Analiz | Karagümrük 1-2 Fenerbahçe

Süper Lig’in 24. haftasında Karagümrük ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Ligde oynadığı son yedi maçta sadece bir defa yenilen Karagümrük ve son 10 maçta bir yenilgi alan Fenerbahçe’nin buluşmasında gülen taraf 2-1’lik skorla konuk ekip oldu.

Mesut Özil’in Fenerbahçe formasıyla ilk defa 11’de yer aldığı mücadeleyi iş ortağımız Metrica Sports‘un Play uygulaması ile inceleyeceğiz.

Ortalama pozisyonlar

Karagümrük’ün sezon başından bu yana olduğu gibi 4-1-4-1 oynadığı maçta savunmanın önünde görev yapan isim kaptan Biglia oldu. Kariyerinde Dünya Kupası finali de bulunan Arjantinli oyuncunun önünde Bertolacci ve Jimmy Durmaz oynarken, santrfor ise Fenerbahçe’den kiralanan Kemal Ademi oldu.

Bu sezon zaman zaman 4-3-3 oynayan Fenerbahçe ise Luiz Gustavo’nun yokluğunda savunmanın önünü iki oyuncuyla tutmayı tercih etti. Sosa ve Ozan genellikle öndeki dörtlünün arkasında konumlanırken, bek oyuncuları Nazım ve Caner oyunda genişliği sağlayan isimler oldu. Fenerbahçe adına dikkat çeken bir diğer detaysa 10 numara olarak görev yapan Mesut Özil’in sıklıkla geriye gelerek top alma çabasıydı. Tecrübeli oyuncu maç boyunca 13 defa kendi yarı sahasında topla buluştu.

İlk yarı

90 dakika boyunca ataklarının yaklaşık %45’ini Alassane Ndao’nun olduğu sağ kanattan gerçekleştiren Karagümrük’te bu oran ilk 15 dakika itibarıyla %58’den fazlaydı.

Bu sezon oynadığı 23 maça 7 gol ve 5 asist sığdıran Senegalli oyuncunun olduğu sağ kanadı oldukça etkin kullanan Karagümrük, bu bölgeden etkili ataklar da gerçekleştirdi. Koray ve Ndao ile ilk 15 dakika itibarıyla önemli 2’ye 1 pozisyonlar yakalayan Karagümrük bu fırsatları değerlendiremedi.

Maçın ilk 15 dakikalık bölümünde gole daha yakın olan taraf ev sahibi Karagümrük’tü. Bu pozisyonda Ademi daha iyi bir son vuruş yapsa takımını öne geçirebilirdi. Pozisyonun başında Szalai, Ademi’ye daha yakın oynayıp bu denli rahat top aldırmasa bu tehlike muhtemelen oluşmazdı ama İsviçreli santrfor rahat şekilde topla buluşmuş ve devamında yüzünü rakip kaleye dönebilmiş.

Fenerbahçe’nin ilk golünü getiren duran top öncesinde sarı-lacivertli takımın 11 oyuncuyla rakip yarı alana yerleştiğini görüyoruz. Bu pozisyonda topa sahip olan Serdar Aziz’in çıktığı bölge ve kadrajda yer almayan Szalai’nin de rakip yarı alanın ilk metrelerinde yer almasıyla birlikte oyunu oldukça dar bir alanda oynayan ve pas mesafesini de kısaltan Fenerbahçe, böylece pas isabeti yüzdesini yükseltti. Osayi Samuel’in düşürülmesiyle kazanılan duran top öncesinde 11 oyuncusu da rakip yarı alandayken arka arkaya 43 isabetli pas yapan Fenerbahçe, bu bölümde Karagümrük’e isabetli pas şansı tanımadı. Bunda takımın oyun alanını oldukça daraltmış olmasının da önemli olduğunu ve Fenerbahçe’nin geliştirmesi gereken oyun anlayışının bu olduğunu düşünüyorum.  İlk yarıda savunmasını kalesinden ortalama 50.8 metre ileride kuran Fenerbahçe’de bu durumun hücumda kilit rol oynadığına inanıyorum. Öte yandan bu pozisyon özelindeki bir diğer dikkat çeken detaysa Caner’in merkeze kayması gibi görünüyor. Bu durum, bu pozisyon özelinde spontane gelişen bir durum mu yoksa savunma çizgisini bu kadar öne çekmişken doğabilecek olası kontra atak tehlikelerine karşı merkezi kalabalık tutma adına alınmış bir önlem mi emin değilim. Bunun gelecek maçlarda tekrar edip etmeyeceğine dikkat etmekte fayda var.

