Süper Lig’in 12. haftasında Galatasaray, Fatih Karagümrük’e konuk oldu. Her iki takımın da savunma tedbirleri nedeniyle gol pozisyonu açısından bir hayli kısır geçen mücadelede skoru bireysel hatalar belirledi. 69’da Emre Kılınç’ın hatalı geri pası sonrası Bertolacci sessizliği bozarken 88’de Zukanovic’in çıkarken kaptırdığı top sonrası golü atan Mohamed maçın skorunu tayin eden golü attı. Bu puan kaybı sonrası Galatasaray’ın, lider Trabzonspor’la arasındaki puan farkı da 9’a yükseldi.
Galatasaray’ın 12 haftada yaptığı 6.puan kaybını global iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.
Kadrolar
Hafta arasında Avrupa Ligi grup maçında Lokomotif Moskova’yı konuk eden Galatasaray, Karagümrük karşısına rotasyonlu bir kadroyla çıktı. O maçın 11’ine göre savunmada Van Aanholt yerine Ömer, orta alanda Morutan yerine Emre Kılınç ve hücum hattındaysa Feghouli yerine Babel tercih edilen isimlerdi. Sıkça tartışılan forvet bölgesindeyse Halil Dervişoğlu yine tek başına görev alırken Mohamed ve Diagne oyuna sonradan dahil oldu.
Ev sahibi Karagümrük’teyse geçtiğimiz hafta alınan Kayserispor mağlubiyetinin 11’inden 3 isim değişmişti. Cezası sona eren Hedenstad yeniden sağ beke yerleşirken hücumda topu ayağına isteyen Emre ve Borini kanatları yerine topu önüne isteyen daha atletik Karamoh ve Ahmed Musa sahadaydı. Emre Mor kulübede beklerken Borini, Bertolacci’yi kulübeye iterek forvet arkasında görev aldı.
Farioli’nin savunma planları
Maça yoğun bir adam adama ön alan baskısıyla başlayan Karagümrük, baskı sonucu rakip yarı sahada kapacağı toplar üzerinden skor üretme hedefindeydi. Topun Muslera’ya döndüğü anlarda hızla rakip yarı sahaya yerleşen ev sahibi ekip, adam paylaşımı konusunda da maç boyunca aynı şekilde pozisyon aldı. Galatasaray topla çıkarken 3-4-3, Karagümrük de karşılarken 4-4-2 şeklinde dizilmesine karşın bire bir eşleşmeyi yakalamak adına sol kanat Karamoh stoper Nelsson’la eşleşti. Karamoh’un karşılaması beklenen Yedlin riske edilerek alınan bu karar Karagümrük yerleşiminin simetrisi bozdu ve adeta bir basketbol maçının tam saha baskıları gibi savunma sekansları izledik.
Ana planı bu şekilde önde basmak olan Karagümrük’ün alternatif planıysa bu baskının kırıldığı anlarda takım halinde 1. bölgeyi kapamaktı. Forvet Pesic’i de kendi yarı alanının ortalarına kadar getirerek takım boyunu kısaltan ev sahibi, topun olduğu bölgeye doğru kompakt kaymalarıyla da takım enini dar tuttu. Bu şekilde merkez kalabalık tutulup rakip kanatlara yönlendirildi ve net bir santraforla sahada olmayan Galatasaray’ın maç boyunca 41 orta yapmasına karşın skor üretememesi sağlandı.
Galatasaray’ın tedbirli hücumları
Karagümrük’ün yukarıda değindiğim ön alan baskısı karşısında tedbiri ön planda tutan Galatasaray, kısa paslarla çıkmaya çalışırken top kaptırma riskine karşılık uzun vurarak çıkmayı tercih etti. Babel’in 11’de tercih edilmesinin de muhtemel bir sebebi olan bu plan doğrultusunda Hollandalı oyuncunun sırtı dönük alacağı toplar maç boyunca denendi.
Buna alternatif bir plan ise Karagümrük tarafından riske edilen Yedlin olabilirdi. Ön alan presi eşleşmelerinde sol bek Caner’e verilen Yedlin, rakibinin defans bölgesini de boş bırakmak istemeyip uzak savunması nedeniyle birçok kez sahanın en boş ismi oldu. Yukarıda da Yedlin’in bu boşluğunu ve birçok kez pas isteyip alamamasını görüyoruz.
Yazının başlarında değindiğim Karagümrük’ün kendi yarı alanında kompakt savunması karşısında Galatasaray çözüm üretmekte oldukça zorlandı. Önceki maçlarda rakip savunmaları merkezden delme konusunda başrol oynayan Halil bu maç oldukça etkisiz kalırken çoğu hücum kenar ortalarıyla sonlandı. Bu ortalardan sonuç alınamamasının en temel sorunu ise Karagümrük’ün kalabalık savunduğu ceza sahasında Galatasaray’ın sayısal olarak eksik kalmasıydı. Yukarıda da maçın farklı anlarında kenardan orta yapmaya hazırlanan oyuncuların ceza sahasına bakarak yaptığı serzenişleri ve o anda ceza sahasındaki yerleşimleri görüyoruz. Merkezden Cicaldau ve Emre, beklerden ise Ömer ve Yedlin’in ceza sahasına girmemelerinin sebebi ise Karamoh ile Ahmed Musa’nın kontralarına alınan tedbirler olarak açıklanabilir.
Alınan tüm bu tedbirler ile her iki takımın da pozisyon üretimi konusunda zayıf kalmasını Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğinden de okuyabiliriz. Özellikle oyuna müdahalelerin yapıldığı 70. dakikaya kadar her iki takım da net gol pozisyonu üretmekte zorlandı. Bu bölümden sonraysa Karagümrük yarı sahasına kapanıp kontra ataklar denedi, Galatasaray ise ceza sahasını kalabalıklaştırıp kenar ortalarına devam etti. (70-90. dakikalar arası Galatasaray 22 orta yaptı.)
Son olarak Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğini incelediğimizdeyse Mohamed ve Ömer ön plana çıkıyor. Oyuna sonradan dahil olarak eşitlik golünü atan Mohamed’in toplam 20 şutun 6’sının, Ömer’in ise toplam 41 ortanın 24’ünün sahibi olması aldıkları puanları yükselten etkenler diyebiliriz.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.