayan Onyekuru Feghouli’nin enfes pasında skoru tayin eden golle maçı noktaladı.
İncelediğimizde şutları ve ofansif katkısıyla Onyekuru’nun zirvede yer aldığını görüyoruz. Listenin dibini ise kaçırdığı pozisyonlar ve hatalı paslarıyla Emre Akbaba boylamış durumda. Öte yandan değinmek istediğim bir başka konuysa Galatasaray forvetlerinin pas bağlantıları. Maç boyunca birbirinden kopuk bir görüntü sergileyen Falcao-Mohamed ikilisi 68 dakika boyunca aralarında yalnızca 1 pas yaptı. Şüphesiz üretkenlik anlamında yaşanılan sıkıntıda bu bağlantının zayıflığının da etkisi büyüktü.
Son olarak Galatasaray’ın bireysel performanslarına değineceğim. Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğini incelediğimizde şutları ve ofansif katkısıyla Onyekuru’nun zirvede yer aldığını görüyoruz. Listenin dibini ise kaçırdığı pozisyonlar ve hatalı paslarıyla Emre Akbaba boylamış durumda. Öte yandan değinmek istediğim bir başka konuysa Galatasaray forvetlerinin pas bağlantıları. Maç boyunca birbirinden kopuk bir görüntü sergileyen Falcao-Mohamed ikilisi 68 dakika boyunca aralarında yalnızca 1 pas yaptı. Şüphesiz üretkenlik anlamında yaşanılan sıkıntıda bu bağlantının zayıflığının da etkisi büyüktü.
Kaynak: Maçkolik & WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.