Fenerbahçe’nin ikinci gole yaklaştığı bir pozisyonda önce Karagümrük savunması ve orta sahası arasında konumlanan Mesut’un ardından sağ çizgiye yaklaşarak top aldığını görüyoruz. Pozisyonun başlangıcında Sosa’nın attığı ters topla dört Karagümrüklü futbolcuyu oyundan düşürmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde Mesut Özil’in, Fenerbahçe adına paslarıyla takım arkadaşlarını gole en çok yaklaştıran oyuncu olduğu görülüyor.

İkinci yarı

İkinci yarıya oldukça etkili bir önde baskıyla başlayan Karagümrük, Fenerbahçe’yi savunmadan topla çıkma konusunda bir hayli zorladı. Bu pozisyonda Altay topu sola oynamak yerine daha uygun durumda olan ve önünde geniş bir boş alan bulunan Serdar’a göndermeyi tercih etse Fenerbahçe presi kırabilirdi.

Fenerbahçe’nin ikinci golü öncesinde takımın oldukça dar bir alanda, kalabalık bir şekilde savunma yaptığını görüyoruz. Kazanılan topla hızla rakip kaleye giden Erol Bulut’un takımının bu golü, merkezde top kaybının doğurabileceği tehlikeleri de gözler önüne seriyor.

2-0’dan sonra üçüncü gol için de fırsatlar bulan Fenerbahçe’de özellikle bu pozisyonda Bright Osayi Samuel’in hızı ön plana çıktı. İngiliz oyuncu atağın olgunlaşmasındaki becerisini son pas konusunda da gösterebilse Mesut Özil, Fenerbahçe adına ilk golünü Karagümrük deplasmanında bulabilirdi.

Maçta 2-0’dan sonra Fenerbahçe’nin orta saha direncinin nispeten azaldığı ve Karagümrük’ün orta sahayı daha kolay ve hızlı geçtiği bölümlere şahit olduk. İlk yarıdakine benzer bir pozisyonda sırtı dönük bir şekilde top alan Ademi, burada da takım arkadaşına iyi bir servis yapıyor ve atağın devamında Ndao, kaleci Altayla karşı karşıya kalıyor. İlk yarıdaki pozisyonda da olduğu gibi Fenerbahçe stoperlerinin yine Ademi’ye kolay top aldırdığını ve hamle yapmakta geciktiklerini düşünüyorum.

Karagümrük’ün ilk yarıda kalesinden 35.8 metre ileride kurduğu savunma çizgisini ikinci yarıda 58.7 metreye kadar çıkartması ve önde baskıyla Fenerbahçe’yi birçok kez top kaybına zorlaması maça yeniden ortak olmalarında büyük rol oynadı. Futbol Akademi Scouting (FAS) ekibinin hazırladığı gol ihtimali grafiğine göre Karagümrük, özellikle ikinci yarıdaki etkili oyunuyla üç defa %20’nin üzerinde gol şansı yakalamış. Fenerbahçe ise bu yüzdeye maç boyunca iki defa ulaştı ve bu poziyonların ikisinden de gol çıkardı.

Öte yandan gol beklentisi (xG) oranlarında ise Fenerbahçe’nin rakibine 1.62’ye 1.03 üstünlük kurduğunu belirtelim.

2-1’den sonra da önemli ataklar gerçekleştiren Şenol Can’ın takımı final paslarını ya da son vuruşları daha iyi yapsa 2-0 geriye düştüğü maçtan her şeye rağmen puanla ayrılabilirdi. Yukarıdaki pozisyonda sağ kanattan gelişen atakta topu ters tarafta oldukça uygun durumda olan Borini ile buluşturan Karagümrük, çizgide 2’ye 1, ceza sahasında ise 3’e 3’ü buluyor ama İtalyan oyuncunun tercih hatası pozisyonu sonuçsuz bırakıyor.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde takımının en yüksek indeks puanına sahip olan oyuncu olan Borini’nin ofansif katkısı takım arkadaşlarının çok önündeydi.

Kaynaklar: Futbol Akademi Scouting, Mackolik, Whoscored, MatchStudy